Тернопільські школярі та студенти знову сіли за парти

Тернопільські школярі та студенти знову сіли за парти
У понеділок, 23 листопада завершився тритижневий карантин. Тернопільські студенти й школярі приступили до занять. Аби відновити звичний графік навчання і дозвілля, їм доведеться докласти багато зусиль

Тепер у вузах чекають зимової сесії, а в школах — відпрацювань по суботах.
Усі вузи “ожили”
- Сьогодні вже було дві пари. Отримали стільки завдань! Хоча особливої перенапруги ще не відчула. Дуже рада всіх бачити. Так скучила за групою! Ця розлука нас тільки зблизила, - розповідає першокурсниця Наталія Якимів (19 р. ).
У вузах ми побачили черги біля ксероксів, переповнені лекційні, галас та біганину у коридорах. Студенти обіймаються, цілуються. Утім, переживають, що доведеться багато наздоганяти.

 - Сильного бажання вчитися ще не відчув. Чекаю інтенсивного навантаження. Скоріш за все, навчальний процес змістять. Важко буде і студентам, і викладачам. Цей карантин — вигідний окремим політикам, а — ми від цього тільки програємо, - розповідає студент історичного факультету педуніверситету Дмитро Батожний (21 р.).
У більшості навчальних закладів Тернополя наздоганяти упущене планують по суботах. Але остаточне рішення з цього приводу прийме Кабмін.
У мене було вже чотири пари. Майже 100-відсоткова присутність студентів. Помітно, що діти хочуть вчитися. Стосовно того, як ми будемо відробляти пари, то скоріше за все по суботах. Але до кінця ще невідомо, - розповідає 23 листопада викладач німецької мови педуніверситету Олег Коцюбинський.
Коли ми зайшли на пару до викладача кафедри журналістики педуніверситету Петра Гуцала, там були присутні всі студенти.
- І студенти, і викладачі скучили за навчанням. Стільки відпочивали — можна і повчитися. Скоріш за все, відроблятимемо по суботах. Зараз у ректораті саме вирішують це питання, - розповідає у понеділок  пан Гуцал.
Як альтернативу до суботніх відробок,  викладачка англійської мови ТНЕУ Наталія Хома пропонує опрацьовувати новий матеріал в он-лайн режимі.
    - Зараз мені уже відомо, що ми наздоганятимемо програму по суботах. Студентам буде тяжко з одним вихідним. Було б добре якусь частину матеріалу проходити в онлайн-режимі. Диски, флешки, електронна пошта, скайп дозволяють налагодити дистанційне навчання, - каже Наталія Хома.
На порозі - медики
Медоглядом, ознайомленням з правилами виходу з карантину та інформацією про додаткові уроки розпочалось навчання для більшості тернопільських школярів.
- Всі мої учні веселі та активні повернулися в школу. Бачите, які радісні обличчя? - розповідає вчителька 3-А класу школи № 16 Тетяна Рудик. - Під час карантину батьки, турбуючись про навчальний процес, дзвонили до мене і розпитували про завдання. Тому діти читали, писали і навіть вивчили табличку множення не до 7-ми, як я їм говорила, а до 9. Як до епідемії, так і зараз для профілактики у нас в класі стоїть ароматична свічка та розрізаний часник.


- При вході у школу учнів зустрічали дирекція школи та медпрацівники, - розповідає завуч з навчально-виховної роботи ЗОШ №4 Ольга Гончарук.
Медики оглянули кожного та перевірили температуру в приміщенні. І вже навіть відправили двох учнів з температурою додому, хоча сьогодні на заняття з’явилось 90%: школярів. У класах відсутні по одному-двоє учнів. На першому ж уроці класні керівники проінформували про правила поводження під час виходу з карантину.
- Що ж до пропущених уроків, то відпрацьовуватимемо їх нульовими та сьомими, а також впродовж кількох субот, - каже пані Гончарук. - Найважче, мабуть, буде 11-класникам, адже крім шкільної програми їм потрібно готуватися до зовнішнього тестування. Але школярі по-різному реагують на початок навчання. Так сьогодні уже підходили старшокласники, щоб влаштувати змагання з волейболу. Та поки масових акцій проводити не будемо. Працюватимемо над тим, аби швидше наздогнати програму.
Окрім навчання у школах тепер дбають і про дотримання протиепідеміологічних вимог. Як розповіли у школі №4, зараз у них посиленний режим харчування. На столах у ідальнях з’явилися цибуля, часник. Є і традиційні вітамінні салати з буряка, капусти, моркви. На кожній перерві у школі проводять вологе прибирання та дезінфекцію.
Окрім перевірки на грип та ГРВІ, як розповіли працівники школи №11, дітей перед навчанням перевірили і на коросту, і на педикульоз.
- Сьогоднішнє навчання почалось ретельним медоглядом, - каже завуч з навчально-виховної роботи школи №11 Василь Коник. - Наші дві медсестри та лікар з лікарні №2 перевіряли учнів на застудні захворювання, і напедикульоз, на коросту. Однак, дякувати Богу, хворих серед присутніх не виявилось. Хоча ще 62 учні на навчання ще не з'явились, згодом їм доведеться або ж приносити довідку про хворобу, або ж пояснювати причини відсутності.Що ж до пропущених уроків, то їх відпрацюємо до 15 січня.
Карантин на результати ЗНО не вплине
Після неочікуваних канікул насісти на навчання доведеться особливо випускникам, кажуть вчителі.
- На початку карантину я хворіла, - каже 11-класниця школи №4 Тетяна Прийма. - Тому з початку було не надто весело. Але згодом , після хвороби, я посилено зайнялась підготовкою до зовнішнього тестування. Навіть проходила цей тест в он-лайні.
На заняття до репетитора ходила Христина Присяжна — учениця 11-А класу школи №11. Пропущені уроки дівчина не вважає проблемою.
- Я не думаю, що це якось відзначиться на моєму шкільному навчанні. Адже в одинадцятому класі і так цілий рік готуєшся до вступу у ВНЗ. Тому занаття у репетитора, підготовка до міських та шкільних олімпіад допоможе наздогнати програму навіть більше. Єдине, що хвилює зараз найбільше, - це звикати до раннього підйому.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    тяжко було в ТДТУ збігати взнати, раз всі вузи обійшли?

    Anonymous reply Anonymous

    Сіли, і бачу, що надовго.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up