Від нового статусу Чортків має "плюси" і "мінуси"

Від нового статусу Чортків має "плюси" і "мінуси"
Місто тепер матиме більше доходів, нові управління і навіть Генплан. Втім, реалізувати всі плани чортківчан при недіючій обласній раді неможливо!

Місто Чортків першим у Тернопільській області отримало статус міста обласного значення.

Про створення нової адміністративної одиниці не йдеться. Обласним центром залишається Тернопіль. Новий статус райцентру свідчить лише про те, що відтепер має змінитися фінансування міста, розподіл доходів і видатків.

Потенціал у Чорткова є, бажання - теж

Відео дня
> - Цей статус - не для іміджу, а задля економічного та соціального розвитку міста та його громади, - каже координатор громадського руху "За Тернопільщину!" Руслан Кулик. – Аналізувати: який депутат більше до цього доклався, ми не будемо.

Він закликав це питання не політизувати. Мовляв, і так опозиційність нашої області нашкодила планам громади. Адже першого разу постанова про Чортків не пройшла.

- Майже три роки тривають розмови про шляхи адмінреформи на Тернопільщині, - нагадує він. – На жаль, Чортків – єдиний добився бажаного. Переміг здоровий глузд.

Міський голова Михайло Вербіцький нагадує, що місто, на чолі якого він перебуває вже четвертий термін, уже давно готове отримати такий статус.

- Ще з 2002 року ми готувалися до таких перемін, - додає він. - У Стратегії розвитку міста, написаній завдяки програмам Посольства США, розписане все – по роках, по місяцях. Спеціально навчалися в Україні та за кордоном і працівники ради, і представники громадських організацій. Але питання тоді завмерло. Хочу вас запевнити: потенціал у нас є, бо цього хоче громада.

{photo_gallery id=819|}

Попереду у керівництва міста і чортківчан ще дуже багато роботи. Міський голова каже, що насамперед потрібно узгодити усі юридичні аспекти, спричинені новим статусом, і чітко визначити стратегію розвитку Чорткова на перші два роки.

- Найперше - ремонт доріг, - каже він. – Крім того, реалізація програми "Питна вода. Бо в Чорткові – серйозна проблема із водопостачанням. Створення комплексної програми розвитку малого і середнього бізнесу, покращення надання комунальних послуг без підняття їх вартості, реформування галузі медицини та освіти, створення муніципальної поліції…

Мовляв, подальші зміни – головний біль мера. Але тепер йому допомагатимуть заступники. Раніше їх у Михайла Вербицького взагалі не було, а лише керівники відділів. Значно збільшувати штат мерії міський голова не планує. Однак незабаром будуть створені міські управління охорони здоров'я, освіти, культури тощо. Із відповідним фінансуванням.

- На очисні споруди потрібно 20 мільйонів, - додає він. – Звісно, ми навіть сподіватися на таку суму не могли. Тепер же можемо пропонувати Києву проект на базі співфінансування. Скажімо, два мільйони місто знаходить, а решту нам дають за державною програмою.

Підштовхнуть Хоптяна й облраду

Місто матиме від нового статусу значний економічний ефект, наголошує і міський голова Михайло Вербіцький.

- Дохідна частина бюджету Чорткова збільшиться втричі, - пояснює він. – Раніше у нас в казні залишалося 25% подоходного податку, а тепер – 75%. Крім того, як було: кошти з Києва йшли на область, а з області – на район, а район уже розподіляв гроші на Чортків та інші населені пункти. І виходило: чим більше посередників, тим менше грошей. Тепер ситуація зміниться!

Руслан Кулик нагадує, що обласна рада свого часу підтримала пропозиції про надання статусу міст обласного значення, окрім Чорткова, ще двом містам – Кременцю та Бережанам. Тоді усі необхідні документи були спрямовані до профільних комітетів Верховної Ради, бо саме вона затверджує такі питання.

- На жаль, народні депутати від Тернопілля не зареєстрували постанов ні щодо статусу Кременця, ні щодо Бережан, - продовжує Руслан Кулик. – Я - бережанець і знаю, що місто працює над цим питанням уже 13 років. За ці роки підприємства, які були у Бережанах, - пощезали. Але є ще один шлях – надання місту статусу міста-курорту. І це повинна зробити обласна рада, яка, на жаль, зараз недієздатна. Як тільки це станеться, ми будемо мати інші вагомі аргументи, аби Верховна Рада проголосувала і за Бережани. Адже, якщо місто має статус курорту, то виробництва на його території не може бути.

