«Рухаємо Тернопіль»: Поради для початківців-бігунів від фітнес-тренера Тетяни Ніколаєвої

«Рухаємо Тернопіль»: Поради для початківців-бігунів від фітнес-тренера Тетяни Ніколаєвої

Відтепер у рамках проекту від Медіа Корпорації RIA "Рухаємо Тернопіль", на сайті "20 хвилин" щодня публікуватимемо цікаві історії про спортсменів та тернополян, які займаються спортом для себе. А також поради від тренерів і дієтологів.

Нагадаємо, що спортивний фестиваль, під час якого пройде забіг, відбудеться 29 травня. Запрошуємо на свято спорту усіх тернополян. Бажаючі зможуть взяти участь у забігу, який стартуватиме від Театрального Майдану до парку ім. Т. Шевченка. А у парку на усіх чекатиме справжнє спортивне шоу.

Щоб почати бігати особливих затрат чи навичок не потрібно, каже Тетяна Ніколаєва. Але докласти зусиль все таки прийдеться - зусиль для боротьби з собою. Якщо постаратись, то завдяки оздоровчому бігу можна схуднути.

- Починати бігати відразу – не можна, - пояснює Тетяна. - Потрібно починати хоча б  з ходьби. Пройшли трошки, прискорились, трошки пробігли, але бігти не швидко. Потрібно бігти так, що вам було комфортно дихати. Пульс тримати в діапазоні 140-165 ударів в хвилину. Щоб це було комфортно, щоб не було задишки. Це оздоровчий біг.

Відео дня

Оздоровчий біг від швидкого спрінтерського відрізняється саме тим, що організму під час нього вистачає кисню, він насичується.

- Бо коли бігти швидко, то організм не встигає наповнитись киснем і є задишка, - продовжує фітнес-тренер. – Наш організм працює на вуглеводній системі. При оздоровчому бігу можна похудати. Бо орзанізм наповнюється киснем і якраз при такому пульсі – 140-165 ударів, для енергії беруться ліпіди, тобто жири. Бігом добре займатись для корекції фігури.

Для тих, хто не любить одноманітного бігу, наприклад, «намотувати» круги на стадіоні, можуть обрати для себе якийсь маршрут.
- Можна розрахувавши свої сили скласти маршрут для бігу, - каже Тетяна Ніколаєва. – В одну сторону пробігти скільки є сили, а назад вернутись пішки. Я інколи беру своїх знайомих - вперед біжимо, а назад можуть не можуть, а вернутись мусять. Бо на маршрутку чи таксі грошей то нема з собою. І людина заставляє себе вже вернутись.

Перші тренування звісно, що не потрібно себе знесилювати, знущатись над собою. Потрібно, щоб було бажання займатись далі.

- Не обов’язково бігати зранку, бо є люди жайворонки, є сови, - пояснює Тетяна. - Потрібно вибирати для себе комфортний час. Щоб не було такого, що людина вранці ще спить на ходу і біжить - це стрес. Комусь може ввечері комфортніше бігти для релаксу. Воду можна пити і треба. Але невеликими ковтками, а не напиватись відразу. Бо якщо забагато, то потім буде не до бігу.

Отже, починати пробіжу з ходьби чи з прискореної ходьби. Час пробіжки починати з 15-20 хвилин і доводити до 40. Бігати тричі в тиждень або як зручно індивідуально кожному. Особливо уважно потрібно вибирати взуття для бігу. Звичайно потрібно обирати місце для бігу - траву, пісок чи спеціальне покриття. Якщо таких умов немає, то для пробіжки по асфальту потрібні хороші якісні кросівки. Це дуже важливо, зауважує фітнес-тренер. Бо при бігу йде навантаження на коліна та хребет. Бажано бігати не по загазованій території. 

Коментарі (6)
  • Анонім

    Цікаво, як можна займатися бігом та ще й із закритими навушниками вухами у такому собачнику (маю на увазі бродячих собак) як Тернопіль?
  • Анонім

    Де в Тернополі є класні місця для бігу?

    Татьяна Николаева reply Анонім

    Тернопіль прекрасне місто для бігу є парки Топільче Відродження Шевченка Слави-є стадіони-тільки б бажання було!!!

    Анонім reply Татьяна Николаева

    Питаю про місця, де можна спокійно побігати без особливої уваги з боку прохожих, які так люблять витріщатися. У нас же люди трохи дикі. Де бігають такі самі як і я. Можете назвати якісь конкретні місця, пані Тетяно?

    Татьяна Николаева reply Анонім

    Нажаль Тернопіль це місто і тут живуть люди і є різні люди хтось це сприймає позитивно хтось кричить чи коментує образливими словами а ще і покривається так це є нажаль нажаль------одна порада не зважати ні на кого бігати в навушниках  з музикою-позитивних людей зустрічати позитивно а негативних не помічати і бігти уперед-вдачі вам

    Анонім reply Татьяна Николаева

    Хотілося би від бігу отримувати задоволення навіть і без навушників. Невже нема жодного місця для бігу в Тернополі. Наприклад стадіон біля 9-ї школи вроді так нічо. Ще є варіанти?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up