Про найпоширеніші помилки дружин алкоголіків розповідає тернопільський психіатр-нарколог

Про найпоширеніші помилки дружин алкоголіків розповідає тернопільський психіатр-нарколог

Від залежності від алкоголю в наші дні страждає немало чоловіків. Їхні жінки, як правило, задають собі питання "що робити?". Але часто "боротьба" жінки з чоловіком-алкоголіком не дає бажаного результату. Чому так?

Про найпоширеніші помилки дружин алкоголіків розповідає тернопільський психіатр-нарколог Іван Пришляк.
Залежна вся сім'я
Проблема алкогольного узалежнення шкодить не тільки тілу, а й душі.
— Алкоголізм б'є і по духовному світі, бо руйнує любов, добрі стосунки, сім'ю, кидає під ноги і закопує в землю талант, - каже пан Пришляк. - І це вже є проблемою не лише алкоголіка, а й його оточення.
У такій сім'ї залежною від алкоголю може бути одна людина, але всі інші - взаємоузалежнені. Співузалежненість жінки проявляється в тому, що вона перестає бути сама собою. Її емоції і думки залежать від того, прийде чоловік додому п'яним чи тверезим. Вип'є він чи не вип'є, зірветься чи не зірветься.
— Хоча жінка сама і не п'є, але й не живе своїм життям, своїми інтересами, - пояснює лікар. - Її життя повністю спроектоване на чоловіка і залежить від того, яким він буде.
Така жінка дуже далека від реальності, вона має ілюзію, що чоловік може перестати пити. Наприклад, вона його може чимось налякати - і він перестане. Або вона може стати ще кращою - і це на нього вплине.
— А насправді - це на нього не вплине, бо залежність від алкоголю - це внутрішній процес зі своїми закономірностями, - зауважує пан Пришляк. - Наприклад, один чоловік може три місяці не пити, реалізовувати себе у роботі, а потім підходить момент, коли він мусить зірватися. То є спосіб скидання напруги. І якщо іншого немає, то чоловік рано чи пізно буде зриватися. Тому й існують різні способи терапії, які дозволяють розтягнути ці ремісії на довший час (тимчасове ослаблення або навіть повне зникнення проявів хвороби, - прим. ред.).
Жінка-мама
Буває й таке, що жінка мимоволі сама провокує чоловікові зриви до випивки.
— Вона може не зізнаватися собі в цьому, але їй спокійніше, коли чоловік запиває. Адже тоді він повністю їй підвладний, дуже від неї залежний, ним можна маніпулювати, - пояснює психотерапевт. - У такому стані вона чоловікові дуже потрібна, бо доглядає його як мама. До того ж такого беззахисного чоловіка дружина не боїться. Коли ж він тверезий, то стає непрогнозований. І якщо жінка недостатньо впевнена у собі, має дещо занижену самооцінку, то боїться, що коли чоловік буде тверезий, він помічатиме її недоліки і може цікавитись іншими жінками.
"Ти мусиш обирати..."
Часто жінки ставлять питання категорично: "Або я, або горілка!". Але цього робити не варто, бо насправді чоловік може любити і цінувати свою жінку, але водночас він узалежнений від алкоголю і не може без нього обійтися.
- Тому змушувати чоловіка вибирати - або сім'я, або алкоголь - трохи неправильно, бо такий вибір часто є нереальним, - підкреслює лікар. - Зазвичай чоловік намагається зберегти і те, й інше, але йому це не завжди вдається. Коли ж він стає узалежненим від алкоголю на всіх рівнях - біохімічному, психологічному та інших, то цей потяг стає сильнішим за стосунки, за сімейні та моральні цінності. Але потрібно розуміти, що узалежнений чоловік дуже часто чинить нерозумно і аморально не тому, що він по суті своїй нерозумний чи аморальний, а тому, що потяг до алкоголю - дуже сильний, на рівні інстинктивному, на рівні голоду, спраги чи сексуального потягу.
Тиск викликає протидію
Зазвичай жінки ведуть себе дуже емоційно, і це природно. Але шантажувати чоловіка побутовими речами: перестати готувати йому їжу, прати його речі чи відмовляти в сексі - це все способи тиску. Жінка робить так із розпачу, це в ній говорить образа, пояснює пан Пришляк. І такі дії дружини викликають ще більшу протидію в чоловіка, починаються взаємні образи, остаточно руйнуються добрі стосунки.
А ще часто жінка наполягає: "Я заведу тебе лікуватися".
- Я часто бачу таких жінок. Вони заходять до мене в кабінет, чоловік при цьому залишається у коридорі, а вони зі мною хочуть вирішити, як його лікувати, - розповідає лікар. - Вони мають ілюзію, що можуть домовитися з лікарем і щось зробити для чоловіка практично без його участі. Я в таких випадках кажу, що з того нічого не вийде.
