Тернопільське летовище рятуватимуть мільйонами (ВІДЕО)

Тернопільське летовище рятуватимуть мільйонами (ВІДЕО)
Вісім пасажирів прилетіли авіарейсом “Тернопіль-Київ” 25 червня. Того ж дня вранці до Києва відправилося шестеро людей.


Усього ж у літаку АН-24 — 42 місця. Тож авіакомпанія від часу відновлення польотів уже зазнала збитків у розмірі 300 тис. грн.
Нагадаємо, прощаючись із Тернопіллям, екс-губернатор Ярослав Сухий застерігав: “Дивіться, аби літак не полетів за мною... Якщо летовище не стане ефективним підприємством, його врешті доведеться продати...” Відтак облрада вже прийняла “Програму розвитку аеропорту “Тернопіль” на 2010-2011 рр.”. Загальний обсяг ресурсів — 28 млн 900 тис. грн. Причому більше 6 млн має надійти з обласної казни.


ЛЮДИ ЗВИКНУТЬ
— Якщо авіарейс закриють, це буде ляпас для міста, — вважає пасажирка авіарейсу “Тернопіль — Київ” тернополянка Людмила Заболотна. — Я літала у справах. Це дуже зручно, адже у запасі маєш цілий день і можна встигнути все зробити.
Тернополянці сподобалося ставлення працівників нашого аеропорту, екіпажу й стюардес до пасажирів.
— Коли зранку зайшла у приміщення летовища, одразу побачила усміхнені обличчя, — говорить пані Заболотна. — Піднявся настрій. Та й політ був комфортним.
Однак за власний кошт дозволити собі таку мандрівку Людмила Заболотна зможе хіба що раз на рік.
— Якби ціну квитка знизили до 300-350 грн, робила б це набагато частіше, — зауважує тернополянка. — А так — хіба у відпустку.
Квитки дешевшими не будуть, інакше рейс стане збитковим, кажуть фахівці.
— Рейс обходиться у 29 тис. грн, — каже перший заступник директора Тернопільського аеропорту Леонід Кожевніков. — Якщо ціну квитків знизити до 300 грн, пасажирів літатиме набагато більше, але рейс залишиться збитковим. Адже тоді ми щоразу виручимо лише бли–зько 13 тис. грн.
Втім, працівники аеропорту не втрачають надій на відродження летовища.
— У Тернополі є люди, які можуть собі дозволити заплатити 600 грн за квиток, — переконує пан Кожевніков. — Варто лише один раз бізнесменові спробувати, наскільки він зекономить час завдяки польоту, і він буде літати набагато частіше.
НІХТО НЕ АНАЛІЗУВАВ
— Програма розвитку аеропорту “Тернопіль” дозволить перетворити його на сучасний європейський об’єкт, цікавий для вітчизняних і закордонних авіакомпаній, — переконував начальник управління промисловості, транспорту та зв’язку обладміністрації Леонід Наноцький. — Попри складні умови роботи аеропорту, літак із Тернополя через Київ до Сімферополя і у зворотному напрямку курсуватиме звідти вже з 5 липня. Це дозволить підвищити рентабельність підприємства.
Свободівець Олег Сиротюк вказав на те, що, попри успішне вирішення технічних проблем аеропорту, рекламою його діяльності, маркетингом і менеджментом ніхто не займається. Натомість регіонал Павло Федик взагалі засумнівався у доцільності вкладення значних сум у відновлення діяльності летовища, якщо воно так і не зможе стати прибутковим підприємством. Мовляв, Тернопільський аеропорт, ймовірно, не витримає конкуренції із летовищами Львова та Чернівців.
— Ніхто не аналізував, чи утримувати його економічно вигідно. Запровадження польотів, завдяки допомозі “Мотор Січі”, — лише спроба вивчити місцевий ринок авіаперевезень, — каже він. — Жив якось Тернопіль і без аеропорта. Квитки зі Львова — набагато дешевші.
Після дискусії програму таки прийняли. Тепер переважно за гроші із небюджетних джерел планують збудувати вантажний термінал і накопичував пасажирів, спроможністю попуску 200 чоловік за годину.
До речі, обласні депутати заслухали і звіт директора обласного КП “Фірма Тернопільавіаавтотранс” Юрія Малецького. Йому дорікали неефективністю промоції рейсів “Тернопіль — Київ” і “Київ — Тернопіль”. Перелічені недоліки очільник аеропорту пояснював відсутністю коштів, навіть консервативністю тернополян. Йшлося на сесії також про перспективи ліцензування аеропорту, штатний розпис підприємства, диспетчерів міжнародного супроводу, митну і прикордонну службу летовища, держакт на землю тощо.
 Надія НОВАК, Оксана ІЛЬНИЦЬКА

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (37)
  • Anonymous

    усі нормальні люди вже давно розрахувались з аеропорта. дивно що Льоня ще тримається , невже грішми запахло, може нарешті працівникам заборговані зарплати дали...
  • Anonymous

    "Тернопільське летовище рятуватимуть мільйонами"- ось куди йдуть мільони, а для чого ? я не розумію, для чого витачати МІЛЬОЙНИ? при нормальному керунку за ці гроші мабудь можна відбудувати аеропорт і цілий житловий масив.

    Anonymous reply Anonymous

    І то правда.
  • Anonymous

    Просто бояться уроди, що раптом і з такої ціною не літатимуть, знаючи як в Україні безпечно літати на літаках (хоч за в 2 рази нищу ціну всі б літали).

    Anonymous reply Anonymous

    - имя не указано - 03/07/2010 22:01 А нафіга? Що ви знаєте когось кращого?""" Запросити американців,німців,англійців...Сказати їм,покеруйте нами 20 років. Тому що з нашими керовніками толку ніколи не буде.

    Anonymous reply Anonymous

    Найкраще росіян!
  • Anonymous

    "планують збудувати вантажний термінал і накопичував пасажирів, спроможністю попуску 200 чоловік за годину. " - тепер поясніть "на холєру" спроможність пропуску 200 чол. за годину, кого пропускати ( і куди) будете? Немає де грошенят відмити?

    Anonymous reply Anonymous

    Може до чемпіонату Європи з футболу готуються? :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up