Тернопільські водії судитимуться з даішником, який обізвав їх "тупорилими" (АУДІО)

Тернопільські водії судитимуться з даішником, який обізвав їх "тупорилими" (АУДІО)
Тернополяни - водій і пасажир авто – записали на диктофон, як їх ображав працівник ДАІ. Там усе добре чути, особливо запитання міліціонера: “А хто чув?”


Ображав, не соромлячись і не боячись покарання, тернополян Олега Грома та Євгенія Стахова працівник ДАІ, спинивши на дорозі.
Тепер чоловіки, яких обізвали "недорозвинутими і тупорилими", будуть у суді оскаржувати складений працівником міліції протокол. Вони також вимагатимуть публічного вибачення лейтенанта міліції В.Міханцьо (імені міліціонера герої публікації не знають – прим. ред.). Всю розмову та суперечку із правоохоронцем чоловіки записали на диктофон.

 

Представники ДАІ підтверджують: у тернополян дійсно є повне право вимагати публічного вибачення від даішника-порушника. До того ж, керівництво обіцяє його покарати, якщо провину чоловіка вдасться довести.
Міліціонер поводився зухвало
Інцидент трапився 28 листопада, близько 13.30. Коли водії-тернополяни виїжджали з Чорткова, їх зупинив патруль.
- Працівники ДАІ одразу почали оформляти протокол, повідомивши при цьомущо водії отримує штраф у розмірі 170 грн. Казали, що у нас - брудні номерні знаки, - пригадує пасажир авто Олег Гром. - Я - теж водій і знаю, що за таке порушення, за правилами дорожнього руху, штрафувати мають право лише тоді, коли цифр на номері неможливо роздивитися з відстані 20 метрів.
Авто дійсно було трохи брудним, визнають чоловіки. Адже напередодні уночі падав дощ, а вони виїхали о 6 годині ранку.
- Коли водій вийшов з авто, аби дізнатися, у чому справа, то відразу протер номерні знаки, - стверджує пан Гром. - Цим усе мало б і закінчитися, але працівники ДАІ таки продовжували складати протокол.
Коли тернополяни почали доводити свою правоту, лейтенант почав їх принижувати.
- Він казав, що ми "не дружимо з головою", - пригадує пан Гром, - а також використовував до нас такі звернення, як "тупорилий і недорозвинутий".
Це, звісно, обурило чоловіків. Але коли пан Гром запитав у лейтенанта, хто йому дозволив принижувати гідність людей та обзивати їх, то у відповідь почув: “А хто чув?”
- Водії практично беззахисні перед працівниками міліції, - вважає Олег Гром. - Вони собі таке дозволяють тому, що наші люди не хочуть захищати свої права. В першу чергуми повинні поважати один одного, і ставитись із розумінням. Також хочу нагадати лейтенанту, який нас зупинив, що не посада прикрашає людину, а людина посаду.
Роль працівників ДАІ на дорозі, нагадують Євген Стахов та Олег Гром, - допомога в організації руху. Права незаконно штрафувати,а  тим паче принижувати і ображати водіїв їм ніїто не давав.

Відео дня
>
- Якось у мене в дорозі згасла ліва фара, - пригадує пан Гром. - Тоді мене також зупинив даішник. Однак коли неполадку я виправив, то подякував працівнику міліції і поїхав. А тут - таке ставлення, повне зневаги. Якби той лейтенант нас зупинив і вказав на брудні номери, ми протерли б їх і спокійно поїхали, тим самим піднявши авторитет міліції.
Грошей водіям не потрібно, наголошують вони. Але публічного вибачення – вимагатимуть принципово. Якби всі водії відстоювали свої права, а не боялися, “як би щось не вийшло”, подібних інцидентів було б менше, переконані тернополяни.
Винуватців обіцяють покарати
Працівники ДАІ, як вважає головний інспектор ДАІ Микола Лецкалюк, не мають права навіть на зверхнє ставлення до водіїв, не те що образи.
- Якщо наші працівники спілкуються зверхньо, тим паче, принижують, водії одразу можуть поскаржитися на це на нашу "гарячу лінію", - каже пан Лецкалюк. - Номер телефону для скарг 52-38-86. Також за цим номером можна повідомляти про протизаконні дії працівників нашої служби.
Євгенові Стахову та Олегові Грому інспектор порадив написати заяву на ім'я начальника управління ДАІ та надати копії протоколів і диктофонний запис розмови. Якщо провину працівників міліції вдасться довести, їх, звісно ж, покарають, каже він.
-  Це може бути догана або сувора догана, - пояснює старший інспектор ДАІ. - Втім, залежно від того, які протизаконні дії чинили працівники ДАІ, покарання може бути і суворішим, навіть до звільнення.
Подати заяву, за його словами, можна в управлінні ДАІ за адресою: вул. Котляревського, 24. У заяві також можна вказати вимоги щодо публічного вибачення за образу. Однак якщо водії прагнуть ще й матеріального відшкодування, тоді їм необхідно подати позов до суду.

