Нові правила для пасажирів: чи стосуються дітей і як діяти на авто- і залізничному вокзалах Тернополя

Нові правила для пасажирів: чи стосуються дітей і як діяти на авто- і залізничному вокзалах Тернополя
  • Відповідальність за наявність у всіх водіїв, членів екіпажу літака та пасажирів ковідсертифікатів чи довідок про ПЛР несе перевізник.
  • Нові правила не стосуватимуться неповнолітніх пасажирів, оскільки для них наразі не передбачена можливість оформлення COVID-сертифікату та отримання щеплення проти ковід.
  • Проголосуйте в опитуванні наприкінці тексту, як ви ставитесь до нових правил перевезення пасажирів. І чи допоможуть вони протидіяти поширення коронавірусу?

 

 

Нові правила перевезення пасажирів у час карантину, за якими їздитимемо від 21 жовтня, затвердив напередодні Кабмін.

Журналісти «20 хвилин» намагались розібратись, як діятимуть нововведення, хто перевірятиме сертифікати і ПЛР-тести при вході в потяг чи автобус. Що робити дітям, яких не щеплюють і, відповідно, вони не мають сертифікатів. І яким чином людина, якій терміново треба дістатись, скажімо, у сусідню область, але яка не має сертифікату про вакцинацію, зможе це зробити. І хто й кого захищає за допомогою нових правил: вакцинованих пасажирів, які можуть поширювати інфекцію, але хворіти в легкій формі? Чи не вакцинованих, які в найбільшій зоні ризику — від тих же вакцинованих пасажирів, які можуть бути поширювачами вірусу?

Треба документи про COVID-безпечність

Кабмін затвердив нові правила пасажирських перевезень на час карантину.

Відео дня

На засіданні Кабінету Міністрів України 11 жовтня внесли зміни до постанови №1236, які передбачають посилення правил для пасажирських перевезень у регіонах, де встановили “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний” рівень епіднебезпеки. 

  • Нові правила для перевезення пасажирів – вимушений крок для стримування поширення коронавірусної хвороби щоб зберегти життя та здоров’я громадян. Тому наявність як у водіїв, так і у пасажирів документів, які б підтверджували їх COVID-безпечність, є необхідною умовою для регулярних та нерегулярних перевезень у будь-якому виді транспорту, – пояснив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

Від 21 жовтня міжрегіональні перевезення пасажирів у регіонах із “жовтим”, “помаранчевим” чи “червоним” рівнем епіднебезпеки будуть дозволені за умови наявності у всіх водіїв, екіпажу авіатранспорту та пасажирів одного із цих документів: 

  • документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки;
  • міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);
  • негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Нові правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних перевезень пасажирів. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного сполучення. Парвила не стосуватимуться міських та внутрішньообласних перевезень.

Відповідальність за наявність у всіх водіїв, членів екіпажу літака та пасажирів зазначених документів несе перевізник. 

Як їздитимуть діти?

Нові правила перевезень пасажирів між регіонами, які почнуть діяти з 21 жовтня, не будуть стосуватись неповнолітніх пасажирів, оскільки для них наразі не передбачена можливість оформлення COVID-сертифікату та отримання щеплення проти коронавірусної хвороби. 

  • Діти до 18 років зможуть користуватись громадським транспортом у поїздках між регіонами без пред’явлення негативних тестів на COVID-19 та сертифікатів чи міжнародних свідоцтв про щеплення. Для дітей віком від 12 років залишається обов’язкове правило використовувати захисні маски під час перебування у громадських місцях, зокрема транспорті, – пояснив Віктор Ляшко. 

Нові правила перевезень поширюються на повнолітніх осіб: громадян України, іноземців та осіб без громадянства. Йдеться й про водіїв, членів екіпажу авіа- та залізничного транспорту. 

Нововведення, ймовірно, пов’язані з тим, що рівень вакцинації падає, а кількість хворих на COVID людей стрімко зростає. Щодня збільшується і кількість померлих від ковіду чи внаслідок перенесеної недуги. Зрозуміло, що вакцинування допоможе легше перехворіти, якщо ви все ж підхопили ковід. Проте, як наголошують медики, це не панацея. І вакцинована людина все одно може переносити вірус. То кого ж і яким чином захищають, запровадивши нововведення в транспорті міжобласного сполучення?  

