П’яна ДТП у Заліщиках: судили водія, який утік за кордон – його шукали майже 5 років

П’яна ДТП у Заліщиках: судили водія, який утік за кордон – його шукали майже 5 років
  • Наразі Олександр перебуває у Чортківському ІТТ. Те, що після ДТП втік за кордон і понад 5 років переховувався від слідства, проживаючи в різних країнах за підробними документами, у вироку – ані слова.
  • Водій і сам постраждав в аварії, хоча взагалі не мав права сідати за кермо – його позбавили права керування за їзду напідпитку. Коли йому хотіли оголосити підозру, родичі наробили галасу. Скориставшись моментом, чоловік утік, перетнувши кордон.

Олександра К. засудили за смертельну п’яну ДТП, яку він скоїв ще у квітні 2015 року.

Буковинець тоді утік за кордон і перебував спочатку у всеукраїнському, а потім й міжнародному розшуку. Впіймали його в одній з країн Євросоюзу – чоловік проживав там за підробленими документами. Його депортували наприкінці зими 2020-го. У Борисполі винуватця ДТП «прийняли» тернопільські поліцейські.  

Смертельна ДТП тоді наробила чимало галасу. Вона стала резонансною не лише через особу самого водія, який сів за кермо напідпитку і вбив людину. А й ще через те, що водій взагалі не мав права сідати за кермо, бо напередодні його позбавили права керування через… п’яну їзду. І це ще не все. Тоді родичі наробили чималого галасу, залучивши до цього всеукраїнські канали. Мовляв, Саша ні в чому не винен, натомість винуватим у смертельній аварії є водій іншого авто. Згодом ці дані не підтвердились – всі докази вказували на те, що саме Олександр безпричинно виїав на зустрічну смугу, де зіткнувся з «Нивою». Але, скориставшись тодішнім галасом, Олександр за добу часу утік з України… Нагадаємо, водій RENAULT Kangoо, на вулиці С.Бандери м. Заліщики, виїхав на зустрічну смугу, на якій зіткнувся з автомобілем CHEVROLET Niva-21230, що рухався у зустрічному напрямку, внаслідок чого пасажир CHEVROLET загинув. Аварія сталась 30 квітня 2015 р.

Відео дня
  • Ще у серпні 2015 р. винуватцю ДТП повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 286 КК України, та у зв’язку з переховуванням від слідства, його оголошено у розшук, - повідомила речниця прокуратури області Леся Гурецька. - На початку січня 2020 року підозрюваний був затриманий працівниками поліції в аеропорту м. Бориспіль та доставлений до Чортківського ІТТ. За клопотанням слідчого, погодженого з прокурором, йому обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Пасажир загинув на місці

У Чортківському ІТТ, як з’ясувалось, обвинувачений в смертельній ДТП перебуває досі. 30 липня 2020 р. Заліщицький районний суд проголосив йому вирок.

  • Внаслідок даної ДТП пасажир автомобіля "Шевроле" отримав тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, що проявилася крововиливами під оболонки та в шлуночки головного мозку, від яких 1 травня 2015 року настала його смерть в Заліщицькій центральній комунальній районній лікарні, - йдеться у матеріалах справи. - Водій вказаного автомобіля «Шевроле Нива» отримав закриту травму грудної клітки у вигляді перелому 7-го лівого ребра з розвитком лівобічного пневмогідротораксу та дві рани колінних суглобів, які за ознакою тривалого розладу здоров`я відносяться до середнього ступеня тяжкості.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою провину визнав у повному обсязі та розповів, що ввечері він повертався з роботи з м.Чортків в м.Чернівці автомобілем. Десь між м.Чортків та м.Заліщики він зупинився та випив бутилку пива. В`їхавши в м.Заліщики, його засліпило світло фар зустрічного автомобіля. Що далі було - він не пам`ятає, опритомнів вже в лікарні. На наступний день йому повідомили про смерть пасажира з іншого авто. Керував автомобілем в стані алкогольного сп`яніння, оскільки за день до вчинення ДТП вживав спиртні напої. На даний час відшкодував завдану потерпілим шкоду у повному обсязі, у скоєному щиро розкаюється, просить суворо його не карати.

Ані водій, ані дружина пасажира претензій не мають

Водій «Шевроле» теж розповів у суді, що він з колегою (який невдовзі помре після ДТП – прим. авт.) перебували в Заліщицькій дитячо-юнацькій спортивній школі, де розпивали спиртні напої. Згодом вони вирішили їхати додому, він сів за кермо, а колега - на заднє пасажирське сидіння. По дорозі додому зупинилися замовити курку гриль. Забравши замовлення, вони рушили автомобілем додому. Доїхали до Заліщицького РЕМ, він побачив фари автомобіля, який виїхав на їхню смугу руху, після чого відбулося зіткнення. Більше нічого не пам`ятає. Повідомив, що обвинувачений повністю відшкодував йому завдану шкоду, а тому він не настоює на суворій мірі покарання.

Дружина загиблого пасажира теж запевнила суд, що водій іномарки повністю відшкодував їй завдану моральну шкоду, а тому вона не настоює на суворій мірі покарання.

Усі троє були п'яними

У суді досліджували й інші докази, серед яких – висновок експерта: при газохроматографічному дослідженні взірця крові обвинуваченого знайдено етиловий спирт в кількості - 3,47%о проміле. Метилового, пропілового, бутилового, амілового спиртів та їх ізомерів не виявлено. Дана концентрація етилового спирту в крові може відповідати показникам сильного алкогольного сп`яніння. У водія іншого авто в крові виявили етиловий спирт в кількості 3,76%  проміле. Дана концентрація етилового спирту в крові може відповідати показникам тяжкого отруєння алкоголем. У крові чоловіка, який загинув - 4,13%о проміле.

  • При призначенні покарання обвинуваченому суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, фактичні обставини кримінального провадження, дані про особу винуватого, який раніше не судимий, є особою молодого віку, позитивно характеризується за місцем проживання та роботи, - йдеться у матеріалах справи. - Обставини, що пом`якшують покарання обвинуваченому, суд враховує щире каяття, добровільне відшкодування потерпілим моральної шкоди, позицію потерпілих, які не настоюють на суворій мірі покарання, просять призначити обвинуваченому міру покарання не пов`язану з позбавленням волі. Обставину, що обтяжує покарання обвинуваченому, суд враховує вчинення злочину в стані алкогольного сп`яніння.

Олександра К. суд визнав винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.286 Кримінального кодексу України, та призначив йому покарання за даною статею у виді 3 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки. Початок строку відбування покарання рахуватимуть з моменту затримання – від 9 січня 2020 року.

Апеляційна скарга на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду через Заліщицький районний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а обвинуваченим - з моменту вручення копії вироку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дін

    Красавчік видно жирно всім помазав ! Їм таких тільки подавай
  • СТУГНА-П

    Всього 3 роки це щось дуже дивно . Переховувався 5 років , підробляв документи , сів пяним за кермо навіть ,коли він був позбавлений прав . Чому слідство не притягнуло родичів до відповідальності за те ,що хотіли заплутати слідство. 3 роки за смертельну ДТП і ми ще хочемо зменьшення ДТП за участю пяних водіїв . Такі вироки лише будуть множити ось такі ДТП .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up