Як молоді дизайнери пропонують покращити парки Тернополя і Зарваниці

Як молоді дизайнери пропонують покращити парки Тернополя і Зарваниці
До слова, захисти творчих робіт студентів публічні - вони відбувалися в Українському домі „Перемога”. Приходили усі небайдужі, художники, архітектори, батьки студентів, їх друзі. Головами комісій є відомі тернопільські архітектори Анатолій Водоп’ян, Олег Головчак.
Проекти дизайнерів-випускників педуінверситету з реконструкції Зарваниці вже втілюють в життя семінаристи. А роботи студентів з вдосконалення міських парків поки залишаються на рівні комп’ютерних проектів і макетів

Міні-поле для гольфу, зону озер, місця для вигулу собак та багато інших цікавинок для тернопільських парків проектують молоді дизайнери з педуніверситету. Вже другий рік поспіль свої дипломні роботи майбутні дизайнери з педагогічного університету присвячують тому, як зробити зручними і красивими місця відпочинку і паломництва в Тернополі і Марійському духовному центрі в Зарваниці.

Минулого року один курс захищав проект облаштування парку в Зарваниці, а інший – реконструкцію Кутківецького парку „Загребелля”. Цього року четвертий курс захищав проект реконструкції парку „Топільче”, а п’ятий курс продовжив проект облаштування парку Духовного центру в Зарваниці.

- Місту була б цікава креативність студентських ідей, тому що вони незаангажовані якимись додатковими нормами, фінансовими вимогами і вони проектують те, що самі хотіли б бачити і де самі хотіли б жити, - розповідає доцент кафедри „Образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх викладання” педагогічного університету, керівник частини проектів дизайнерів Марія Маркович. - Чого варта тільки ідея міні-поля для гольфу в Гідропарку. Також вартий уваги проект реконструкції центральної алеї гідропарку, де є „кишеньки” для надувних гірок, батутів - щоб і атракціони були в парку, і вони не заважали відпочивальникам в пішохідній зоні. Також запропонували ідеї облаштування зон для вигулу собак, щоб не вигулювали собак будь-де, зі своєрідним зонуванням, зі створенням комфортних умов відпочинку і для собак, і для людей - зі смітниками, огорожами, вольєрами. Цікавою була ідея - проект зони озер.

Відео дня

До слова, захисти творчих робіт студентів публічні - вони відбувалися в Українському домі „Перемога”. Приходили усі небайдужі, художники, архітектори, батьки студентів, їх друзі. Головами комісій є відомі тернопільські архітектори Анатолій Водоп’ян, Олег Головчак.

- Захист дипломних робіт - це громадське обговорення, але, на жаль, залишається переважно лише на рівні університету, - зазначає Марія Маркович. - На рівні Тернополя поки немає ніякого зацікавлення. Роботи студентів залишаються в стані комп’ютерних проектів. Ми хотіли б, що ідеї наших студентів використовували, готові віддавати їх безкоштовно. Минулого року до нас прислали лише представника від управління парків, а цього року взагалі не відреагували на наше запрошення, я так розумію, що місту ці ідеї не потрібні.

А от в Зарваниці ідеї молодих дизайнерів втілюються в життя.

- Ми всю територію Духовного центру в Зарваниці поділили на ділянки, над вдосконаленням яких працювали 13 студентів, - продовжує співрозмовниця. - Студенти кілька разів виїжджали на заміри території. Одні розробляли Хресну дорогу, інші – ділянку біля Храму Гробу Господнього. Проектували як озеленення, так і малі архітектурні форми – як от фонтани, альтанки, лавки, ліхтарі, тобто все те, що не стосується помпезної архітектури - ті об’єкти, які мають свою функцію, і які загалом під силу вдосконалити дизайнерам. Також розробляли проект мощення бруківки – колористику і форму.

Студенти проектували ділянки Зарваниці, щоб паломництво в Марійському духовному центрі відбувалося з максимальним комфортом.

- Зараз там дуже багато паломників, і комфорту бракує, бо майдан перед храмом просто засипаний гравієм, немає зелених насаджень, де б можна було сховатися від спеки, всі ховаються в ліс, дуже стрімка Хресна дорога і стрімке з неї сходження, - зазначила співрозмовниця, - тому наші дизайнери розробляли проекти, враховуючи ергономіку і функціональність ділянок духовного центру, додавали озеленення, квітники, газони, бруківку.

В цій роботі важливі деталі, пояснює викладач. Перш ніж студенти виконували ескіз олівцями, проект з використанням комп’ютерних програм, і макет, потрібно було кілька разів виїхати на об’єкт, ретельно все виміряти, оглянути територію, поспостерігати, як сходить-заходить сонце, яке буде освітлення, визначити який вхід-вихід, тобто розробити зонування і ергономічні зв’язки цієї ділянки. На завершальній  стадії проекту студенти облаштовують квітники або газони.

- В Зарваниці студенти цього не робили, але за їхніми проектами озеленення і мощення плитки роблять семінаристи, - розповіла Марія Маркович. - Ідеї молодих дизайнерів використовують, бо в нас на кафедрі працює головний архітектор Зарваниці Михайло Нетриб’як, який веде авторський нагляд за комплексом. Власне тому в нас і виникли ідеї робити дипломні роботи у Зарваниці, бо кращі ідеї студентів все-таки втілюються в життя, але вже семінаристами.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    На 1 фотці в 1 ряду особливо багато молодих дизайнерів!)) Шо би в Тернополя нового не робилося, ті заслужено-дибільні архітектори-скульптори місцеві все завалять!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up