Водіння без паска безпеки скоро обернеться штрафом у 850 грн

Водіння без паска безпеки скоро обернеться штрафом у 850 грн
  • Верховна Рада у вівторок, 18 вересня, у першому читанні ухвалила законопроект, згідно з яким для водіїв транспорту збільшуються штрафи у 17 разів через порушення правил використання ременів безпеки чи шоломів.
  • За відповідний законопроект № 8492 у першому читанні проголосували 240 народних депутатів.

Очільники і патрульної поліції краю, і головного управління нацполіції в області підтримали новацію. Проте переконані, що дієвішим за «удар по кишені» буде введення відео фіксації порушень. Тернополяни у соцмережах неоднозначно сприйняли новину. Одні переконані, що збільшення штрафу не допоможе в боротьбі з аварійністю, інші повністю на боці парламентарів та вважають, що посилити відповідальність треба було давно.

Штраф зросте у 17 разів: від 51 до 850 грн

Документом передбачається внесення змін до статті 121 Кодексу України про адмінправопорушення, що стосуються зниження смертності і травматизму на дорогах країни за рахунок збільшення рівня використання ременів безпеки і мотошоломів.

У разі водіння з непристебнутим ременем безпеки чи без шолома для водіїв мототранспорту штрафи можуть зрости у 17 разів — з 51 грн до 850 грн.

Відео дня

Тернополяни у соцмережах неоднозначно сприйняли новину. Думки розділились чи не навпіл. Одні категорично за посилення відповідальності. Інші вважають, що все залежить від культури водіння та совісті тих, хто сідає за кермо. Адже, якщо п’яний мажор на джипі летітиме у вашу легківку, обганяючи по зустрічній, - жодні паски безпеки в такому випадку від смерті чи каліцтва не врятують.

Тернополянин Роман Задорожний переконаний, що поправки до Закону щодо паска безпеки допоможуть вціліти і потрапити додому живим у разі ДТП.

У коментарях у Фейсбук чоловікові одразу заперечили. Мовляв, якщо водій КРАЗу чи джипу вискочить на зустрічну – навряд чи пасок безпеки допоможе.

Цей Закон – для посилення відповідальності, а не для безпеки, переконаний мешканець Тернопільщини Борис Гора. І зайвий привід поліцейським зупинити водія.

- Як пенсіонер, отримавши 1450 грн., має заплатити комунальні, купити ліки, їжу, хоч хліб і воду, і потім на старенькому «жигулику», ще штраф 850грн? – пише Олексій Криворучко.

Василь Камяра йому заперечив, мовляв, що якраз пенсіонери на «жигуликах» найменше порушують і найчастіше пристібаються пасками.

Не хочете самі – хоч дітей привчайте

- Шось ви, шановне товариство, пересікаючи кордон, дуже чемненько пристібаєтесь, бо там високі штрафи, - пише Василь Камяра. – А тут не спішите. Не важлива власна безпека, то хоча б дітей привчайте.

Своє бачення зменшення смертності на дорогах запропонував тернополянин Юрій Кульчицький.
- Коли водій тверезий, і голова не болить після "вчорашнього", - пише чоловік у Фейсбук. – Бо ні пішохода, ні інших учасників руху не врятує, якщо п'яний прокурор/суддя защепнув пасок безпеки і 2-тонним джипом розкляксав якусь Таврію, чи Матіца. Коли  безпечніша сама машина. Так, 20-річний WV безпечніший, ніж 2-річний «Ланос», на якому хоч три ремені собі прищипніть. А ще – справні гальма і добра гума.

Коментарі експертів

Менталітет водіїв: немає поліції – можна порушувати

Богдан ШЕВЧУК, начальник управління патрульної поліції в області:

  - Серед «плюсів» найбільший, це коли у ДТП водій чи пасажири будуть пристебнуті і авто перекинеться – травми будуть легшими і загиблих в таких випадках менше. Чи будуть після зростання штрафу водії пристібатись, чи не будуть – це вже людський фактор і на нього вплинути ми не можемо. Навіть якщо штрафи будуть 10 тисяч, а водій вирішив, що пристібатись не буде, - змінити його думку буде важко. Це менталітет. Але, як на мене, збільшення штрафів таки щось змінить. Скажімо, водії будуть уважнішими. І якщо заплатить штраф раз, два, на третій  таки пристебнеться. Паски – це добре. Проте потрібно вже впроваджувати автоматичну відеофіксацію порушень правил дорожнього руху. Перевищили швидкість, обігнали в невстановленому місці – сплатіть штраф. Зараз вони мізерні – 255 грн. за перетин суцільної смуги та проїзд на червоне. А так порушив раз, два, три, в день прийде стільки ж повідомлень про оплату штрафу, можливо, це діятиме. Менталітет наших водіїв, на жаль, такий: немає поліції – можна порушувати. Буде відеофіксація – порушив - прийде повідомлення про штраф. Один день, другий. І як вся зарплата піде на оплату штрафів – думаю, це зупинить ту масовість порушень і безкарність. Тоді буде порядок. Балачки тут не актуальні. Треба робити більш кардинальні кроки.

Допомогли б фото і відеофіксація

Олександр БОГОМОЛ, начальник головного управління нацполіції в області:

  - Повністю підтримую. Я – за посилення відповідальності. Менталітет наших водіїв, на жаль, примушує посилювати відповідальність за порушення правил дорожнього руху.  Особливо це стосується порушень, які призводять до аварій із загиблими чи іншими тяжкими наслідками. Виїзд на смугу зустрічного руху, керування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, перевищення швидкості, обгін в недозволеному місці. В тому числі і керування з не пристебнутим паском безпеки. Маємо європейську статистику – там суми штрафів в рази більші навіть за таке порушення. І, відповідно, інші результаті: менша кількість ДТП і суттєво легші наслідки. Наразі інших важелів впливу на трагічні випадки на дорогах, аніж підвищення штрафів, - не бачу. На жаль, законодавством досі не врегульоване питання автоматичної фото- і відеофіксації. Оце, думаю, допомогло б.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ната Лия

    сперечання із приводу необхідності використання ременів безпеки зайві!!!!іх потрібно пристьобувати і все!!!є дуже!!!!багато статистики,досліджень і іспитів про необхідність такоі діі!!!!а ось розмір штрафу....це вже інше питання!!штраф непомірно високий!!!200 грн.цілком достатньо!
  • Alex Pele

    кому какое дело до моей жизни? Ремень не всегда спасает, иногда усугубляет ситуацию (знаю на собственном опыте) Просто  по моему барыги не знают откуда брать деньги. Реформы провалились,  экономика разрушена, война не заканчивается.
  • DDD46

    Ви штрафи краще не з неба беріть, а від зарплати певний %, клоуни.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up