Вирок у резонансній ДТП: сім років за гратами, бо «під кайфом» збив на смерть чоловіка на вул. 15 Квітня

Вирок у резонансній ДТП: сім років за гратами, бо «під кайфом» збив на смерть чоловіка на вул. 15 Квітня
  • Водій Mercedes на 10 років був позбавлений права керування – його неодноразово судили на їзду під кайфом.
  • Убитий іномаркою чоловік повертався зі святкування. У його крові експерти згодом виявлять алкоголю майже в 24 рази більше за норму.

 

До семи років позбавлення волі засудив міськрайсуд водія Mercedes, який під кайфом на смерть збив пішохода.

Справа смертельної ДТП пройшла чимало інстанцій, в тому числі і апеляційних. І 9 квітня – новий вирок проголосили у Тернопільському міськрайсуді.   

Засудили тернополянина Володимира Семеніхіна, який у 2016 році збив на смерть Юрія Крепкого. Після аварії, доки справа розглядалась в апеляційному суді, чоловік встиг попастись ще на ряді правопорушень.

Відео дня

Нагадаємо, аварія  трапилась у ніч з 2 на 3 липня 2016 р. на вул. 15 Квітня - неподалік Збаразького КП. Юрій Крепкий переходив дорогу поза межами пішохідного переходу та втрапив під колеса автомобіля Mercedes. Наступного дня правоохоронці  повідомили, що водій був у стані наркотичного сп’яніння. Це підтвердила й експертиза: у сечі чоловіка виявили психотропний препарат амфетамін. Як виявилось, у водія – 33-річного на той час Володимира Семеніхіна - не вперше проблеми із законом. І загалом на момент вчинення аварії він не мав права сідати за кермом, адже був позбавлений такого на 10 років (з 2015 по 2025 рр.) за вчинення адмінправопорушення за ч.3 ст. 130 КУпАП.

Зловили, коли торгував наркотою

Однак рішення суду не зупинило чоловіка ні до аварії, ні після - його неодноразово бачили за кермом і після ДТП. Врешті, у березні 2018 року суд таки виніс вирок Володимиру Семеніхіну - дав п’ять років тюрми з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки. Фігурант справи свою вину тоді визнав частково. Сказав, що причиною ДТП на його думку є те, що загиблий сам, перебуваючи напідпитку, вибіг на дорогу. А про те, що сам він не мав права взагалі сідати за кермо, він, мовляв, не знав.

Тієї фатальної ночі Юрій з дружиною на таксі повертались зі Збаража, де були на святкуванні дні народження. У таксі стався конфлікт і Юрій вийшов на заправці, мовляв, дістанеться додому з братом, якому планував передзвонити. Дружина поїхала додому. Коли невдовзі подзвонила чоловікові, телефон не відповідав. Згодом їй повідомили: чоловік загинув під колесами Mercedes.  

У матеріалах справи є висновок експерта, що водій іномарки буквально мчав – швидкість була не меншою за 132 км на год.

Доки справа проходила кілька судових інстанцій, Володимир Семеніхін встиг відзначитись. В січні 2019 року правоохоронці повідомили про рецидивіста, який на волі взявся за старе. Героєм публікації правоохоронців, як виявилось, власне і є той же Володимир Семеніхін. За інформацією правоохоронців, рецидивіст в серпні 2018 р. знову попався на незаконному збуті наркотиків. Його взяли під варту з правом внесення застави в 140 тисяч гривень. Гроші чоловік проплатив, вийшов на волю та далі почав торгувати забороненими речовинами.

Кілька разів судили за їзду під кайфом

За інформацією поліції, фіксувати нові правопорушення вони почали відразу після виходу чоловіком на волю після сплати застави. Зокрема 16 січня 2019 року чоловіка затримали "на гарячому" під час реалізації метамфетаміну. Під час обшуку вилучили 13 фасованих пакетиків з солями, марихуану та пігулки "екстезі". В його транспортному засобі, який перебував на польській реєстрації, знайшли ваги для фасування. За кермом підозрюваний їздив без будь-яких документів та дозволів. Як міру запобіжного заходу йому обрали тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі триста тисяч гривень. 

Більш детально про пригоди тернополянина можна дізнатись  у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Відповідно до даних із Реєстру, сідати за кермо під кайфом чоловік продовжував до і після винесення вироку за смертельну аварію у березні 2018 року.  Так, 22 лютого 2018 його спіймали на їзді під кайфом  за кермом «Mitsubishi Galant». У квітні 2018 року суд за цей випадок знову дав йому штраф 10200 грн та позбавив права керування на один рік. А вже 26 жовтня 2018 року його знову спіймали на їзді під кайфом за кермом «Renault Laguna 1.90» на євробляхах на вул. 15 Квітня. Відповідно далі суд уже постановою від 8 листопада  дав тернополянину 20400 грн штрафу та позбавив права керування  строком на три роки. 

Пішохода, каже, побачив за секунду до удару

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений вину у скоєнні інкримінованого йому правопорушення – смертельній ДТП, - визнав частково.