Коли сам чоловік усунений від вирішення його проблеми, коли за нього вирішують мама, жінка чи родичі, то лікар не допоможе. Алкоголіка треба поставити перед фактом - що це його проблема, доки він не включить свій власний ресурс для її вирішення - доти нічого неможливо зробити.
- Нагадую, всі розрекламовані засоби "лікування алкоголізму без відома хворого" - це абсолютна дурня, - наголошує Іван Пришляк. - Бо робити з людиною щось без її відома - це маніпуляція, яка нічого не дасть. Не можна змінити когось насильно, хоча вплив громадськості чи міліції, звісно, потрібен, якщо від дебошів алкоголіка страждає сім'я. Але це не той спосіб, який людині допоможе. Аж доки чоловік не включить свою критику і не побачить себе збоку, не відчує свою провину. Тільки це може спонукати його змінитися.
Розібратися разом
Коли жінка заявляє: "Ми тебе вилікуємо", це б'є по самоповазі чоловіка. Для того, щоб він сам захотів піти лікуватися, потрібно шукати інші шляхи.
- Якщо ви вже з цією людиною зійшлися, якщо вас щось з'єднало, значить, був період, коли цей чоловік був для вас рідним, - нагадує у таких випадках лікар. - У вас є сім'я, спільні діти, спільне минуле, спільні спогади. До них треба апелювати - там ресурс, який може дати вихід із цієї ситуації. Треба, у певному розумінні, регресувати в минуле. Постаратися знову побачити у чоловікові ту особистість, яка вас колись привабила.
Треба актуалізувати в чоловікові ті його добрі сторони, в яких він сильний. І при цьому пам'ятати, що він має багато опорів всередині, які намагаються зберегти його статус узалежненого.
- В одних це може бути агресія, коли вони кажуть: "Пив, п'ю і пити буду, не чіпайте мене", інші хитрують, приховують свою проблему, - продовжує пан Пришляк. - Опорів завжди є багато, навіть у того, який щиро б'є себе в груди, що справді хоче лікуватися. Але та його частина, що залежна від алкоголю, цьому противиться, намагається зберегти свою залежність. І цій частині неважливо, що все навколо нього розвалюється. Але жінка має апелювати до здорової частини чоловіка і дати йому відчути: "Ти дуже багато для нас значиш, ми з дітьми тебе дуже любимо. Ми дуже від тебе залежні, але дуже страждаємо від того, що ти п'єш. Давай спробуємо разом із цим розібратися". І аж тоді йти до лікаря-спеціаліста. Але це завжди мусить йти через добро. Однак якщо чоловік вже настільки поруйнований алкоголем, що подальші стосунки справді будувати немає на чому, тоді не залишається нічого іншого, окрім як розлучитися.
Тато — взірець чоловіка
Серед цінностей, які можуть стати чоловікові замінником алкоголю, - любов до дружини та дітей. Залежні від алкоголю повинні знати, що їхні діти постійно зазнають психологічної травми, їхня психіка розщеплена. Бо, з одного боку, дитина ідентифікує себе з татом чи з мамою, пишається ними, любить їх, намагається бути подібною на них. А з другого боку - переживає сором і страх.
— Дитина не може зрозуміти, чому добрий татко, коли вип'є, стає агресивним, чому мама кричить, чому батьки б'ються, - пояснює Іван Пришляк. - Дитина не має орієнтирів, якою їй треба бути і якими мають бути стосунки в сім'ї.
Для хлопчиків із таких сімей зразком чоловіка стає тато, який випиває. І в певному віці хлопчик дуже часто починає наслідувати цей зразок - у ньому заклалося, що чоловік має пити, бо тата він постійно таким бачив. У дівчаток - по-іншому. За статистикою, до 80% дівчат, у яких батько був залежним від алкоголю, вибирають собі в супутники життя чоловіка-алкоголіка.
— Адже батько теж для них є взірцем чоловіка, і коли дівчина знайомиться з хлопцем, який має схильність до алкоголю, то це не означає, що їй буде подобатись, що він п'яний. Але мимоволі, підсвідомо вона обирає саме його - з такою ж великою ілюзією, яку мала і її мама - що вона його попросить, полюбить, і він кине пити.
Хвороба долається
А загалом з алкоголізмом треба навчитися жити, вважає Іван Пришляк.
- Майже не буває такого, щоб алкоголік після лікування став таким, "як колись", - щоб міг випити 50 грамів і зупинитися, - зауважує лікар. - Але можна добитися ремісій - періодів, коли чоловік не п'є роками і його не тягне випити. Ремісії бувають дуже стійкі і тривалі. Чоловік може себе переключити на якесь інше захоплення, наприклад, зайняти себе роботою чи хобі. Але треба пам'ятати, що будь-яка хронічна хвороба вимагає до себе постійної уваги.  Так само і з хронічним алкоголізмом.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Silvernail Paul