Що кажуть на вокзалах Тернополя?

Ми намагались з’ясувати на авто- та залізничному вокзалах Тернополя, хто перевірятиме ковід-сертифікати та яким чином? Хто нестиме відповідальність, якщо у салоні таки правдами-неправдами опиниться пасажир без довідки про тест чи вакцинацію? Що буде з пасажирами, які заздалегідь придбали квиток, але не мають ані вакцинації та документу про це, ані результатів ПЛР тесту и грошей, аби його провести.

За залізничному вокзалі на ст. Тернопіль наразі ніхто не має жодної відповіді на запитання журналістів. Нам порадили звернутись до «Укрзалізниці» — що ми і зробили.

Немає «ковідних» документів — ніхто нікуди не їде: Укрзалізниця пояснила нові правила проїзду потягом. АТ «Укрзалізниця» обіцяє розгортання мобільних пунктів експрес-тестування на найбільших вокзалах країни. Навряд чи тернопільський належить до цієї категорії.

Перевірятимуть ковід-сертифікати чи ПЛР тести перед входом у вагон – разом із квитком. Це може збільшити черги, тому пасажирів просять приходити завчасно, зберігати спокій і дистанцію на пероні.

  • АТ «Укрзалізниця» забезпечить контроль наявності зазначених документів разом із квитком та ідентифікаційним документом на вході у вагон, — пояснили у прес-центрі АТ «Укрзалізниці». — У випадку відсутності вищезазначених документів провідник або стюард має право не допустити пасажира до поїздки. Повернення коштів за придбані білети в разі відмови від поїздки здійснюється, згідно з правилами перевезень пасажирів.

Оскільки перевірка більшої кількості документів прогнозовано може спричинити черги при посадці, залізничники просять пасажирів з розумінням поставитися до ситуації та прибувати на вокзал завчасно, зберігати спокій та дистанцію на пероні.

  • АТ «Укрзалізниця» також забезпечить наявність сертифікатів про вакцинацію або негативних ПЛР-тестів у співробітників, — запевнили перевізники. — А також працює над розгортанням мобільних пунктів експрес-тестування на найбільших вокзалах країни.

Нові правила для перевезення пасажирів — вимушений крок для стримування поширення коронавірусної хвороби, для збереження життя та здоров'я пасажирів і поїзних бригад, наголосили залізничники. Тому АТ «Укрзалізниця» організує вибіркові перевірки дотримання карантинних вимог по ходу слідування поїздів і звертається до пасажирів із проханням негайно повідомляти службу підтримки про будь-які випадки порушення оновлених правил проїзду.

Ми намагались з’ясувати про нововведення у галузі перевезень пасажирів і на автовокзалі Тернополя. Але й там жодних роз’яснень нам надати не змогли, адже, кажуть, самі нічого не знають.   

  • Ні від організатора перевезення пасажирів, ні від міністерства інфраструктури ми не отримали ще роз’яснень, — запевнили у відділі перевезень пасажирів автовокзалу. — Ми не є перевізниками, а відповідальність покладена на них. Поки що ми не знаємо нічого.  

Опитування

Опитування

Як ви ставитесь до нових правил перевезення пасажирів?

Читайте також 

Обмеження невакцинованим: транспорт, ресторани, торгові центри. Яких змін ще чекати?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (49)
  • Надія Ратич

    Шанавна місцева владо.
    Та не беріть прикладу з Львова чи  Києва...чи ін.
    Добре розберіться , чи варто взбурювати народ ...
    90% людей проти ПРИМУСОВОЇ вакцинації.
    Не слухайте пропозицій отих , що вершать долю України ,УКРАЇНЦІВ , продаються за гроші
    Люди і так на взводі...
    Не порушуйте ст.64 ,ст.28 та й інші ст.
    Кучка можновладців розводить весь світ...
    Місцева влада має повне право приймати свої рішення на своїй території...
    Не продавайтесь...
  • Наталія Кардинал

    Процитуйте норми ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ, згідно яких було прийнято таку дурню!!!!!!! А нема таких... То ж запхайте собі той папірчик😡😡😡
  • Polina Mykolaivna

    Негативно...
  • Polina Mykolaivna

    Ужас.. Самі собі робимо проблеми..

keyboard_arrow_up