Партнер рубрики Події

Катер ПТ 50 на Тернопілському ставу відновлюють “з нуля”

Катер ПТ 50 на Тернопілському ставу відновлюють “з нуля”
Пасажирський прогулянковий катер ПТ-50 сподівається полагодити до кінця літа екіпаж нині діючого катера “Героя Танцорова”.

Так що уже незабаром тернопільським ставом можуть курсувати вже два плавзасоби, як це було кількадесят років тому.
Зараз на катері майстри зачищають, латають і реставрують обшивку корабля, але їм залишається ще багато роботи.
Катер зберігся дуже погано, фактично це лише каркас судна, - розповідає капітан судна “Герой Танцоров” Тарас Парій. - Відновлюємо катер самотужки. Все роблять члени команди, яка працює на “Танцорові”. Потрібно відновити усю ходову частину, фактично створювати корабель заново. Але хочемо це зробити — цей катер потрібний Тернополю. Та й до того ж це історія.
Катер ПТ-50 після ремонту буде комфортабельнішим для пасажирів, а катання на ньому буде приємнішим, запевняє капітан. Адже у ньому буде ще й верхня палуба, перебуваючи на якій можна милуватися краєвидами на став. Є вже й кандидатури на капітана, та й екіпаж готовий виконувати свої обов’язки.
Хлопці, які працювали механіком і матросом на “Герої Танцорові”, вчаться у морехідній академії, розповідає Тарас Парій. - Вони будуть готові до керування ПТ-50.
Коли кореспондент прибув на місце ремонту катера, зварювальник Орест Олійник саме порався на верхній палубі, зварюючи металеву основу.
Роботи багато, але працюємо, - каже чоловік. - Хочемо якнайшвидше спустити його на воду, і зробити усе на совість.
Наразі бортики та капітанська рубка судна уже пофарбовані білою фарбою, хоча в інших місцях ще залишається багато іржі. Поруч лежить стерно — недавно виготовлене, але ще не пофарбоване. І хоча до спуску судна на воду ще далеко, однак на борті білою крейдою акуратно виведена його назва - ПТ-50.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Anonymous

    Або ладно, ось фото - http://s2.share.te.ua/b153335/0015kx99.jpeg радуйтесь :)

    Anonymous reply Anonymous

    біля (морської) школи досаф - був як суддівський. а деревяні то для краси

    Anonymous reply Anonymous

    О.М.- ДЯКУЮ. Було приэмно з ВАМИ поспілкуватись

    Anonymous reply Anonymous

    А, ну я згадав про який іде мова. Ходила по Тернополю така легенда, що якраз один з них на дні озера лежить, але то балачки (таке...) Щодо ПТ-50, так йому зараз роблять сходинки на верхню палубу, що на кормі. Та і зараз на озері є цікаві катера, окрім великих теплоходів (тобто "Танцорова" і ПТ), наприклад Марс 700, "Кармалюк", і нещодавно відремонтований, що базується на території пляжу (назва невідома).

    Anonymous reply Anonymous

    BOM вернеться на Крапку?там якраз тему апнули))

    Anonymous reply Anonymous

    Ну і що, нащо мені "Крапка"? Нехай собі буде, я не повернусь. А щодо ПТшки - побачите самі скоро, який він буде. Нехай це залишається сюрпризом!

    Anonymous reply Anonymous

    Олеже Михайловичу, адміністрація ФФМ просить повернутись усім відомого майстра по роботі з паінтом. Після того, як Ви покинули форум, усім дуже сумно без Вас. Поверніться будь-ласка. З повагою, В.О.М.Ж
  • Anonymous

    Дивись, щоб сам ненароком не стопився! Ги-ги-ги!

    Anonymous reply Anonymous

    Мені кажеться що три . Один стояв біля досаафу біля маяка -перероблений під табло .другий менший за пт-50 ще курсував водним плесом .а перед тим був ще один - його самого першого списали

    Anonymous reply Anonymous

    Ну "статичних" я не рахував, бо то таке (і в парку Шевченка дерев`яний був, і в Топільче також). Доречі, біля якого саме маяка, можливо Ви мали на увазі біля моряка (монумент), що поблизу Надставної церкви? Фото найменшого і першого теплохода в мене якраз і є, якщо кому цікаво, мейл я написав вище!
  • Anonymous

    памятаю як в 60-70х по озеру плавало ще 3-4 катера похожих на пт-50. вони вже давно списані . Може вкогось залишились в сімейних фото-архівах фото. Булоб цікаво подивитись на історію катерів Тернопільського ставу

    Anonymous reply Anonymous

    Так, було ще 2 таких теплохода, але на ПТшку не схожі. Назва майже така ж - ПК (типу "Пасажирський катер"). З`явилися вони якраз десь в середині 50х, в мене є фотка одного з них, доречі, на ній Надставна церква ще без купола. Кого це цікавить, мій мейл - [email protected] Пишіть!

    Anonymous reply Anonymous

    В. Дерех візьміть щераз інтервю в капітана Т .Парія.Нехай розповість які катера плавали по ставу в60-70 роки
  • Anonymous

    І да, не фарба, а грунтовка білого кольору! Нічого ніхто ще не фарбував... а от на "Танцорові" матросів бракуватиме, тому я мабуть... ;)

    Anonymous reply Anonymous

    ПТ - 50 на балансі КП Тернопільелектротрансу -- ащо вони недопомагають. що матроси Танцорова самі все роблять

    Anonymous reply Anonymous

    Не самі. Зварювальними роботами займаються не вони, та і варити там фактично вже немає чого. Матроси "Танцорова" якраз допомагають, а головні роботи по відновленню ПТ-50 роблять якраз спеціалісти з КП ТЕТ! P.S. to Дерех: фоток більше не викладай ок, бо якщо люди бачитимуть який він зараз і ще й зблизька, це не буде сюрпризом на день спуску чи відкриття!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up