П’яний водій на BMW з польською реєстрацією покалічив двох людей. А ті в суді йому… пробачили

П’яний водій на BMW з польською реєстрацією покалічив двох людей. А ті в суді йому… пробачили
  • Ще один водій, який скоїв п’яну ДТП з потерпілими, уникнув тюрми. Це вже схоже на схему…
  • 19-річна водійка Таміла та пасажир автівки отримали травми середньої тяжкості. Чому ж суд виніс настільки лояльний вирок?

— 20 хвилин тому сталася аварія коло танку. Дуже хороша молода дівчина в реанімації. Честь і хвала буде лікарям, якщо все обійдеться. Хто вміє, помоліться за одужання, звати Таміла, — таке тривожне повідомлення з’явилось 5 вересня 2021 р. у борщівських групах у Фейсбук.
Невдовзі і в поліції підтвердили інформацію про ДТП, де один з водіїв, який став винуватцем аварії та покалічив двох людей, перебував напідпитку.

Днями суд проголосив йому вирок. І знову п’яний водій уникнув тюрми.

Зіткнулись BMW та ВАЗ

За даними поліції,  дорожньо-транспортна пригода сталась 5 вересня в м. Борщів. Близько 21.30 год. на вул. Бандери відбулось зіткнення двох легкових автомобілів BMW та ВАЗ.

Відео дня

За кермом ВАЗ була місцева 19-річна дівчина Таміла Шиманська. Травмувався й 21-річний пасажир цієї автівки. Обох з травмами різного ступеня важкості госпіталізували до хірургічного відділення Борщівської лікарні.

За кермом BMW 520 був місцевий підприємець Олександр М. (ім’я чоловіка змінене, адже вирок не набрав ще законної сили – прим. авт.). Він з Мушкатівки, що у колишньому Борщівському районі. Чоловіка обвинуватили у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286-1 КК України — скоєння ДТП з потерпілими у стані алкогольного сп’яніння.

За версією слідства, водій, унаслідок вживання алкогольних напоїв, перед зміною напрямку руху не переконався, що це буде безпечним і не створить перешкод чи небезпеки іншим учасникам руху, виїхав на зустрічну смугу руху.

В цей же час вул. Бандери у Борщеві рухався автомобіль ВАЗ. Юна водійка  отримала тілесні ушкодження у вигляді подвійного перелому нижньої щелепи в ділянці кута зліва та фрагментного перелому тіла справа зі зміщенням кісткових фрагментів, травматичною екстракцією 2 лівого нижнього зуба, що привів до необхідності видалення 1,8 лівих та 1 правого нижніх зубів, які згідно висновку експерта відносяться до тілесних ушкоджень середньої тяжкості. У пасажира ВАЗ медики діагностували тілесні ушкодження у вигляді закритого уламкового перелому човникоподібної та проміжної клиновидної кісток лівої стопи, які, згідно з висновком експерта, відносяться до тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Юні потерпілі погодились на угоду про примирення

29 грудня 2021 року між двома потерпілими та обвинуваченим… укладено угоду про примирення. Обвинувачений у підготовчому судовому засіданні визнав себе винним, розкаявся, вказав, що відшкодував заподіяні збитки. Потерпіла водійка теж просила затвердити укладену угоду про примирення. Пояснила, що претензій матеріального та морального характеру до водія BMW не має, оскільки він відшкодував шкоду. Такою ж була позиція травмованого хлопця. Не заперечував проти угоди і прокурор у справі.

Суд затвердив угоду про примирення. Та призначив підприємцю узгоджене сторонами угоди покарання у вигляді штрафу 51 000,00 грн, з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки. Покараний водій також оплатив витрати на лікування потерпілої, понад 12 тис грн.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Тернопільського апеляційного суду через Борщівський районний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Наприкінці 2021 року це вже був другий вирок, де п’яний водій уникнув тюрми. Детальніше читайте Де обіцяна тюрма за п’яну ДТП? І як покарали водія, який напідпитку покалічив наречену?

В обох випадках водіям вдалося уникнути тюрми за п’яну їзду і покалічених людей завдяки угоді про примирення. Схоже, з посиленням відповідальності за керування у стані сп’яніння, «вималювалась» чітка схема, як уникнути тюрми за скоєння п’яної ДТП. А позбавлення прав керування, як бачимо, винуватці таких аварій отримують мінімальне…

«20 хвилин» і надалі стежитиме за подібними випадками та повідомлятиме про все читачів.   

Юридична довідка

Стаття 286-1 Кримінального кодексу України. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Petro Skarzhynskyi

    Тре ламати руки на місці...
  • Ліда Плющ

    Немає судової реформи- немає справедливості
  • Валентина Вівчар

    Бабло перемагає зло....

keyboard_arrow_up