Збираємо дітей до школи

Збираємо дітей до школи
Тернополянка Валентина Солодка для своєї донечки п’ятикласниці Ані вибрала чорний польський піджачок за 249 грн. Їм сподобався дизайн і дівчинка почувається в ньому зручно. Залишилося підібрати спідничку.
Аби зекономити час, гроші, сили і нерви, краще обирати в одному магазині спортивний одяг, форму, взуття і ранець, адже за комплексну покупку форми можна отримати ще й суттєву знижку на рюкзак

Хоча до школи ще місяць, у дитячих магазинах ажіотаж – мами з школяриками бігають у пошуках найкращої шкільної форми, вибирають рюкзаки і зошити з оригінальними малюнками.

- Нам залишилося купити лише шкільну форму, - розповідає мама першокласника Ольга Мельник. – Можна сказати, що до школи готуємося 4 роки. Кілька років тому «правильний» німецький ранець - ортопедичний, легкий, яскравий, з машинковим малюнком, має багато світловідбивачів, який не промокає, міцний і з багатьма кишеньками - купили на розпродажі в супермаркеті менш як за 100 гривень. Зараз такі ранці і за тисячу не купиш. Взуття і спортивний одяг чоловік купував впродовж року на розпродажах в брендових магазинах, канцелярію цілий рік дарувала знайома, сорочки нам завжди дарує бабуся, а вишиванка ще не маленька з випускного з садочка.

В пошуках найкращої форми зараз в магазинах чимало мам. Вибирають, щоб і крій був цікавим і шукають речі з якісних тканин.

Відео дня

- Треба щоб не м’ялася, і щоб не кошлатилася, - радить мама п’ятикласника тернополянка Ірина. – П’ятий раз уже вибираю форму, - і шити доводилося, і українську форму купувала, все одно форма має вигляд лише до Нового року, та й виростають діти швидко. Цього року хочу щось польське чи турецьке пошукати.

Після того як ми обійшли кілька магазинів, можемо порадити для покупок великі магазини дитячого і підліткового одягу у великих торгових центрах – тут просторіше міряти одяг, вибирати зручніше, більше повітря, ви не впрієте і зомлієте, бо працюють кондиціонери. До речі, тут можна купити не лише форму – а все до школи - від трусиків-носочків-колготок чи бантиків, краваток і метеликів до шкільних ранців, рюкзаків і сумок, а також взуття. А всю канцелярію можна купити чи в спеціалізованому магазині канцелярії чи навіть в супермаркеті. Там досить прохолодно і можна спокійно вибирати, наприклад, олівці чи фломастери з 20 чи 30 варіантів.

 

Форма навіть дизайнерська

Покупку шкільної форми консультанти дитячих магазинів радять не відкладати на останній тиждень перед школою, а купувати форму зараз. Вибір розмірів і фасонів все-таки більший. Тканини стрейчеві, бавовняні, також з поліамідом і поліестром.

  • Ми вже навіть дозамовили дві „ростовки” розмірів бордової і зеленої форми, бо уже багато розібрали, синьої і чорної форми є розміри від найменшого до найбільшого розміру, - розповідає консультант магазину Smile Аеліта Басанець. – Через різкий стрибок курсу долара цього року замовляли форму львівського виробника. Форми досить якісні, пошиті з турецьких тканин. Для дівчаток у нас є форма київського дизайнера, яку також шиють з турецьких тканин. Одяг нехай і дорожчий, зате якісний, в окремих моделях складки суконь пошиті так, що їх можна розпускати по мірі росту дитини, білі комірці і нарукавники відстібаються.

У великих магазинах купувати вигідніше, бо тут дають чималі знижки. Можна зекономити, купивши не одну річ з шкільної форми, а одразу комплект, а крім того, отримати ще й знижку на покупку рюкзака. До того ж, в магазинах зараз є великі знижки на літній одяг, тож можна оновити гардероб легкого одягу, адже у вересні ще буде тепло.

