"Ми у цьому світі - не Робінзони!" - наголошує священик

"Ми у цьому світі - не Робінзони!" - наголошує священик
Ідеал, із християнської точки зору, - це коли є взаєморозуміння та любов.

Причому і в духовній, і в світській сфері. Лише такий стан можна називати "собором".
- Чи маємо ми право говорити про Україну, як про соборну державу? - запитує отець Віктор Веряскін. - Соборність - це духовне гасло. Але ми всі чули, як кажуть Українська Соборна Самостійна Держава. Проте я припускаю, що мало хто замислювався над суттю.
Термін "соборність", на думку отця, уособлює єднання між людьми.
- Заповідь любові - вічна. Однак політики вважають себе прагматиками, навіть циніками. Кажуть, що на засадах любові побудувати державу неможливо. Ось тому й виникає у декого бажання змусити до миру Грузію чи когось іще... - посміхається чоловік. - Тобто змусити до солідарності, до соборності. Проте це неможливо!
- Чому ж нам так важко знаходити спільну мову?
- А так було завжди! Адже це складніше - вести мову із тими, з ким ми не згодні. Проте розумні люди в усі часи намагалися спілкуватися з інакомислячими коректно, дискутуючи. Дехто зі святих отців навіть закликав вірян "взяти на себе подвиг спілкування". Чуєте? Подвиг! І якщо ми - сподвижники, то маємо чинити подвиг спілкування. А що чуємо: "Не буду з ним говорити, бо він мені не подобається!". Хоча слід було зроби зусилля, напружити волю, переступити через почуття неприязні!
Без діалогу життя неможливе. Лише в ході розмови з'ясовується, що насправді є точки дотику, є лінії перетину, що існує спільна територія, на якій можна домовитися. Саме ця територія передбачає існування паростків соборності. І не лише в ідеальному втіленні, а й в реальному. Тому собі і вам нагадую: треба, аби тернополяни спілкувалися з кримчанами, львів'яни з донеччанами, інакше не буде єдності, тобто соборності в Україні.
Шевченка вони не визнають
- Для початку нам би перестати ворогувати...
- ...і битися просто у Верховній Раді. Ви маєте рацію.
Але нагадаю: ще за багато століть до Різдва Христового "Золоте правило моральності" сформулював Конфуцій: "Якщо не хочеш, щоб таке зробили тобі, не роби цього іншим". Тож цей євангельський принцип існував ще до християнства! Таких вічних принципів - небагато, але на них і треба зважати. Решта в християнстві - нашарування моменту, епохи, часу, мови і культури. Проте саме ці речі часто чинять значний вплив на наше сприйняття вічних цінностей.
- Чи не це неодноразово заважало українцям?
- Як кажуть: "Треба запалити свічку, а не нарікати на темряву". Після "Помаранчевої" революції, тобто на тому етапі історії, потрібно було провести люстрацію. Україна цього не зробила. Тепер - пізно! Треба думати про інше. Життя змушує нас перелаштовуватися...
Нагадаю, Тарас Шевченко писав: "Лише тоді, коли розвалиться церква-домовина, тоді з-під неї постане вільна Україна". Йшлося про народження собору в середині кожного українця, адже лише соборні особистості зможуть створити соборну церкву та державу.
Звісно, для Московського патріархату Шевченко - не пророк, навіть не поет, а так, як вони написали у брошурці, - "віршоплет". Розумієте чому? Та тому, що у нього були політичні проекції ідеї соборності на реальну дійсність Російської імперії того періоду.
Перше слово, котре написав Юхновський в програмі Української народної партії в 1917 р., було - "Соборна Україна". Насправді ж ця філософська ідея, яка є і церковною, і індивідуальною, з часом спроектувалася на економічні, політичні та навіть державотворчі ідеї. Люди замислилися, якою має бути структура і форма державності? З цього і виросло поняття "Соборна Україна". Але ви знаєте, що тоді сталося. Та держава довго не проіснувала...
На жаль, ми й нині далекі від ідеалу. Собор - не тільки головний храм і не лише збори єпископів. Це поняття набагато глибше! Соборність - це поняття якості, а не кількості. Мудрий - не той, хто знає все, а той, хто знає потрібне! А для цього має бути система. Образ Божий не в бороді, а в голові. Навіть не так: наш мозок - лише приймач-передавач. Для того, аби піднятися, потрібні і віра, і знання.
Партія - це лише частина
- Але країною керують певні партії. У них - власне бачення...
- Пригадайте вираз "оптова партія". Партії є і в хорі... Тобто партія - це завжди частина! Якою б та партія не була - "Наша Україна", "Регіони" чи комуністи. Коли хочеш врятувати ціле, однієї партії замало!
Причому та частина не має права видавати себе за ціле. Тому й настільки потрібна консолідація зусиль, тобто соборність. І якщо кращі представники всіх партій цього не зрозуміють, не будуть створювати справжню коаліцію, не діятимуть спільно - для врятування життя, економіки та іншого, не буде пуття.
Коли політики себе всім протиставляють, варто їм нагадати - ви частина, а не хор! Мир - це соборність "на трьох": свідомості, серця і душі. Соборність - це поліфонія, гармонійне звучання багатьох голосів. Це - музика, а не одна нота. А нам треба прагнути цілісності - і в особистому плані, і на рівні держави. Звісно, якщо ми не хочемо стати чиєюсь колонією...
Ми читаємо і співаємо в храмах "Символ віри". Там йдеться, що ми віруємо в єдину соборну апостольську церкву. Ось тут і з'являється те поняття - "соборність". І якщо ми - люди, які вважають себе духовними, адже ходимо до храму, молимося, то мали б і розуміти, що означає та "соборність". Бог нам нагадує впродовж усієї історії людства: "Любіть одне одного!".
- То як досягнути цього ідеалу?
- Через своє вчення Христос показує, що ідея эднання має спиратися на дуже високу систему цінностей. Тож потрібно поєднати і філософію, і логіку, і почуття, і дії. Адже тільки це допоможе зрозуміти: куди шлях тримати, як змінюватися? Кожен з нас має дуже чесно відповісти на запитання: "До якого світу я належу? З чого складається моє життя?".
Існує певна ієрархія цінностей: або я присвячую своє життя вивченню хробака, а потім і тіло віддам йому на поживу, або я так поверну свою долю, що черв'якам нічого не залишиться. Якщо все трансформується, і ти станеш богом за благодаттю - променистим, сяючим, виявляється, нічого ворогові тоді не залишиться. Для вічності лише найкращим з нас вдається зберегти не тільки душу, а й тіло. Відтак духовна Україна - це просвітлена громада. Поки не буде такого суспільства, не буде й духовної, тобто соборної держави.
 

