Водій взяв з АТОвця 6 грн за проїзд – самого оштрафували на 3 400 грн

Водій взяв з АТОвця 6 грн за проїзд – самого оштрафували на 3 400 грн
  • Пост у соцмережі про водія, який примусив заплатити за проїзд ветерана війни, набрав понад три тисячі перепостів. 
  • Перевізник вже сплатив штраф і стверджує: з маршрутки не виганяв і до вояка не кричав.
  • Чиновники запевняють – будуть наполягати АТОвці – у перевізника відберуть ліцензію.

Штраф 3 400 грн вже сплатив перевізник, який примусив учасника бойових дій оплатити проїзд у маршрутці.

На черзі – позбавлення його ліцензії, якщо не дійдуть згоди і на цьому наполягатимуть АТОвці. Або ще бодай раз з ним трапиться подібний інцидент.

Сам перевізник, хоча й одразу сплатив штраф, обурений. Адже, каже, на АТОвця не кричав, з маршрутки не виганяв. Та писатиме листи до сільради, аби відшкодували йому гроші за проїзд пільгових категорій.

Відео дня

Історія набула резонансу в соцмережах. Люди у коментарях не стримують емоцій та пропонують бодай на кілька днів запроторити водія у сектор. А ще – закликають інших ветеранів виділити час і цілий день їздити групами на маршрутах перевізника. Мовляв, нехай спробує примусити оплатити всіх.

Люди не стримували емоцій

  • Зробимо хама відомим! – таке повідомлення кілька днів тому з’явилось на сторінці «Об’єднання учасників АТО Тернопілля».  – 26 лютого о 6:30 за маршрутом «Стриївка-Романове село» даний водій не пустив в салон автобуса учасника бойових дій, навіть посвідчення УБД не стало для нього вагомим аргументом. Після чого атовець змушений був заплатити 6 грн і їхати на роботу.

«Після того, як представники Обласної Спілки учасників АТО поспілкувались з "хероєм", зустрівши його на трасі, водій пояснив, що "не зобов'язаний безкоштовно його везти, бо той їде на роботу (!!), нехай платить", - пише на власній сторінці у Фейсбук заступник голови громадської спілки «Об'єднання учасників АТО Тернопіллля» Катерина Бойко. 

- Отож, виходить, захисники суверенітету та територіальної цілісності України після повернення з АТО мають жебракувати, а не заробляти на утримання своїх сімей, - пише Катерина Бойко. – Цікаво, чи думка водія збігається з думкою перевізника?
Після публікації лише за добу пост про інцидент набрав понад три тисячі перепостів. У коментарях люди не стримували своїх емоцій. 

  • Ми одразу повідомили про інцидент управління транспорту облдержадміністрації, - каже Катерина Бойко. – А також Укртрансінспекцію. Якщо водія не покарають, обіцяємо: другий конкурс цей перевізник вже не виграє…

Перевізника викликали на «килим»

Пільговий проїзд учасників бойових дій регламентується ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів та гарантії їх соцзахисту». Перевізники ж мотивують відмову тим, що за проїзд пільгових категорій їм не відшкодовують кошти, каже Катерина Бойко.

  • У мене є таблиця з відшкодуваннями за проїзд пільговиків за серпень минулого року, - каже Катерина Бойко. – Тернопіль, наприклад, виділив на це 33 млн грн. Деякі громади і райони – нуль грн нуль коп.

Одразу після трафунку учасники АТО почали повідомляти Спілку про інші «подвиги» перевізника. «Окрім маршрутки «Тернопiль – Збараж», у нього є ще маршрути «Тернопiль – Дубiвцi»; «Тернопiль – Глядки» і ще на Киданцi, - пишуть ветерани АТО. – У нього автобуси - ще "пазики" старенькi, по сто разів переваренi, на ходу розсипаються. Дверi водiй задротовує, бо на ходу вiдкриваються».

Перевізника викликали «на килим» до облдержадміністрації. Начальник управління регіонального розвитку, інфраструктури та дорожнього господарства Тернопільської ОДА Володимир Шашкін запевняє: перевізника вислухали і вже оштрафували. Той пояснював, що причиною непорозуміння було те, що власнику маршруту не відшкодовують гроші за проїзд пільговика. І що учасник АТО їздить щодня – близько двох років. Подібного ще не було.

