У церкві, де зцілилися 3000 вірян, за Союзу зробили музей килимарства

У церкві, де зцілилися 3000 вірян, за Союзу зробили музей килимарства
Золота корона на червоному тлі, що свідчила про статус Королівського міста, зображена на старому гербі Глинян.

Тепер це - невеличке містечко в Золочівськом районі Львівської області. Проте туристам там все одно є що оглядати. Більше того, до Глинян нині щодня вервечкою їдуть автобуси із віруючими різних конфесій, що прагнуть зцілитися біля чудотворної ікони. Серед них були й паломники-тернополяни, які займаються різними методиками оздоровлення у Центрі "Гармонія".


Що там можна побачити
Найцікавішою для туристів, напевно, є церква Успіння Пресвятої Богородиці. Це стародавній дерев'яний храм. Таких у світі збереглося всього шість: два - в Україні (в Глинянах і на Закарпатті), два - у Польщі, один - у Чехії і ще один - в Угорщині. Кажуть, сюди приходив молитися гетьман Іван Мазепа, а два старезні ясени на подвір'ї посадив сам Богдан Хмельницький. Саме у цьому храмі зберігають образ розп'яття Христа, датований кінцем XV ст.
Форма святині видалася тернополянам незвичною - складалося враження, немов її "прикопали" у землю. Якщо забрати велику баню, то будівля нагадуватиме сільську хату. До гранчастого вівтаря з південного боку прибудували ризницю, а вхід, мабуть, раніше був із заходу - там досі збереглися одвірки. Церква потребує реставрації. Людям важливо її зберегти, адже для них вона, як оберіг.
До того ж, на території храму б'є цілюще джерело. Помічниця священика пані Галина розповіла тернополянам, що завдяки цій воді прочани виліковують алергії, астми, йододефіцит та інші недуги.
"Родзинка" Глинян - греко-католицька церква св. Миколая (1894 р.), де, як стверджує місцевий священик, з 90-х років ХХ ст. самовідновлюються фрески.

Відео дня
>Історії цього містечка
- У давнину місцеві жителі, хоча й жили серед лісів, надавали перевагу житлам з глини, - розповідає отець Дмитро Майкут (до речі, священик уже й книгу про дивовижі Глинян написав і DVD-диcк випустив. Їх можна придбати просто у храмі - прим. ред.). - Тому містечко й назвали Глинянами. Вперше про них згадали в документах від 1379 р., коли місто перейшло у власність польського короля. Хоча кажуть, наше містечко старіше за Львів.
Магдебурзьке право Глиняни отримали в 1397 р. із рук Владислава ІІ Ягайла. Він же передав ці маєтності роду Крушельницьких. Про статус королівського міста нагадує тодішній герб: золота корона на червоному тлі. В 1578 р. Глиняни отримали право на три ярмарки у рік. Оскільки місто стояло на перетині торгових шляхів, справи в місцевих торгівців і ремісників йшли непогано. Для захисту від ординців люди звели замок (1603 р.) - дерев'яно-земляний, оточений глибоким ровом. Протягом XVII-XIX ст. у Глинянах уже налічувалося до 500 ткачів. Їхню продукцію експортували до багатьох країн Європи.


Легенди Глинян
За однією з легенд, яку розповіла отцю Дмитру старенька жителька містечка, під час пожежі у 1867 р., якась жінка побачила, як над дерев'яною церквою стоїть у повітрі Матір Божа і тримає розпростерті руки. Вогонь тоді, як розповідала очевидиця, доходив до вікон храму і як хвилі відкочувався.
Втім, відомим на весь світ галицьке містечко стало перед ІІ Світовою війною.
- У 1935 р. хотіли розібрати стару церкву. Збереглися документи, що засвідчують: храм був аварійним - міг завалитися купол, - розповідає помічниця священика пані Галина. - Та 6 січня 1936 р., перед Різдвом, довкола церкви бігали три дівчинки - Іза Новак, Славця Паньків і Богдана Маркевич. Раптом їм видалося, що храм горить, бо у вікнах з'явилися відблиски.
Проте коли люди відчинили двері храму, то зрозуміли, що світиться старий образ: чорне тло розп'яття весь час переливалося райдугою. Те "щось" коїлося з дерев'яною іконою впродовж трьох тижнів. Лише коли світло погасло, люди побачили, що образ самовідновився - вкрився позолотою.
- До Глинян почали масово приїздити люди, - продовжує жінка. - Збереглися тодішні протоколи опитування свідків та обстеження запрестольного образу. Експерти засвідчили, що ікони Христа рука людини не торкалася.
Відомості про диво у Глинянах передали до Риму. Папа Пій ХІ коронував образ Розп'яття і надав церкві право на проведення п'яти відпустів. Упродовж 1936-1939 рр. священики описали близько 3000 випадків зцілень. Утім, після війни церкву закрили і влаштували у ній музей килимарства.
- Золотий образ тоді просто завісили грубим полотном, - каже помічниця священика. - Переповідають, якийсь майор намагався зірвати розп'яття. Але торкнувся його і впав непритомний, з рота пішла піна. Двоє солдатів витягнули його з церкви. Більше чудодійний образ ніхто зняти не намагався.
Сьогодні відправи тут проводять практично щодня і завжди на вулиці біля церкви можна побачити чимало автівок та автобусів. Переважно приїздять ті, хто страждає від різних хвороб. Віднедавна священик фіксує всі випадки зцілення. Їх уже - більше 300! Окрім того, довкола дерев'яного храму, за словами місцевих жителів, ніколи не падає град і не б'є блискавка.

Кому варто їхати
Цікаво у Глинянах буде й тим, хто цікавиться мистецькими дивовижами. Так, у греко-католицькій церкві св. Миколая є чимало фресок, які до 90-х років ХХ ст. були настільки блідими, що на них не можна було розгледіти майже нічого. Тепер щороку фарби стають усе яскравішими і вже можна зрозуміти, який сюжет зобразив на них автор - відомий у Галичині маляр Северин Борачек.
- Подейкують, для приготування фарб він використовував молоко та курячі яйця, - каже пані Галина. - Але з 1962-го до 1989 року церква була зачиненою. Кажуть, дітям давали копійки, аби вони розбивали камінцями вікна храму. Один із місцевих жителів тут навіть нутрій розводив... Унікальний розпис за цей час настільки зблід, що окремі фрагменти фресок уже не можна було розрізнити.
До речі, експерти, яких, за словами отця, вже запрошували з різних установ, не змогли пояснити дива самовідновлення фресок. Незрозумілою для них є й поява інших знаків - круглих лаврових вінків із хрестами усередині. Вони проявилися наче з-під фресок. Хоча старожили в один голос стверджують, що жодних малюнків перед розписами Северина Борачека на стінах храму не було.

Як туди дістатися
Глиняни розташовані за 10 км від залізничної станції "Красне" й за 41 км на схід від Львова. Туди із різних парафій організовують паломницькі поїздки. Так, з Теребовлі автобус відправляють кожної першої п'ятниці місяця. Від Тернополя до Глинян - близько 90 км. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up