Читайте ще про отця тут

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Віктор Веряскін розповідає про вміння жити по Біблійним законам в реальному житті, як залучити до життя весь "наш Собор" Тіло наше, Душу та Дух на основі одного з основних принципів Всесвіту та Біблії Любові. Те що Шевченко казав чужого навчайтеся та свого не цурайтеся Важливо використовувати найкраще з усього світу та проявляти "Собором " у нашому житті
  • Anonymous

    чому витираєте коментар?
  • Anonymous

    на мою думку, церква повинна стояти осторонь політики.
  • Anonymous

    один відомий старець сказав. святість це той стан в якому перебували Адам і Єва до гріхопадіння - це простота (так сказав), інший сказав тримайтесь простити - де просто там ангелів 100 де нарозумлово ніодного. Тут читаєш все так напутано - людина себе християнином називає а говорить про якесь конфуціансво історію політику. Я думав християнин справжній має жити по Єванглії ?

    Anonymous reply Anonymous

    Веряскін - дуже розумна Людина. він священник. і досить відомий. у певному колі. у нього є досить цікаві праці "духовного менеджменту". в наш час, коли бізнес постає чи не найважливішу роль у житті, Веряскін у своїй праці переніс Біблійні заповіді в діяльність підприємця. а те, що він говорить про політику - то можу у відповідь нагадати, що у Тернополі владою створена Духовна Рада. як вам таке? ще Шевченко казав: "свого навчайтесь, і чужого не цурайтесь" не можна зациклюватись на одному. якщо він священник, то хіба є заборона читати Конфуція?

    Anonymous reply Anonymous

    а це політик чи священик?

    Anonymous reply Anonymous

    нн
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up