Тернополянка написала казку про Героя, який загинув під Іловайськом

Тернополянка написала казку про Героя, який загинув під Іловайськом
Тернополянка Дзвінка Торохтушко розповіла, що казку змогла написати лише через півроку після загибелі Андрія Дрьоміна
Дитячу книжку з казками, присвячену пам’яті нашого земляка Андрія Дрьоміна, який загинув 10 серпня минулого року на Луганщині, презентували на вечорі-реквіємі у Тернополі.

До збірки увійшли дві казки для дітей: „Світлячок-охоронець” тернополянки Дзвінки Торохтушко і „Світло рідного дому” письменниці з Луганщини Олени Степової.

- Коли Андрія не стало, дузі просили: напиши що-небудь, а воно не писалося, - розповідає авторка казки Дзвінка Торохтушко (Любов Бурак). - Не писалося довгих півроку, не було тих слів, натхнення, не було волі з Неба. А потім мій Світозарчик попросив розказати казку про Світляка. Так з’явилася ця казка. Звичайно, вона не в один день оформилася. Друзі спочатку казали, що я вар’ятка, що це несерйозно, але ж Котигорошко чи Кирило Кожум’яка теж свого часу, напевне, були реальними людьми. Просто пройшли роки, і ми про них пам’ятаємо завдяки історіям. І я хочу, щоб ми пам’ятали наших героїв, щоб вони жили в наших переказах, віршах, казках, легендах. Вони того варті, бо вони тримають небо над нами.

Авторка розповіла, що книжка виходила дуже важко, що в Тернополі коштів не змогли знайти. Але так сталося, що з коштами допомогла подруга авторки – письменниця Олена Степова.

Відео дня

- Олена з Луганщини, з того самого краю, де загинув наш Андрійко, захищаючи нашу землю, - говорить ведуча. - Ми склали разом дві казки і вийшла книжка. Оленчина казка про світло й тепло, маму, рідну землю, і моя - про того, хто її захищає, хто жертвує собою, хто не боїться, хто не відступає. Ця книжка немає кінця, тому що всередині є розмальовки, щоб діти могли продовжити казку, можливо, просто помалювали.

Як розповіла правозахисниця, письменниця, активна діячка партизанського руху інформаційного спротиву на Луганщині Олена Степова, багато людей не розуміють, як в такий страшний час можна писати казки.

- Моя казка була написана в такий страшний час, що люди дивуються, як в такий час можна писати казки,  – каже Олена Степова. - Ми сиділи в підвалах, ховаючись від обстрілів "градів". Мами йшли на роботу, бо військового стану не було і їх могли звільнити за прогул, а дітей залишали на тих, хто втратив роботу. В мене був приватний будинок з гарним підвалом, теплий, який витримував все, і так у мене виник маленький дитячий садочок. В підвалах потрібно було якось відволікати дітей, і я почала розповідати казки. Без війни, тільки з любов’ю. Я розповідала про степи, рідну землю. Так написала казку "Світло рідного дому”.

Олена Степова написала ще чимало казок. Їх вони виклала на своїй сторінці в соцмережах.

- Коли я побачила Любину казку про Світлячка-охоронця, я вирішила, що це буде особлива книжка, - продовжує співрозмовниця. - Вона дійсно особлива, одна казка на жовтих сторінках, інша - на блакитних, бо ми несемо в собі той світ, який дала нам наша батьківщина. Свою казку я присвятила всім переселенцям, і землякам, які залишилися там, які знають що таке окупація, які знають що таке бігти без речей. А Люба присвятила свою казку загиблому землякові. Ми багато там бачили таких світлячків, які відлітали у небо, тому це і моя шана. У наших казках нема війни, нема зла, там просто розповідається про те, що треба любити свій будиночок, і те світло приведе тебе до дому, де б ти не був.

Як каже письменниця, вірші і казки - це найкращий пам’ятник для героїв.

  • Не люблю я пам’ятники, - каже письменниця. - Я вважаю, що зараз ми робимо те, що найбільше можемо зробити. Ми пам’ятаємо! І це - найбільша пам’ять на світі для «Світлячка» і тих людей, яких обпалила війна. Вірші і казки – це пам’ятник нашої  любові, нашої віри у все те, що ми любимо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Осадчук Артур

    Книжку

    "Світло рідного дому" Олени Степової

    "Світлячок - охоронець" Дзвінки Торохтушки

    можна придбати у книгарні Ярослав Мудрий (вул. Руська, 19).

    Вартість збірки 60 грн.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up