"Базарний день": репортаж про життя ринку зранку, в обід та увечері, хамство деяких продавців і гори сміття

"Базарний день": репортаж про життя ринку зранку, в обід та увечері, хамство деяких продавців і гори сміття
  • Тернопільський ринок "оживає" близько шостої ранку: розкладають свій товар, п'ють ранкову каву та чекають на покупців. 
  • Один день із життя міського ринку спробувала показати журналістка "20 хвилин". Але репортаж залишив неприємний осад: хамство, крики "забери камеру" та лайка замість позитиву. Хотіла показати історії людей, які тут працюють, а в результаті зіткнулася із негативом. 

Неділя на ринку розпочинається ще вдосвіта. Зранку покупців тут небагато, але робота у продавців вже кипить. 

Першу серію фотографій наша журналістка зробила о 7.30 ранку. Ще сонні продавці допивають за прилавками ранкову каву, розкладають товар та спілкуються між собою. 

Відео дня

Першим відкривається оптовий ринок, далі - овочевий, або як його ще називають "критий" ринок. У такій порі речовий - практично спить. Лише деінде продавці розкладають ящики та товар на прилавки.

Найбільше на ринку потішили красиві овочі та фрукти.

"Прокидаюся о 3-ій ранку"

На продуктовому ринку одна із продавчинь розповіла, що для того, щоб встигнути на роботу, прокидається ще о 4-5 ранку. Живе вона на Теребовлянщині. Оскільки зараз через карантин не усі автобуси є, довелось чимало часу провести на зупинці. На продаж привезла домашні овочі, закрутки. Жінка зізнається, що робота не з легких, але пропрацювала на ринку вже понад два десятки років. Тому звикла.

На оптовому ринку одна сім'я продавців - із Новодністровська Чернівецької області, яка привезла на продаж сливи, розповіла, що вони встають ще о 3-ій ранку. 

- Ви навіть не знаєте, де той Новодністровськ. Нам далеко їхати, тому доводиться вставати так рано, - каже продавець. 

На запитання, чи звик до такого режиму і чи важка у нього робота посміхається: "Отримую насолоду". 

"Помідори з Заліщиків, сливи - з Буковини"

Далі ж ідемо на ринок у розпал "базарного" дня. Ринок уже "кипить" людьми: хтось прийшов за свіжими овочами, хтось - за м'ясом, хтось -  за обновками.

Чимало людей у цю пору і за овочевим ринком "ВІП-маркет". Сюди товар привозять з різних частин області та України. 

- У нас помідори з Заліщиків. Маємо кілька видів, але поля невеликі, - каже один із продавців, який відмовився представлятись.

У відповідь жіночка старшого віку, яка проходила повз, тихо каже журналістці:

- Та брешуть вони, я от недавно була в них в Заліщиках, то там всі поля засаджені тими помідорами. Я навіть не знаю, чи в них щось, крім помідорів ще росте. Мій внук питає: "Бабуся, а де в них пшениця, де кукурудза", - каже вона. 

"Про маски не забули, але про повагу..." 

Про маски, здебільшого, ні покупці, ні продавці не забувають. Але от про норми етикету та ввічливість, здається, і не чули взагалі. 

І то чи через те, що сонце, що вже встигло піднятись на південь, чи то через шалені черги настрій в продавців не дуже.

- Що ти тут фотографуєш? Я тобі дозволяла? - злісним голосом питає одна із продавчинь на оптовому ринку. 

- Якщо ви заперечуєте, не буду фотографувати вас, але товар фотографувати я маю право. Я - журналістка, це громадське місце, а продукти купують люди, - відповідає журналістка. 

- Ні! Це моя власність! Я не дозволяю і не ухмиляйся тут! - завершує розмову незнайомка.

Не надто привітними були і продавці на квітковому ринку, який знаходиться поряд з речовим. Мабуть, це через перередній досвід спілкування з журналлістами. Мовляв: "Ми були без маски, ви це показали, і ми заплатили штраф". Проте  тепер, ті, які висловлювали таку думку, були у масках.

- Ходить тут від ранку. Ти подивись на неї, - каже хтось із продавців. - Знов понаписують, що он аж в Америці побачать, нас всюди побачать, а нам потім проблеми. Мене вже оштрафували за то, що без маски була. Що ти тут лазиш з тим фотоапаратом?

Не в усіх продавців була негативна реакція на роботу журналістки: хтось з радістю розказував про дорогу на роботу, хтось навіть пригощав фруктами.

"Залишили гори сміття"

Третій похід сюди відбувся о 18 годині. По обіді на овочевому ринку більшість торгових точок вже закриті. Збираються і на оптовому ринку. Конфліктів вже не виникало.

Повністю зачинений о цій порі вже був і речовий ринок. Тут саме прибирали після "базарного дня". І картина на ще неприбраній території не надто приваблива: повсюди купи сміття із пакетів, картонних коробок та гнилих овочів. І за нашими спостереженнями, залишили це не покупці, адже дехто з продавців сам прибирав біля своїх наметів. А деякі - ....

"У нас тут всі питають дозволу"

Після емоційного репортажу на ринку наша журналістка опублікувала свої враження від роботи у соцмережі Facebook. Допис зібрав десятки коментарів, які виявились цікавішими, аніж задум репортажу.

