В Тернополі журналістам довелось у ТВК міліцію викликати

В Тернополі журналістам довелось у ТВК міліцію викликати
У спробі підтасувати результати голосування підозрюють представники деяких політичних сил Територіальну виборчу комісію.

Увечері у середу, 3 листопада, коли комісія припинила роботу, її голова перебував разом зі сторонніми людьми біля кабінету з виборчими бюлетенями - це видно із відеозапису, оприлюдненого в Інтернеті. Щоправда, усередину того приміщення він не заходив. Зранку наступного дня розпочалось засідання комісії у приміщенні з бюлетенями, але голова ТВК Іван Чорнозуб вирішив це робити за зачиненими дверима. Попри закон він і правоохоронці не дозволили бути присутніми на засіданні представникам політичних сил, кандидатам у депутати, журналістам видань місцевих політсил і кореспонденту “20 хвилин”. Останні, оскільки відбулось перешкоджання їхній професійній діяльності, викликали міліцію.
“Нас попередили”
Близько 20-ї год. 3 листопада у приміщенні ТВК було багато людей. Причина, як повідомили присутні, - підозра, що зі сторони ТВК буде спроба зіпсувати частину порахованих бюлетенів, а політичними силами, які програли, - зініціювати перерахунок. Тобто, зіпсовані бюлетені за тих кандидатів, що перемогли, під час підрахунку анулюють. Отож, їхні опоненти, які поступаються на деяких дільницях усього на десяток голосів, переможуть. В основному на ТВК були представники “Свободи”. Проте прийшли і представники “Батьківщини” та партії УДАР.
- Ми отримали дзвінок від людини, яка дала інформацію, що можливо голова ТВК та її окремі члени здійснять дії щодо зміни результатів виборів, - каже голова обласної організації ВО “Свобода” Олег Сиротюк. - Відповідно, сюди приїхали кандидати, офіційні спостерігачі й журналісти (кореспондент побачив одразу тільки представників видань партій – прим. ред.), аби перевірити цю інформацію. По тій ситуації, яку ми зараз бачимо, інформація поки не підтверджується, але ми мусили її перевірити. Є вже зрозумілий результат по виборах у Тернополі і в когось може виникнути бажання вплинути на такий результат. Ми проведемо свій незалежний контроль на ТВК, щоб речі, про які нас попереджали, таки не відбулись.
“Ввійти не дозволили”
Уже 4 листопада ситуація на ТВК загострилась. У редакцію “20 хвилин” звернулися ті ж кандидати в депутати й повідомили: члени комісії та її голова намагаються змінити справжні результати голосування тернополян. Політики розповіли, що декілька членів ТВК та її голова зачинились у залі, де розміщений кабінет з бюлетенями. Вони там, як повідомили політикам, проводять засідання комісії. Проте бути присутніми на ній не дозволили. Коли кореспондент “20 хвилин” прибув на місце, то дійсно побачив кандидатів у депутати, яких не впускають, а також правоохоронців, які сидять за скляними зачиненими дверима.
- Близько 10.20 частина членів комісії та її голова ввійшли в зал з кабінетом ТВК та кабінетом з бюлетенями. Вони там зачинились, - пояснює кандидат в депутати Михайло Сиротюк. - Ми показали посвідчення кандидатів у депутати і спробували ввійти, але нам не дозволили. Натомість міліціонери покликали пана Чорнозуба, який сказав, що відбувається засідання, але нас не допустив. Чому - не пояснив. У нас є відеозапис цієї розмови.
Кореспондент “20 хвилин” попросив міліціонера, аби він відчинив двері, представився й показав посвідчення. Але правоохоронець не впустив. Натомість пішов радитись із головою ТВК. За декілька хвилин він повернувся і повідомив, що голова ТВК сказав нас (журналістів - прим. ред.) не впускати.
- Що саме робить комісія, не знаю. Голова ТВК сказав журналістів не впускати, - повідомив журналістам правоохоронець “на дверях”.
Після цього міліціонер без зайвих пояснень зачинив двері.
Оскільки заборона впускати на засідання журналістів та кандидатів суперечить чинному законодавству, зокрема статті 26 Закону “Про пресу” та статті 27 Закону “Про вибори”, журналіст викликав міліцію. Їй згодом дав пояснення, описавши порушення права журналіста.
Після закінчення засідання комісії кореспондент “20 хвилин” запитав голову комісії Івана Чорнозуба, чому на засідання не впускали кандидатів у депутати та журналістів.
- Нічого коментувати не буду. А журналістів не пускали, тому що їх не було, - сказав пан Чорнозуб.
Відповідь журналіста здивувала, адже за півгодини до закінчення засідання правоохоронець таки повідомив голові про наявність представників преси, які хочуть зайти.
Випадок перевірить міліція, яка зафіксувала звернення, взяла пояснення журналіста та свідків події. Представники політичних сил, а також кандидати й надалі обіцяють залишатися на дільниці та почергово стежитимуть за тим, аби не було жодних порушень та маніпуляцій.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (34)
  • Anonymous

    На думку бойовиків Свободи Свобода це -- АНАРХІЯ,БАРДАК,НЕНАВИСТЬ,СУЄЦИД,БЕСПОРЯДОК та патріотизм (до смерті співвітчизників). Ось їх кредо.

    Anonymous reply Anonymous

    ваше кредо?-всегда!)))))))))))))
  • Anonymous

    ну що ж, публіка - підігріта, політики (клоуни) - на арені, а хто погасить світло - ... може силовики?

    Anonymous reply Anonymous

    депутати то купа нероб.на сибір ї\\х всіх
  • Anonymous

    подивився відео! жах! якщо новообрані тдепутати так мляво будуть захищати вибір тернополян (зокрема свобода), то що від них можна чекати далі? а де ж ваш тягнибок? чому він вас не підтримує?

    Anonymous reply Anonymous

    не плети дурниць.чому це ми маєм когось захищати!?ми прийшли щоб вирішувати виключно свої питання.так що почекайте на когось іншого.
  • Anonymous

    Пропала тема на фомумі, "Незрозумілі "рухи" в тернопільській ТВК. Схоже на спроби підтасовки вже зданих бюлетенів", тільки що читав і пропало....сволочі.... http://forum.te.ua/showthread.php?t=100759

    Anonymous reply Anonymous

    та нікого то вже не цікавить...збийся єден з другим!

    Anonymous reply Anonymous

    Не цікавить, але самі ж ви вперто відкриваєте саме цю новину і перечитуєте не лише її, але і усі коментарі до неї. Дивна у вас така "нецікавість" :)

    Anonymous reply Anonymous

    новину не читав і не буду бо не цікавить.а вибори я ітак виграв.СВО-БО-ДА!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up