Бійцям потрібно поплакатися в жилетку

Бійцям потрібно поплакатися в жилетку
Зараз тернополянка проходить курси, які дають навики роботи з військовослужбовцями. Адже за однією зі своїх освіт вона - психолог. І вже у липні буде ще професійніше надавати психологічну допомогу бійцям, яких потрібно повертати до мирного життя.
Тернополянка Катерина є офіцером-психологом. І зараз проходить навчання як боєць-інструктор для допомоги бійцям безпосередньо у зоні АТО, не чекаючи, поки вони потраплять зі своїми проблемами додому.

- Є хлопці, з якими я пройшла Крим. Із ними з того часу є взаєморозуміння і повага, - розповідає жінка. - Ми настільки звикли одне до одного, що хлопці вже не уявляють, що я не приїду і не допоможу. Навіть коли була заборона від командира, я знаходила машину, пальне, завантажувала її необхідним і їхала. Бо я розуміла, що ніхто, крім мене, їм усього потрібного не привезе. І так вийшло, що почала їздити до «своїх» хлопців. Поступово до кола моєї допомоги приєдналися інші частини, яким також треба було допомагати. І я почала працювати і як службовець, і як волонтер.

Зараз жінка проходить курси, які дають навики роботи з військовослужбовцями. Адже за однією зі своїх освіт вона - психолог. І вже у липні буде ще професійніше надавати психологічну допомогу бійцям, яких потрібно повертати до мирного життя.

Відео дня

- Нещодавно закінчився черговий етап психотерапевтичного тренінгу «Побратими» із підготовки бійців-інструкторів для роботи із шоковим станом та посттравматичним синдромом, - розповідає волонтерка. – Наша допомога почнеться не тоді, коли закінчиться війна. У нас вже зараз є «300-ті», які пережили ампутацію, мають важкі психологічні травми, яких демобілізовують і вони вже на фронт не повернуться. Тому я починаю працювати з хлопцями, ще поки вони на війні. Я знаю, як вони там живуть, які є проблеми у бійців. Вони часто втрачають самоконтроль – у цього забираємо гранати, у того - автомат, інший просто кричить. Ми довго спілкуємося, і це спілкування дозволяє зняти гострі моменти. Бійцям потрібно, як кажуть, поплакатися комусь у жилетку. І їм, і мені завдяки цій роботі стає легше. Я буду продовжувати службу в армії, але це не заважатиме мені працювати у реабілітаційних центрах чи у повсякденному житті допомагати військовим повертатися до мирного життя.

В Україні ця робота триває у різних містах, і в Тернополі зокрема.

- Громада волонтерів демонструє дива самоорганізації та креативності, - каже завідувач денного стаціонару психіатричного профілю обласної психоневрологічної лікарні, обласний психіатр, голова місцевого осередку Української Спілки психотерапевтів, член Європейської психіатричної асоціації, член Психологічної кризової служби Олег Гуковський. – Формуємо нові проекти реабілітації для наших воїнів. Причому найбільш дієві, мобільні - ті, які провадять заангажовані фахівці з відкритим серцем і часто з досвідом перебування у зоні бойових дій. Є проекти як вітчизняні, так і закордонні, менш чи більш мілітарні. Назву кілька найвідоміших: «Творча криївка», «Риболовна реабілітація», військово-патріотичний вишкіл «Захисти свій дім», датсько-американсько-український проект Wounded Warrior Ukraine – це тренінг бійців-інструкторів для роботи з шоком та посттравматичним синдромом. Також є «Центр бійця», і проекти, які здійснює Українська спілка психотерапевтів, Психологічна кризова служба.

Цей перелік не повний, наголошує лікар. Адже самореабілітація волонтерів полягає ще й у створенні якісних проектів.

- Важливо моніторити ситуацію в Інтернеті, шукати відповідні групи, звертатись до фахівців-психологів, психотерапевтів, до органів влади за інформацією, порадою, - зазначає Олег Гуковський. - Кожен такий проект має свої особливості. Але боєць має розуміти, що допомога є, потрібно лише її попросити. І це вже - відповідальність персональна!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 Обмеження зі світлом в Тернополі наразі застосовувати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up