  • Поки перевізник відбувся штрафом, - каже Володимир Шашкін. – Якщо наполягатимуть АТОвці чи ситуація повториться – перевізника позбавлять ліцензії. Цього маршруту у нього не буде.

Штраф оскаржувати не буде. Піде до сільради за відшкодуванням за пільговиків

Знайшли ми і перевізника, який став відомим завдяки конфлікту з учасником бойових дій та посту про це в соцмережах. Це - приватний підприємець Анатолій Крещак.

  • - Я працюю на тому маршруті більше 20 років, - розповів нам перевізник. - Поважаю АТОвців, бо вони захищають нашу землю. Сам не раз допомагав для АТО. Цього ветерана я не виганяв, не ображав.

Коли АТОвець користується його транспортом безкоштовно раз на тиждень – перевізник стверджує, що в цьому проблем не бачить. Ветеран, завдяки якому водій став відомим, їздить щодня – на роботу і з роботи, каже перевізник.

  • Якщо він працює, то, згідно із Законом про місцеве самоврядування, мені мають відшкодувати кошти за те, що я безкоштовно перевожу пільговиків, - каже Анатолій Крещак. – Я йому (учаснику бойових дій – прим. авт.) сказав - зайди до голови своєї сільради і запитай, коли відшкодують. Адже є селищна рада, районна - хтось мусить відшкодувати. Він запитав: «Скільки коштує білет?». Я відповів – 6 грн. Він витягнув гроші і розрахувався. Вийшов на своїй зупинці. А коли я приїхав до Збаража, на мене вже чекали інші АТОвці.

Ветерани кликали перевізника до Pбаразької адміністрації. Той відповів, мовляв, на рейсі, тому не може.

  • Я рахую, що це підстава, - каже Анатолій Крещак. - Не хочу детальніше говорити.

Стосовно штрафу – так, мені дали, 3 400 грн вже оплатив. За відмову перевезенні пільговика. Оскаржувати не буду – говорю одразу. Вийде дорожче.

Відмовляти в безкоштовному перевезенні цьому та іншим АТОвцям, стверджує перевізник, - не буде. Проте збирається піти до голови Стриївецької сільради. Нехай дасть письмову відповідь – чи буде відшкодовувати за пільгове перевезення.

  • Я теж допомагав військовим, землякові бронежилет допоміг придбати, - каже Анатолій Крещак. - Але й до нас, перевізників, має бути якась повага! Цін на проїзд не піднімав, бо людей шкода… А машину, як не заправиш – вона не поїде. Так, як мене паплюжать зараз в тому Інтернеті… Думаю, я того не заслужив. А, може, й заслужив…

 Коментар

Степан БАРНА, голова облдержадміністрації:

- Ми мали розмову з перевізниками ще перед конкурсом. Тоді в мене було єдине прохання-умова: забезпечити перевезення учасників АТО і незахищені категорії. Аби власники маршрутів були з людським обличчям.

Ми розберемось у цьому інциденті. Можливо, тут мав місце людський фактор. Не порозумілись. Але якщо це була цілеспрямована позиція власника, ми ставитимемо питання про позбавлення ліцензії.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Stels

    Є така штука , як монетизація пільг.Держава може виділяти адресно пільговику 100чи 300грн(для прикладу) щомісячно. А людина сама вирішує чи проїздити ці гроші чи книжку купити .

    Але , за сьогоднішнім законодавством держава має компенсувати перевізникам  перевезення пільговиків.Компенсацію отримують далеко не всі перевізники, особливо дрібні.

    І поки патріоти по форумах чубляться ,чиновники потирають руки . * Розділяй та володарюй *
  • Stels

    Місцева влада , краще б налагодила  атовцям регулярне лікування ,та допомагала сім'ям загиблих.

    Валера Матів reply Stels

    плюс,плюс,плюс!

