Тернополянка Уляна Науменко одяг в'яже з математикою (ЩЕ ФОТО)

Тернополянка Уляна Науменко одяг в'яже з математикою (ЩЕ ФОТО)
Кофти-жабо, кардигани, безрукавки виготовляє тернополянка Уляна Науменко. В'яже дівчина одяг вже майже десять років. За цей час вже встигла одягти і подруг, і свою родину. Кожний виріб рукодільниці є ексклюзивним, адже у її колекції немає однакових

Вишукані кофтини, блузи та безрукавки, переважно у класичному стилі, плете спицями та гачком тернополянка. У своїх жіночих виробах Уляна Науменко поєднує в'язання з мереживом або тканиною. Тому подібної кофтини чи болеро навіть у фірмовому бутику не знайти.

 

Перед тим, як взяти в руки спиці, молода рукодільниця малює ескізи майбутніх виробів. Таким чином дівчина не лише втілює свої ідеї на папері, але й робить математичні розрахунки в'язального виробу. Вона визначає розміри моделі та кількість петель тієї чи іншої деталі жіночої одежі.
- В'язати кофти я навчилася ще у школі, - розповідає молода жінка. - Адже тоді, на початку 2000 року, і на ринку, і в магазинах, весь жіночий одяг був однаковий. А мені хотілось носити кофтини, яких немає в інших, вирізнятися з натовпу. Відтоді не купую в'язаних речей і поповнюю свій гардероб лише тими, що зробила власноруч.
Вміння успадкувала від мами
Початкові спроби у в'язальній справі Уляна Науменко зробила ще в першому класі. Своє захоплення вона перейняла від матері, яка теж дуже полюбляє в'язати. Тобто, любов до рукоділля у їхній сім'ї передалася у спадок.

Відео дня
>
- Спершу у мене не все виходило, але я наполегливо продовжувала в'язати, зауважує Уляна. - Першими моїми виробами були шарфики, берети, шапки. А в десятому класі я вже серйозно взялася за рукоділля. Так сплела свою першу кофту. Досі пам'ятаю: виріб я зробила з білих ниток, а прикрасила його візерунком у вигляді косички.
Уляна не могла дочекатися, коли вже нарешті завершить кофтину. Тому виготовила її за два тижні. Зшивати виріб вже допомагала мама, адже Уляна була ще новачком у в'язанні. У шкільні роки тернополянка одягала її і в школу, і на дискотеки.
- Моя перша кофтина обійшлася мені лише у 20 гривень. На той час це було набагато дешевше, аніж придбати річ на ринку, - каже Уляна. - Однак зізнаюсь, що дотепер кофтина у мене не збереглась. Її я розпустила і сплела інший виріб.
Впродовж майже десяти років, відколи жінка почала в'язати речі, вона вже встигла “набити” руку. Також у неї вже своя техніка в'язання: Уляна в'яже свої вироби, використовуючи лицеві або виворотні петлі. Однак візерунків у жіночому одязі тернополянка майже не використовує.
- Основний акцент у в'язальній справі я роблю на моделі виробу, - зазначає рукодільниця. - Для цього на папері креслю його схему. Це мені допомагає зробити розрахунки. Тож, коли в'яжу, використовую багато математики. Недаремно у дитинстві мріяла стати дизайнером. У такий спосіб я майже з точністю у подальшому знатиму розміри деталей речі. Таким чином мені буде відомо, скільки треба набрати петель на рукав чи патент кофтини.
В'язання поєднує з тканиною
Одяг Уляна Науменко в'яже переважно “з голови”, журналів не використовує. Жінці не до вподоби запозичувати чужі ідеї, відтак покладається лише на власну фантазію. Так, як вона стверджує, набагато цікавіше. Інколи модель виробу може змінюватися й під час самого процесу в'язання.


