Тернополяни вже можуть отримати водійські посвідчення нового зразка, а також міжнародні документи

Тернополяни вже можуть отримати водійські посвідчення нового зразка, а також міжнародні документи

Наразі кардинальних змін в отриманні водійських посвідчень не очікують. Поки що і в країни ЄС українці продовжують їздити із нинішніми документами, які не мають терміну дії. Однак у 2018 році можуть почати видавати посвідчення європейського зразка.

Із кожним роком у Тернополі стає все більше водіїв. Відповідно, зростає і кількість отримати водійські посвідчення.

Як їх отримати? Які зміни чекають на тернопільських водіїв цього року? Які автошколи в Тернополі мають гарну репутацію та які краще уникати? Чому в тернополян виникають труднощі при здачі нових тестів ПДР? Відповіді на ці та інші питання прозвучали під час прямого ефіру в понеділок, 4 вересня.

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити Howo в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Як розповів провідний спеціаліст сектору персоналу та зв’язків із громадськістю Регіонального сервісного центру Василь Барановський, із початку 2017 року територіальні центри Сервісного центру провели 14 694 іспити. Також 14 995 громадян мали право отримати посвідчення водія. Нерідко водії хочуть змінити категорію. Так, цьогоріч із такими заявами звернулися 14 175 осіб та 6735 чоловік отримали посвідчення водія вперше.

Відео дня

- Судячи з досвіду роботи, в останні роки стає більше охочих мати водійське посвідчення, - наголошує пан Василь. – Особливо активна в цьому плані молодь. Окрім популярної категорії В, останнім часом зростає попит і на категорію С. Дуже багато людей, які бажають навчитися керувати вантажним транспортом. І це пов’язано із перспективою успішного працевлаштування чи в Україні, чи за кордоном.

Під час онлайн-чату ми ретельно розглянули всі нюанси, пов’язані з видачею водійських посвідчень: куди звертатися, скільки триває навчання, як проходить  екзаменування та в чому полягає практична частина автомобільних курсів.

- Щоб записатися на навчання, людина має звернутися в автошколу із пакетом документів: копія паспорта, копія ідентифікаційного коду, дві фотографії (як на паспорт) і медична довідка водія, - пояснює методист автошколи «Мегадрайв Олена Бучинська .

Цікавий факт – серед охочих отримати посвідчення водія, за словами співрозмовниці, – у більшості випадків – жінки. Вікова категорія учнів – необмежена. За посвідченнями приходять як молоді люди, яким тільки-но виповнилось 18, так і ті, кому вже виповнилось 60. Загалом навчання триває 2,5 місяці. Середня ціна курсів в автошколах у Тернополі: теоретична частина (базовий курс) – 3000 грн, а практична – 2400 грн. Для студентів та учасників АТО у школі «Мегадрайв» працює 50%-ва знижка на вивчення основ теорії.

 

Гостями програми були:

  • Провідний спеціаліст сектору персоналу та зв’язків із громадськістю Регіонального сервісного центру Василь Барановський;
  • Провідний спеціаліст відділу організації реєстраційно-екземенаційної роботи Регіонального сервісного центру Володимир Никитюк;
  • Методист автошколи «Мегадрайв Олена Бучинська.

 

Найцікавіші відгуки із сайту «20 хвилин»:

 

Наталія

Коли за станом здоров’я людина не може отримати водійське посвідчення?

Олена Бучинська

Коли є серйозні порушення з боку опорно-рухового апарату, які не дають можливості безпечно керувати транспортним засобом. Також, якщо в людини є певні проблеми із психікою, і це підтверджує лікар-педіатр, то отримати водійське посвідчення буде неможливо. Заборона керувати машиною стосується і тих, котрі мають сильне порушення зору та великі відхилення від норми.

 

Від редакції

Серед учнів автошколи – більше новачків, які мають нульові знання чи ті, хто більш-менш розуміється на правилах дорожнього руху та має мінімальні практичні навики?

Олена Бучинська

Є різні. Більше – або трішки їздили, або зовсім не їздили.

 

Від редакції

Який відсоток тих, котрі не можуть здати ні теорії, ні практики?