 


Наводимо скорочену розшифровку диктофонного запису, зробленого тернополянами:
Д (працівник ДАІ): Все, знаки брудні, я склав протокол
П (пасажир): Ситуація в тому, що ми протерли знаки, чисто по-людськи. Ми їдемо зранку. Машина була чиста, ми проїхались по трасі і машина забруднилась. Я що, на маршрутці їду, щоб виходити і дивитись, які там знаки?
В (водій): Не дозволяється керувати транспортним засобом із забрудненими номерними знаками. Але після того, як працівник ДАІ зупинив, я помив, то нема питань, іду далі.
П: Женя, не сперечайся, хай зупиняє свідків та заповнює протокол.
В: Є у правилах дорожнього руху, щоб знак можна було розгледіти на відстані 20 метрів.
Д: Мене це не інтересує, він є забруднений.
В: Це відносно. Що значить “не інтересує”? Показати вам, взяти ганчірку? Я не сперечаюся, все нормально, я просто не хочу платити ці гроші. Я розумію, що ви працюєте.
П: Товариш лейтенант, що, свідка сюди не можна записати? Я ж  свідок.
Д: Ви не свідок, ви є учасник, співучасник.
П: Я наполягаю, щоб мене внесли, я бачив усю цю подію.
Д: Я можу внести як додаткове пояснення, але по суті це порушення, чи до тебе не доходить? Не чиніть мені непокору.
В: Та яка непокора?
Д: Не чиніть мені непокору - я пояснюю по суті порушення, то йди з бабцею поговори.
В: Ну це взагалі! Як прізвище ваше?
Д: Миханцьо.
В: Ну все, будемо писати.
Д: Щастя, здоров'я, можете їхати.
В: Дайте копію.
М: Чого?
В: Протоколу, постанови.
Д: Розписку, я вам дав розписку.
В: Ні, інспектор, та дайте копію,
Д: Та може, ви з розумом не дружите, я не знаю.
В: Та як з розумом, ну що ви таке говорите, та ж дайте копію!
Д: Може, ви обкурені, може, ще щось.
В: Дайте ручку
П: Дайте протокол спочатку.
Д: Я з тобою бавитись не буду. Ви що, недорозвинуті, чи що?
П: Стоп-стоп, не поняв… Поясніть.
Д: Тут сказано, за що розписуєтесь.
В: Ну дайте протокол.
Д: Ти що, тупорилий, чи що?
П: Товариш лейтенант, а "тупорилий" - вважається нормальне звернення працівника міліції?
Д: До вас інакше не годен. На, тримай.
В: Та як не годен, ми просто не є простими водіями, які зупинились, дали двадцятку і поїхали далі.
Д: Мені не треба.
П: Та ми не даємо. Ви скажіть мені, хто вам дав право мені так говорити?
Д: А ви взагалі хто такий?
П: Я Гром Олег Петрович.
Д: Що ви хотіли, поспілкуватись зі мною?
П: Та ні, я був учасником дорожнього руху і знаходився на місці пасажира. І в даному випадку працівник міліції сказав на мене, що я тупорилий - то це нормально?
Д: А хто це чув?
П: Та це записано на диктофон.
Д: Хорошо, будь ласка.

Коментар

Василь КОГУТ, адвокат:
- Якщо працівник ДАІ склав протокол, але водій вважає його не законними, це рішення правоохоронця можна оскаржити в суді в 10 денний термін з часу оформлення документа. На поведінку працівника ДАІ можна поскаржитися, подавши заяву на ім'я начальника управління ДАІ. Зрештою, звернутися можна і до суду, аби вимагати матеріального відшкодування та публічного вибачення за приниження честі та гідності. Диктофонний запис може при цьому бути доказом. Визначити, чи голос на записі справді належить працівникам міліції, допоможе експертиза.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (238)
  • Anonymous

    Hi http://www.darinkamontano.com/ http://www.awfmmellowtouch.net/ http://www.rajasthantour-travels.com/ canada goose usa
  • Anonymous

    good http://www.darinkamontano.com/ http://www.awfmmellowtouch.net/ http://www.rajasthantour-travels.com/ canada goose chilliwack bomber
  • Anonymous

    canada goose http://www.darinkamontano.com/ http://www.awfmmellowtouch.net/ http://www.rajasthantour-travels.com/ canada goose uk
  • Anonymous

    good http://www.darinkamontano.com/ http://www.awfmmellowtouch.net/ http://www.rajasthantour-travels.com/ canada goose coats
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up