    Мене звати Марина Медведчук з Харкова, я хочу швидко розповісти світові, що існує справжнє онлайн-заклинання, яке є потужним і справжнім. Його звуть доктор Вава. Нещодавно він допоміг мені відновити стосунки з моїм чоловіком, який мене покинув. Коли я зв'язалася з доктором Вавою, він наклав на мене і мого чоловіка приворот, який сказав, що не має до мене нічого спільного, зателефонував мені і почав благати повернутися. Тепер він повернувся з такою любов’ю та турботою. Сьогодні я радий повідомити вам, що цей заклинатель має силу відновити розірвані стосунки. бо тепер я щаслива зі своїм чоловіком. Для всіх, хто читає цю статтю і потребує допомоги, Dr.Wava також може запропонувати будь-яку допомогу, наприклад, лікування всіх видів недуг, судові справи, періоди вагітності, духовний захист та багато іншого. Ви можете зв’язатися з ним за допомогою його електронної пошти [email protected] або WhatsApp +12162022709 і Viber +12066713285 сприймайте все як належне, і це буде у вас забрано

  • isabella ahha

    Яка чудова і надихаюча історія! Я була заміжня сім років без дитини, тому мій чоловік почав вести себе дивно, останнім часом повертався додому і більше не проводив зі мною час і розлучався. Тому я стала дуже сумною і загубилася в житті, тому що лікар сказав мені, що немає способу завагітніти, це дійсно робить життя мені нещасним. поки я не натрапив на друга, який розповів мені про DR ALABA з Інтернету, як він допоміг багатьом жінкам з подібними проблемами, через які я переживаю, тому я зв'язався з ним за адресою: ([email protected]) і пояснив йому: Він мені все розповів його потрібно було надати, перш ніж він міг накласти заклинання на возз’єднання, щоб повернути мого чоловіка, що я і зробила, і він послав потужну молитву, яку я мала вимовити посеред ночі, коли чинив заклинання кохання. Через 24 години мій єдиний чоловік повернувся до мене і вибачився за все, що він зробив, і сказав, що він повністю готовий підтримати мене у всьому, що я хочу, швидко зателефонуйте Д-ру Алабі і розкажіть йому, що там відбувається. Він також підготував і надіслав мені трав’яний засіб, який, за його словами, вилікує будь-яку небажану хворобу чи інфекцію, які завадили мені завагітніти, а потім проінструктував мене, як використовувати його до зустрічі з чоловіком. Ось після використання цієї місцевої трави та кореня, через кілька тижнів я почала відчувати ознаки вагітності по всьому тілу, я була дійсно вагітна, і я щойно народила хлопчика в 1 місяць. Я присягаю, що весь світ дізнається про Д-ра Алабу за те, що він врятував мої стосунки, і який також дає мені дітей, яких я можу з гордістю називати своїми сьогодні. Для будь-якої жінки, яка вважає це неможливим, ось нагода посміхнутися і принести щастя своїй родині, будь ласка, зв’яжіться з DR ALABA електронною поштою: ([email protected]). Або WhatsApp/Viber його за номером +1(425) 477-2744, Дійсно, він Бог посланий, щоб привести втрачених коханців і принести вам щастя...

  • chandler Raymond

    Я змусила свого колишнього любовного партнера повернутися до любові і довіряти мені більше, ніж будь-коли раніше. Все своє життя я ніколи не думав, що заклинання на любов може повернути мого колишнього коханця Мортенссона, поки мій друг не познайомив мене зі справжнім заклинанням, перш ніж я зв'язався з деякими заклинаннями, щоб допомогти мені, але знаю, що вони можуть мені допомогти, деякі вони вимагали більше грошей, поки Я дотримуюся простих інструкцій великого заклинання через його особистий номер WhatsApp +12162022709 або Viber +12066713285, я зміг поспілкуватися з ним і зателефонувати йому, а також отримати від нього негайну допомогу, щоб відновити любов і щастя мого шлюбу Drigbinovia Будь-хто може отримати таку ж допомогу від нього сьогодні повернути втрачене кохання або відновити розірвані стосунки і розлучений партнер може повернутися до кохання. це можливо, тому що це працює для мене протягом 3 днів, мій колишній коханий зателефонував мені по телефону, щоб вибачитися, і зараз ми обоє живемо разом в любові і щасті. Ви також можете зв’язатися з його електронною поштою за адресою [email protected]. Дякую Дрігбіновії за його обдаровані здібності, дякую за час, щоб прочитати моє свідчення?

  • Taras

    Там багато інформації та статей...

    Програма АА допомагає в одному випадку з 10-ти...

    http://www.aa.kiev.ua/statti-v-zmi

keyboard_arrow_up