У медичній службі на фестивалях – студенти-медики з Тернополя

У медичній службі на фестивалях – студенти-медики з Тернополя
Гарно провести літо і набратися медичного досвіду студентам-медикам можна, працюючи волонтерами медичної служби на фестивалях. Команда студентів та інтерна з Тернопільського медуніверситету вже має досвід роботи на трьох фестивалях

На фестивалях “Захід”, “Файне місто” і “Бандерштат” попрацювали волонтерами медичної служби команда з Тернопільського медичного університету.

Запрошують хлопців і на “Республіку”, що відбудеться в перших числах вересня. Основний склад команди – уже лікар, а раніше лікар-інтерн Дмитро Андрощук, студент медуніверситету Тарас Мороз, який вже має попередню освіту фельдшера, а також студенти-медики Богдана Перевізник, Денис Кошарський, Ігор Бигар. Ще кілька студентів долучаються до праці на окремі фестивалі. Більшість тернопільської команди медиків-волонтерів є інструкторами Всеукраїнської ради реанімації, вони часто проводять безплатні курси медичної допомоги.

Відео дня

– Спочатку знайомі були шоковані. Мовляв, як вас взяли, ви ж нічого не знаєте, – розповідає координатор медиків під час останнього фестивалю Тарас Мороз. – Але в мене є закінчена освіта фельдшера. Я вже працював, і Дмитро вже лікар. Тому ми можемо працювати на рівних із лікарями. Власне, ми з Дмитром уже юридично можемо приймати медичне рішення – поставити діагноз і призначити лікування. Ми все робимо дуже чітко: легкі випадки – наші, в складніших випадках працюють медики швидкої. Бо головне для лікаря – не нашкодь. Нас вже запрошують на великі фестивалі, наша команда вже досить злагоджена.

Організаторам важливо гарантувати безпеку відвідувачам фестивалю, продовжує співрозмовник, – важливо, щоб усі добре почувалися, тоді матимуть кращі спогади і враження про фестиваль. Це й економія коштів – не треба наймати велику кількість медичного супроводу. Ідеальний склад – це команда волонтерів і дві чи більше швидких, залежно від кількості відвідувачів фестивалю.

Працювали на трьох фестивалях

– Усе почалося із «Заходу», – пригадує Тарас. – Торік Дмитро Андрощук зв’язався з  організаторами цього фестивалю і запропонував нашу ініціативну групу. Тож ми поїхали волонтерами-медиками на «Захід». Це було для нас новим, але це було дуже цікаво. Ми з усім справлялися. Ми працювали паралельно з швидкою. Швидку не турбували в якихось елементарних випадках, на зразок порізаного пальця. У складніших випадках вони допомагали нам, бо мали обладнання і медикаменти.

Після «Заходу» бригаду медиків з Тернопільського медуніверситету запросили на фестиваль «Файне місто».

– Ми відпрацювали за тим самим принципом – команда медиків-волонтерів і швидка, – розповідає Тарас. – Там у нас були більші повноваження і більше роботи виконували власне ми волонтери. Але, знову ж таки, – все під контролем швидкої.

А на «Бандерштаті» у рідному Луцьку Тарас вже й сам був координатором медичної служби фестивалю.

– Взагалі-то у нас немає одного лідера, – розповідає Тарас. – Кожен з нашої команди був координатором на певному фестивалі. На «Заході» – Дмитро Андрощук, на «Файному місті» – Богдана, а на «Бандерштаті» в Луцьку – я. І це дуже добре, наша служба не підлаштована під когось одного. Усі ми працюємо на рівних.

Нема алкоголю – менше травм

Оскільки на фестивалях збирається по декілька тисяч людей, трапляються випадки, коли працює навіть швидка, і від цього, на жаль, ніхто не застрахований, розповідає медик.

– На «Заході» торік було до 20 тисяч людей, то швидка їздила часто. На «Файному місті» трафунків було менше, на «Бандерштаті» завезли в лікарню пацієнта, бо була підозра на перелом. А одній дівчині надавала допомогу швидка, бо вона кілька разів втрачала свідомість. Потім з’яcувалося, що в неї анемія, а вона ще й не поїла нормально, не виспалася, тому були такі проблеми.

Випадки трапляються на кожному фестивалі – просто залежно від фесту їх різна кількість і вони мають різну специфіку.

– Це залежить від місця проведення і концепції фестивалю, – продовжує Тарас. – От на «Заході» торік було надзвичайно багато кліщів. Особисто я вийняв 34. Найпоширеніші випадки – кліщі та поверхневі опіки шкіри першого ступеня. Траплялися і порізи, покуси комахами, забої, травми. На «Файному місті» найбільше проблем було із сонячними опіками – там відкрита місцевість, мало дерев, була жарка погода. Тож опіків було дуже багато – а далі – по спадаючій – травми, порізи, забої, розтягнення.

На «Бандерштаті» нема алкоголю, тож там медики мали набагато менше роботи. Там уже не було ні кліщів, ні опіків. Натомість були порізи, забої, якесь симптоматичне лікування: у когось голова боліла, в когось – живіт.

Часто пропонують гроші

Найбільше Тарасу подобаються такі поїздки через можливість здобути медичний досвід.

– Це реальна медична практика, а не у вікна в лікарні заглядати, – каже медик. – На деяких фестивалях нам навіть пропонували гроші за роботу, але ми від цього завжди відмовляємося. Ми вирішили, що будемо працювати за можливість попрактикуватися. Нам подобається робити те, що ми робимо. Крім того, так можна гарно провести літо.

Цікаво, що за надання допомоги на фестивалі хочуть заплатити і самі відвідувачі.

– Чим далі на схід живуть люди, тим частіше вони пропонують гроші. Кияни особливо, – розповідає Тарас. – Але ми постійно від грошей відмовляємося, бо поїхали туди не заробляти, а допомагати людям і набиратися досвіду. Усіма медичними препаратами і розхідними матеріалами нас забезпечують організатори фестивалю. Тож коли люди хотіли нам заплатити гроші, ми говорили, що все включене у вартість квитка. Що тут all inclusive. Люди посміхаються і відпочивають далі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up