Молоді поляки, як і тернополяни, не мають роботи і житла

Молоді поляки, як і тернополяни, не мають роботи і житла
Проблеми молоді у Польщі, принаймні на прикладі невеликих міст, такі ж, як і в українців. Там молодь теж не може знати достойну роботу, під час навчання шукає підробіток і не має власного житла.

Про проблеми молодих поляків нам розповіли жителі міста Яроцин, що у Познанському воєводстві у Західній Польщі. Це - невелике місто, із кількістю населення лише 25 тисяч осіб. З Яроцина до кордону з Німеччиною приблизно стільки ж, як нам – до Польщі. Відтак чимало людей їздять туди на заробітки. Так само, як наші земляки – до поляків.

– До німців нам звідси приблизно 300 км, – розповідає місцева жителька Анна Копрас-Фіолек. – А зарплати там – удвічі-утричі вищі, аніж у нашій місцевості. Тож зрозуміло, що багато людей їдуть туди на заробітки. А ще багато наших вирушають до Англії.

Масово їдуть у Велику Британію

Відео дня

Власне, про заробітки у Великій Британії під час нашого візиту у Польщу ми чули неодноразово. Туди у пошуках кращої долі вирушають багато поляків, особливо молодих. На відміну від українців, жителям Польщі не потрібно відкривати візу до Сполученого Королівства. Хтось із поляків там залишається надовго – одружується, заводить дітей і пробує інтегруватися в англійське суспільство. А хтось їде для того, щоб заробити гроші і повернутись.

– Багато наших знайомих, особливо серед молоді, їдуть в Англію на літо, – додає Даріуш Фіолек. – Часто вони здають екстерном сесію і вирушають на заробітки. За літо можна заробити непогані гроші, щоб, наприклад, оплатити своє навчання. Але треба їхати на кілька місяців. Якось наш родич подався до англійців у липні, то доброї роботи вже не знайшов. Мусив перебиватися тимчасовими заробітками.

Також багато молодих польських сімей їдуть у Велику Британію із дітьми. Їх влаштовують у дитсадки та школи. Там держава дуже уважно ставиться до виховання та захисту дітей, додає пані Анна. Наприклад, якщо у садку чи школі в дитини свято, то на фірмах, де працює тато чи мама дитини, дають вихідний. А якщо пропустите свято в дитини, то потім до вашого дому прийде інспектор і запитає, чому ви не прийшли. Можуть навіть оштрафувати, каже вона.

На власне житло грошей нема

Проте не всі молоді поляки залишаються у Великій Британії. Приміром, наш співрозмовник, журналіст Пьотр Ігнашяк довго на заробітках не затримався.

– Мій брат уже кілька років живе в Англії. То я теж поїхав, але витримав там лише рік, – розповідає Пьотр. – Я працював на фабриці. Робота була важкою. Звичайно, на життя вистачало. Але для нас там є переважно важка фізична робота. А я не хотів увесь час так важко працювати. Краще розумова робота. Подумав, що я ще достатньо молодий, щоб почати життя в себе на батьківщині...

Відтак наш співрозмовник повернувся у рідний Яроцин. До поїздки він чотири роки працював у журналістиці. Тож після повернення знову влаштувався на роботу у редакцію. А ще вступив на заочне відділення університету в Познані. Його теперішня зарплата – приблизно 2000 злотих.

– Це замало, – пояснює співрозмовник. – Адже 1000 злотих я віддаю за навчання. Плюс іще є витрати на житло та харчування під час сесій. За оренду окремої квартири потрібно заплатити ще приблизно 1000 злотих. Тому я наразі мушу жити з батьками. І не можу створити свою сім'ю.
Про власне житло Пьотр і його однолітки можуть лише мріяти. Адже в Яроцині нова квартира, за їхніми словами, коштує приблизно 100 тисяч злотих. Можна взяти кредит, але це, мовляв, ярмо.

– А де взяти такі гроші? – каже співрозмовник. – Я в будь-який час можу поїхати в Англію. Але таки хочеться жити в себе. Тому я навчаюся, підвищую свій кваліфікаційний рівень. Окрім рідної мови, володію англійською. Але для роботодавців цього мало. Треба знати дві іноземні мови щонайменше. У нашому регіоні багато хто вчить німецьку. А я вибрав російську, щоб бути більш конкурентоздатним на ринку праці. Сподіваюсь, після навчання знайду хорошу роботу і зможу жити достойно на батьківщині. 

Окрім навчання, працюють

Дуже багато молодих людей їдуть вчитись у Познань. Це – воєводство, тобто по-нашому, обласний центр. У Познані є вісім університетів, а також приватні школи та вузи. Більшість молоді там змушена орендувати житло. З особи беруть 450-500 злотих, каже Даріуш, незалежно від того, скільки вас живе у квартирі.

Схожі у молодих поляків і проблеми з працевлаштуванням. Як і в тернопільських випускників вузів, у польських роботодавці вимагають досвід роботи. Тож юних поляків теж турбує питання, де взяти досвід роботи, якщо ти вчишся.

- Наш син, як і багато інших його однолітків, вчиться на заочному. А ще паралельно працює, - розповідає Анна. – Так зараз робить багато хто. Ідуть у магазини, на заправки, у бари. А якщо візьме на роботу хороша фірма – то взагалі добре. Адже тоді можна побудувати кар’єру. Однієї освіти з університету для доброго працевлаштування тепер мало. Тому студенти намагаються здобути хоча б якийсь досвід роботи в перерві між навчанням.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up