Член виконавчого комітету Бережанської міської ради Володимир Якимів переконаний, що Бережани нині просто задихаються без належного фінансування, місто втрачає свій неповторний вигляд, жахливим є стан доріг, руйнується господарка.

- У нас є санаторій, у нас є заповідники, - перелічує він. – Тепер тільки через санаторну та туристичну галузь ми можемо добитися статусу міста обласного значення. Скажімо, ми можемо мотивувати тим, що промисловість не повинна працювати, бо у нас – курорт. Та багато залежить у цьому від обласної ради.

На засіданні прозвучало, що саме зміни, які сталися з Чортковом, можуть підстебнути губернатора Валентина Хоптяна оголосити перевибори до найвищого представницького органу краю. По-перше, треба негайно вносити зміни у бюджет-2013, а його ще навіть не прийняли! По-друге, Чортків через відсутність кошторису досі не отримав грошей на ремонт доріг та інші капітальні видатки. Тим не менше, цього вимагає бюджетне законодавство.

Нагадаємо, Тернопільська облрада ухвалила рішення про надання Чорткову статусу обласного значення у липні 2012 р., а 19 вересня 2013 р. аж 313 нардепів підтримали проект Постанови Верховної Ради "Про віднесення міста Чортків Тернопільської області до категорії міст обласного значення". Лише комуністи не підтримали даний проект.

Довідка

"Плюси", які отримав Чортків:

- Іншим стане розподіл надходжень. Так, у райцентрі податок на доходи залишався у розмірі 25%, тепер буде – 75%. Крім того, у міську казну потраплятиме туристичний збір та інші збори.

- Уже є можливість претендувати на допомогу у рамках реалізації державних програм – на умовах співфінансування.

- Місто стає більш привабливим для інвесторів, адже отримує більше доходів і має більше прав вирішувати свої справи автономно.

"Мінуси", які спричиняє новий статус:

- Чортків має створити, затвердити і оприлюднити Генплан.

- Місто має внести відповідні зміни до Статуту та інших документів.

- Влада має розгорнути широку роз’яснювальну кампанію щодо нюансів, які виникли через зміну статусу.

- Чортківському району треба шукати інші джерела надходжень, адже доходів від Чорткова він отримуватиме менше.

- Можливі зміни у розмірі тарифів за комунальні послуги.

 

Коментарі

Олексій КАЙДА, народний депутат України:

- Я вітаю чорктівчан із наданням місту статусу обласного значення. Сподіваюся, що зміна категорії міста сприятиме зміцненню його потенціалу та відкриє нові перспективи для розвитку. Чортків – друге за чисельністю населення місто в Тернопільській області. Віднесення його до категорії міст обласного значення надасть змогу збільшити темпи розвитку територіальної громади, підвищить фінансово-економічну самостійність місцевого самоврядування та сприятиме інвестиційній привабливості міста.

Леонід БИЦЮРА, депутат обласної ради, голова робочої групи з підготовки пропозицій щодо вдосконалення адміністративно - територіального устрою Тернопільської області:

- Надання трьом містам області – Чорткову, Кременцю, Бережанам статусу міст обласного значення – перші кроки до вдосконалення територіально-адміністративного устрою Тернопілля. Існуючий ще з часів Союзу поділ області не є таким, що допомагає вирішувати господарські питання. Від цієї системи потрібно відмовлятися, її треба модернізувати. Але враховуючи побажання та ініціативу громади.

Наша робоча група мала дати відповідь на запитання: якою повинна бути Тернопільська область? Один із напрямків - розвиток центрів зростання на базі трьох міст – Чортків, Бережани, Кременець. Відповідні рішення, як один з перших кроків прийняла обласна рада. Пакет документів ми спрямували у Верховну Раду попереднього скликання. Нардепи побачили, що наша область працює над питанням адміністративно-територіального устрою, пропонує власне бачення, не чекаючи реформи "зверху". Був супротив, але Чортків переміг.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    І чиновників тепер буде у Чорткові більше. Простим людям заживеться краще )))
  • Anonymous

    Вітання!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up