Схоже, обираючи форму, часто доведеться звертатися до власного досвіду, тканину деяких форм доведеться тестувати на дотик і вигляд, адже багато виробників взагалі не вказує, які складники тканини. Або хоча етикетках є фото гігієнічного висновку на форму, але прочитати його дуже складно.

Як зазначають консультанти, якість польської і української форми приблизно однакова, а краще носиться або турецька форма, або форма, пошита з турецьких тканин. Так консультант дитячого супермаркету „Мама” Людмила каже, що в них є колекції польської, української і турецької форми, то турецьку розбирають краще через якість тканини.

 

Рюкзак розкладається в книжку

Рюкзаки для школярів обійдуться в середньому від 425-825 грн. Переважно в магазинах речі від українських виробників, бо продукція відомих брендів тепер вартує до 2-х чи більше тисяч гривень.

  • Торік більше брали польські рюкзаки, цього року ми перейшли на українські, - розповідає консультант Ірина Козарик. – Якість краща в українських виробів.

Ірина розповідає, що вони опитували клієнтів, які торік купували своїм дітям рюкзаки українського виробника. Лише 5% опитаних зазначили, що будуть купувати новий, бо діти їх пошкодили. Решта відзначили, що будуть користуватися ними і другий, і третій рік, бо їхня якість досить хороша.

- Цього року нас здивували одеські виробники, - продовжує Ірина. - Ранці для першачків від Winner можна розкласти у вигляді книжки. Навіть, якщо дитина щось розіллє, його легко розкласти, протерти вологою ганчіркою, і він швидко висохне. Вони мають світловідбивачі, легкі, важать менше 600 грамів, мають ортопедичну спинку, на спинці – сітка, щоб дитина не спарювалася. Лямки на спині виготовлені з вирізом у вигляді майки, що дозволить їм не спадати з спини, і рюкзак сидітиме міцно. Вони міцні, мають якісні шви, малюнок не стирається, поверхня не намокає, є відділення, що можна навіть планшет носити, чи класти потрібні зошити, окремі кишеньки є для води, для приладдя, інших дрібних речей. Низ рюкзака має чотири пластикові ніжки-опори, щоб рюкзак не бруднився, коли лежатиме на підлозі.

Такі рюкзаки є і для хлопців, і для дівчат. До речі, дівчачі моделі ще мають кумедні брелки-ляльки, тому деякі дівчатка хочуть саме такі рюкзаки лише через цю ляльку.

Малюнки для першачків найрізноманітніші – улюблені Монстер Хай,  Фіксіки, герої мультфільму Тачки, Губка Боб.

Старшокласники більше обирають сумки через плече з якісного шкірзамінника, а рюкзаки – не для школи, а для спортивних секцій і подорожей, розповідають консультанти. В сумці через плече багато речей не поміститься – планшет, кілька зошитів, ручка. Ціна виробу – в середньому 650 грн.

До речі

Відповідно до вимог «Державних санітарних норм і правил "Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей" (ДСанПіН 5.5.6 - 138 – 2007) загальна вага підручників із розрахунку на один навчальний день у комплекті з шкільним приладдям, без ваги ранця або портфеля, не повинна перевищувати допустимих гігієнічних норм перенесення учнями ваги на відстань до 3 км, зазначила головний спеціаліст санітарно-гігієнічного відділу Управління організації держсанепіднагляду Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області Марія Дручковська. Так школярі I-II класів можуть нести в рюкзаку 1,5 - 2,0 кг; III-IV класи - 2,0 - 2,3 кг; V-VI класи - 2,3 - 3,0 кг; VII-VIII класи - 3,0 - 3,5 кг; IX-XI (XII) класи - 3,5 - 4,5 кг.

Вага кожного підручника не повинна перевищувати: для I-II класів - 300 г; III-IV класів - 350 г; V-VI класів - 450 г; VII-X класів - 500 г; XI-XII класів - 600 г. Збільшення ваги підручника можливе, але не більше ніж на 20%. Не рекомендується випускати підручники, які розраховані на декілька років навчання або суміщення програм різних років навчання. Зазначені обмеження не розповсюджуються на навчальну літературу, що призначена для домашнього читання.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up