Олена Бучинська

Здають всі, але, можливо, не з першого разу. Спочатку людина здає теорію. При проходженні тестів дозволено зробити не більше двох помилок. Потім учень здає практичну частину, і в нього є три спроби. Якщо йому не вдається успішно скласти іспит, він мусить знову прийти на навчання у автошколу і пройти курс «Практичне водіння».

 

Мирослав

Хто відповідає за водіїв-невдах, які ні їздити не вміють, ні паркуватися? Чи маєш права, то тобі вседозволено?

Василь Барановський

Контроль за такими водіями здійснює Нацполіція. Ми тільки приймаємо іспити.

 

Від редакції

На скільки успішно тернополяни здають іспити в сервісному центрі?

Василь Барановський

Буває так, що всі, хто прийшли, здають іспит з першого разу. Буває, що комусь не виходить.

Володимир Никитюк

Теоретичний іспит учень може здавати протягом 10 років. Кожні п’ять робочих днів громадянин може приходити на перездачу.

 

Марина

Скільки займає процедура поновлення втрачених водійських посвідчень? Скільки це вартує? Що для цього потрібно?
Василь Барановський

Для дублікату водія потрібно принести медичну довідку, паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, квитанцію на сплату 201 грн. на видачу бланку.

 

Микола

Хто з «купленими» їздить, як їх вичисляють?

Василь Барановський

Маємо два випадки, коли тернополяни зверталися для обміну посвідчень водія, і виявилось, що документи – підроблені. Якщо такі факти є, то це – компетенція поліції.

 

Від редакції

Скільки автошкіл працює в Тернополі? Як відбувається контроль за ними?

Володимир Никитюк

В області 62 автошколи, у Тернополі – 2. Усі автошколи проходять атестацію у сервісному центрі кожні п’ять років.

Олена Бучинська

Викладачі теоретичного курсу переважно мають великий досвід викладання у навчальних закладах, тому вміють і подати інформацію і знайти підхід до аудиторії. Інструктори, які допомагають освоїти практичні навики, мають водійський стаж більше 10 років.

 

userNam D
У мене є дійсне посвідчення водія, проте більше як рік не сидів за кермом, тому хотів поновити свої навики, щоб не потрапити в халепу. Звернувся в автошколу на вул. Польового. Мені кажуть, дійсно, що є така послуга: «Підвищення водійської майстерності», але потрібно надати медичні довідки встановленого взірця, аналогічні для здачі іспитів на отримання водійського посвідчення. Чи справді це так?

Олена Бучинська

Людина, яка має посвідчення водія, крім самого цього документу, автоцивілкки і документів на транспортний засіб, нічого більше мати не повинна. Медична довідка потрібна в тому випадку, коли людина хоче освоїти іншу категорію. Можливо, у тій школі такі правила.

 

Від радакції

Чи є якісь нові вимоги ЄС щодо українських водійських посвідчень?

Володимир Барановський

Ніяких змін поки що немає. Українці продовжують їздити в Євросоюз з нинішніми посвідченнями. Якщо ж водій хоче отримати пластикове посвідчення нового зразка, яке видається на 30 років, йому варто звернутися в Сервісний центр. Крім стандартного набору документів потрібен ще закордонний паспорт, аби правильно вписати ім’я латинськими літерами. Вартість – 201 грн.

Володимир Никитюк

Можна ще отримати міжнародні посвідчення водія, які дають можливість їздити у країнах Женевської конвенції. Такі посвідчення дійсні тільки при наявності українського посвідчення водія. Вартує оформлення 5,40 грн. Термін дії – лише три роки.

 

Від редакції

Журналісти «RIA плюс» протестували майже 30 водіїв. Лише двоє з них пройшли тестування ПДР з першого разу. Прокоментуйте.

Олена Бучинська

Дивно, чому не пройшли, тому що тести є кращими, ніж були раніше. Трапляються неточності, але практика показує, що учні краще здають іспит.

Володимир Барановський

Якщо людина здає іспит для отримання категорії В, то в його білеті звучать питання суто по його категорії. Сама програма обирає для особи перелік запитань. Говорячи про стаж, якщо людина має водійський досвід 20-30 років, це не означає, що вона досконало знає правила дорожнього руху, адже відбувалися зміни. І забути можна. Можливо, людям треба перелаштуватися на нові тести, адже всі звикли вже до старих.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up