    Андрій Федорович reply Валера Матів

    + + їзджу з Озерни завжди плачу, бо коли бабуся років 75 їде до Тернополя, чи навпаки і платить повну вартість якось не те що незручно, в Озерній немає автобусної зупинки (пільговий квиток беру на касі автовокзалу у Тернополі, хоча і тут мені подобається і я уже пристосувався якщо приходиш до 10:00 то тобі ні в якому разі не дадуть квиток на золочівський автобус =)))), і обурюються якщо ти показуєш УБД після замовлення проїзду =))) ) та це так для фану і для підняття настрою, та така ситуація на регулярній основі "я вже ледь не кожну веснянку знаю на одній касирці що регулярно обурується знаю =)"), а лікування непотрібне, все у законі про статус ветеранів прописано чітко, потрібно було на кінець 14-15 років проводити психологічне тестування перед відбором !!!

    Stels reply Андрій Федорович

    Про лікування ветеранів та і контрактників ,у мене інша інформація. Досить часто збираються гроші на операції через волонтерів чи через друзів.
  • Валера Матів

    6!! грн.!!! Ви б ше за 5коп. здачі недоданої в магазині доколупались) І ото мужні захисники??? Йопт!.(((

    Наталя Кернична reply Валера Матів

    він був на війні, а ти був?

    Цьвєк reply Наталя Кернична

    Посвідчення учасника бойових дій носять в кишені вже більше 300 тисяч українців. Це число стрімко зростає й надалі. Для порівняння і розуміння масштабів достатньо лише зазначити, що Сухопутні війська Російської Федерації сьогодні за офіційною інформацією не нараховують у своїх лавах стільки солдатів.Більше 300 тисяч українців за юридичними визначеннями повоювали на війні і називаються тепер “учасниками бойових дій”. Насправді ж всі вже давно і прекрасно розуміють, що із 300 тисяч власників посвідчення і пільг у найкращому випадку половина хоча б бачили якусь війну. Наша армія носіїв УБД із самого початку і до сьогоднішнього дня складається насамперед з тиловиків і “ментів”, які ніколи не наближувалися до лінії фронту на відстань максимального ураження крупнокаліберної артилерії. Інші ж несли якусь поліцейську службу в глибоких тилах, або й взагалі оформлювали собі чисто формальне відрядження у зону  на паперову роботу. Журнал"Військовий навігатор України"

    Андрій Федорович reply Цьвєк

    а маєте щось проти статусу, допоможіть хоч волонтерам тоді зрозумієте!!!!! чи знайомим АТОвцям "свідомим" їм не потрібно ні харчування ні форма !!!!! Якщо рота Єдина то на усе вистачає і на бензопили і на ремонт техніки і харчування ах занадто, невистачає тільки на дорогі прилади типу "ВІЗИРУ" за 130к грн. Коли приїзджав у відпустку, завжди тішило і забавляло що у Тернополі тай у Києві люди були відгородженні від не АТО а від нажаль війни що йде на сході України, ви тут про проїзд теревените, а нічого що Батько чи Мати родини може з відпустки не повернутися ?????? І це не інфаркт, не аварія на смиківецькій трасі, це люди що свідомо незгодні з Агресією.

    Андрій Федорович reply Цьвєк

    із тих власників УБД 100К це авганці (які зараз залишилися в живих і У СВІЙ ЧАС ЗАХИЩАЛИ ПО СВОЇЙ ЧИ НЕ СВОЇЙ ВОЛІ КРАЇНУ, і повірте 100 тисяч з решти не користуються безкоштовним проїздом в тролейбсах та маршрутках позаяк мають власний автотранспорт, не треба дивитися на людей що отримали ділянки землі ледь не під вашим будинком!!! Ви на це теж маєте конституційне право, просто не хочете ним скористатися, як і ТЬМА АТОвців які по незнанню чи по причині обмаль часу і обізнаності не скориталися  правом

    Валера Матів reply Наталя Кернична

    Мадам,я ніколи не"ти"каю незнайомим людям. Вашу думку,як і думки інших людей,я поважаю. "війна"? Не чув. АТО. А шо то? Перестаньте вестись на гниль з телебачення,моліться за спокій і будьте раціональними. Ну за 6грн. оце розсмоктувати то смішно...Удачного всім дня))).

    Mila reply Валера Матів

    Переселенець із Даунбасу? Бо тернопільчанин не міг би так паплюжити наших захисників...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up