- Нині в'язанням захоплюється чимало людей. Відтак свої вироби я вирішила чимось урізноманітнити, знайти новаторський підхід до цієї справи, - веде далі в'язальниця. - Для цього плетені вироби я поєдную з мереживом чи тканиною. Наприклад, спинку та передню частину кофтини я вив'язую спицями, а рукави шию з мережива. Буває, що виготовляю речі і з підручних матеріалів.
Так, якщо залишилися нитки чи тканина від попередніх виробів, Уляна їх не викидає. Адже та чи інша нитка чи шмат мережива можуть бути доречними для наступних задумів. Приміром, під час в'язання кофтини не вистачило нитки і в продажі її вже немає. Тоді рукодільниця дов'язує виріб нитками, які є під руками. Така річ може мати ще кращий вигляд, аніж задумана. Заодно й гроші не потрібно даремно витрачати.


Якось у мене залишилися нитки фіолетового та сірого кольорів, - пригадує рукодільниця. - Коли ж надумала вив'язати безрукавку, то використала саме їх. Виріб мені сподобався оригінальним поєднанням цих двох кольорів. Безрукавка чудово пасуватиме і до джинсів, і до класичних штанів. Із залишків я й виготовила кофтину-“обманку”. У мене був шмат мережива невеликих розмірів, його якраз вистачило на рукави.
Кофти в'яже і для чоловіка
Кофтини, в яких жінка поєднує в'язку та тканину, мають неперевершений вигляд. Будь-яка панянка у такому виробі не залишиться поза увагою. А серед подруг такий наряд може викликати або безліч компліментів, або заздрість. Тим паче, що подібного виробу на ринку чи в дорогому бутику не купити.


- Свої вироби оздоблюю блискітками чи квітами, які вив'язую. Також використовую все, що є під руками, - додає вона. - Нещодавно сплела болеро, а прикрасила його квіткою, яку зробила з мережива. У мене є кофта-жабо, зроблена у діловому стилі. Виріб можна носити навесні і взимку, бо його я вив'язала з тонкої нитки-ангори у дірочки, а саме жабо - гачком.
Загалом весь одяг жінка в'яже з нових ниток. Мовляв, ті ж, які вже використовувала, втрачають свої властивості. Такі нитки стають “кучерявими” і їх потрібно розпарювати над киплячою водою.
У своїх виробах Уляна Науменко поєднує не більше двох кольорів і більшість речей виготовляє у класичному стилі. Завдяки цьому її вироби будуть актуальними протягом кількох років.
Я в'яжу не лише жіночий, але й чоловічий одяг, - каже тернополянка. - Так, близько п'яти кофтин я вив'язала для молодшого брата. А торік на День армії сплела кофтину і для свого чоловіка. Подарунок йому сподобався.
В'язання для пані Уляни - це, насамперед, улюблена справа, яка приносить насолоду. Рукодільниця може годинами сидіти і плести спицями чи гачком. Якщо хтось вважає, що це нудна справа, то для неї це лише задоволення.
-Перетворити в'язання в бізнес - нереально. Нині рукоділля недостатньо цінується, щоб на цьому заробляти, - впевнена тернополянка. - Адже кожен мій виріб немає собі подібних, я не люблю плести однакові моделі. Суть в'язальної справи для мене полягає у тому, що одяг виготовляю власноруч. Це й приносить мені велику втіху. Зараз я б хотіла, щоб у мене було більше часу, аби займатись тим, що я люблю.

Майя ЮРКЕВИЧ,  [email protected]

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anonymous

    волянка, ну я завжди знала, що ти просто мегаталант!
  • Anonymous

    a yak mozhna zvyazatusya z Ylyanou? xotila b shob vona koftochky zvyazala:)))
  • Anonymous

    Дуже гарно. Дівчина просто великий молодець !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    Я також знаю Улянку ообисто . Вона молодець!!! Тільки жаль що фото мало (( ЇЇ речі супер і сама вона красуня !!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up