Погодився з тим фактом, що він скоїв наїзд на пішохода. При цьому заперечував факт перебування на момент ДТП в стані наркотичного сп`яніння. Також заперечував той факт, що він перед наїздом на пішохода рухався із швидкістю 132 км/год. Стверджував, що автомобіль на той час перебував у технічно несправному стані, зокрема його система охолодження, у зв`язку із чим двигун не міг розвинути такої швидкості руху, про яку йдеться в обвинуваченні. На його переконання, він рухався із швидкістю 80 км/год. Натомість експерти підтвердили: система охолодження не могла впливати на швидкість, а та в момент аварії могла бути більшою, але не меншою за 132 км/год.

  • Пішохода він побачив за секунду до наїзду, у зв`язку із чим був позбавлений можливості уникнути наїзду на останнього, - стверджував у суді обвинувачений. - Безпосередньо перед ДТП рухався із м. Одеси орієнтовно 8 годин. При цьому зупинявся біля бару «За містом», що біля м.Тернополя, щоб зачекати, поки охолоне двигун.

Внаслідок ДТП і Володимир отримав тілесні ушкодження - все обличчя і очі були в склі. З місця події був госпіталізований бригадою швидкої допомоги. У суді казав, що намагався відшкодувати потерпілим шкоду, однак останні на контакт не ішли. Вважає, що винним в ДТП також є пішохід, котрий в стані алкогольного сп`яніння переходив дорогу у забороненому для цього місці.

Суд врахував, що інвалід та на утриманні двоє дітей

До речі, Володимир Семеніхін і раніше перебував на обліку у лікаря нарколога з приводу вживання наркотичних речовин, однак у суді переконував, що це не має значення для справи. Просив вибачення у потерпілих, але наголошував, що якби не дії з боку померлого, ДТП б не трапилось.

Однак, суд вважав, що вина останнього в повній мірі доводиться дослідженими в судовому засіданні доказами.

У висновках експертів вказано, що смерть Юрія настала внаслідок масивної травми тіла з чисельними переломами кісток скелету та ушкодженнями внутрішніх органів. І що між спричиненням потерпілому тілесних ушкоджень внаслідок дорожньо-транспортної пригоди і настанням його смерті існує прямий причинно-наслідковий зв`язок.

- Незадовго до настання смерті  Юрій вживав алкогольні напої, що підтверджується наявністю запаху алкоголю від порожнин та внутрішніх органів, а також результатом судово-медичної експертизи взірця крові, - йдеться у висновку експерта. - Виявлено етиловий спирт в концентрації 4,86%о (проміллє). Вказана концентрація етилового спирту в крові, за своєю функціональною оцінкою, відповідає стану тяжкого алкогольного отруєння.

При призначенні покарання Володимиру Семеніхіну суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, конкретні обставини справи, його особу, той факт, що він був позбавлений права керувати транспортними засобами, обтяжуючу його покарання обставину, а саме вчинення злочину в стані наркотичного сп`яніння, а тому вважає, що його виправлення та перевиховання без ізоляції від суспільства є неможливим, що свідчить про необхідність призначення йому покарання у вигляді позбавлення волі.

Разом з тим суд врахував, що він частково відшкодував збитки, частково визнав вину, має на утриманні двох неповнолітніх дітей та є інвалідом. Та прийшов до переконання про відсутність необхідності визначати йому основне покарання у максимальному розмірі.

  • Початок строку відбування покарання відраховувати з моменту звернення вироку до виконання, зарахувавши при цьому термін перебування останнього під вартою, а саме, у строк покарання слід зарахувати попереднє ув`язнення з 6 грудня 2016 року до 16 грудня 2016 року, а також із 6 серпня 2019 року по 9 квітня 2020 року, - йдеться у вироку суду.

7 років тюрми і 3 – заборона керувати авто      

Володимира Семеніхіна визнали винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України та призначили йому покарання за цією статтею у виді позбавлення волі на строк сім років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою йому продовжили до 6 червня 2020 року.

  • Зарахувати у строк покарання попереднє ув`язнення з 06 грудня 2016 року по 16 грудня 2016 року та з 6 серпня 2019 року по 9 квітня 2020 року включно, що складає 8 місяців 13 днів, з розрахунку 1 день попереднього ув`язнення за 2 дні позбавлення волі, що відповідає 1 року 4 місяцям 26 дням позбавлення волі, - йдеться у вироку.

З нього також стягнуть чималі кошти на користь потерпілим, частково задовольнивши цивільні позови.

Апеляція на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Igor

    нехай сидить мудак кончений, і немає оправдання таким як він
  • Микола Унгурян

    "Разом з тим суд врахував, що він частково відшкодував збитки, частково визнав вину, має на утриманні двох неповнолітніх дітей та є інвалідом." - так там схоже що родова травма і інвалідність від народження.

    Хоча поруч з ним на лаві підсудних мав би і сидіти лікар-нарколог який видав йому довідку на право керування ТЗ
  • David Starr

    Тут правильно буде сказати: "яке їхало - таке й здибало."
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up