- Там і не тільки фотографувати не можна,а сказати що сметана грязна і стара,то почуєш вагон матів і щоб піти куди подальше, - коментує Diana Brows

 

-  Я теж працюю на ринку,теж продавцем.Стараюсь бути вихованою, навіть якщо хамлять,повірте є такі люди,які думають,що ми гроші гребем лопатою,тож на їх думку, мусимо терпіти.Коли переходять всі рамки,можу відповісти.Але сама не раз чула,як хамлять і продавці, і покупці.А люди хами є всюди - і в маршрутці, і на ринку, і в магазині,так що ви так попали. А виховані в нас теж є, - пише у коментарях Анжела Ігор Чубаті 

- Не вірю. Жодному слову. Біля базару живу, і там же працюю. Люди ходять, фоткають. Але спочатку питають, тому що так прописано в законі. Право на фото і тим більше на публікацію треба отримати від людини, хоча б усне. В іншому випадку буде як буде. В нас приходять і з ТВ 4, і з ттб і газет, всі питають дозволу. ВСІ !!!. А прогнали, значить ви винні., - думає Slava Bej

- Шановні, ви так напали на представника 4-ї влади - у ваших спітчах одна злість і недоброзичливість. Зробив висновок: живу серед бидла. І заздрю громадянам тих країн, які за щонайменше порушення своїх прав або суспільних законів отримують компенсацію за заподіяну матеріальну та (або) моральну шкоду, - каже Руслан Ваврик 

 

Коментар юриста: 

"Зйомка у громадських місцях дозволена": адвокат Ростислав Небельський 

- Відповідно до законодавства, у громадських місцях дозволена фото та відеозйомка. Щоправда, ви не можете фотографувати обличчя людей, якщо вони висловлюють  своє заперечення. І то, це стосується лише обличчя у кадрі. Фотографувати продукти, вулиці, стелажі та інше ви можете. У громадських місцях персональний  дозвіл на зйомку не потрібен, адже ви не можете фізично його взяти у сотень людей. 

Коментар журналістки:

"Летіла на той ринок з самого ранку...": Ольга Турчак

- "Люди, будьте взаємно-ввічливі", - пише Ліна Костенко, але продавці ринку, мабуть, того не читали. Мене просто вразила ця недоброзичливість і відверте хамство у спілкуванні з деякими працівниками. 
Наголошую, на усі прямі заперечення людей проти зйомки реагувала і жодної фото людини, що просила не фотографувати у матеріалі не опубліковано. Хоча скажу відверто: от так і хочеться "зробити відомими" ці обличчя. 

Знаю, у кожного з цих людей свої причини на таку поведінку: кожен хвилюється за себе, але "тикати" до незнайомої людини, покривати лайкою та кричати у спину - вважаєте, це адекватна реакція?

Довідка

Стаття 171 Кримінального кодексу України. "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів"

1. Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю - караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років.

3. Дії, передбачені частиною другою цієї статті, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб, - караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Галина Ярославівна

    Спочатку проаналізуйте хто ви??! Перш чим засуджувати "базарних". Не сперечаюсь і там є не хороші люди, як і скрізь. Після тисячі  спілкувань з різним по вихованню людей, які іноді поиходять не щоб щось придбати, інодісто вилити свій негатив. І це все з дня на день і в спеку і в холод. Так що не засуджуйте!!! Люди стомлюються, а ви до них з інтерв'ю, коли немає стабідьності коли увесь світ втягнутий у фейкову пандемію. І не діліть людей на базарних і на базарних. Це трудяги, які теж  своєю працею утримують свої сім'ї!!!. Будьте ввічливі не нахрапні і буде вам щастя!!!

    Галина Ярославівна reply Галина Ярославівна

    Іван Вальків бідота, хто тебе так образив, чи ти з роду ображений???  Таку непотріб як ти варто ліквідовувати чіпами не завтра, а сьогодні!!!

    Галина Ярославівна reply Галина Ярославівна

    Yuriy Hrytsyshyn то вказуйте конкретно, пишіть факти, а не свої припущення.

    Іван Вальків reply Галина Ярославівна

    Galina Galina о-тупу колгоспну селюшку заділо, йди сраку помий

    Галина Ярославівна reply Галина Ярославівна

    Іван Вальків і чуєш бику, тобі порада:) на базар ні ногою!  

    Галина Ярославівна reply Галина Ярославівна

    Іван Вальків чуєш, це ти рогуль "нарІсовався"!!!! В тебе і вимова рагуляча і смердиш ти рагулєм.  Так що проходь мимо бо від твоїх висловів нудить. Попроси маму, щоб навчила повадати самого себе і все у тебе налагодиться!

    Іван Вальків reply Галина Ярославівна

    о - базарна торговка нарісувалася. проти фактів не попреш - на базарі всі продавці-рагулі, бидло і хами

    Yuriy Hrytsyshyn reply Галина Ярославівна

    Ніхто не засуджує, а констатують факти ...
  • Togan Temur

    нууу журналісти, а де ваша така ж прискіпливість до мера і інших чиновників, а? чи вам духу не вистачає?  мені б цікавіше було б читати про дерибани землі, забудови в зелених зонах, кришування,про розпил бюджету, і показувати як живуть з того вони, в яких домах і які тачки мають і власність (в т.ч. мєнти, сбушники, не кажучи про касту судів і ''прокурворів'')...  - от там ціле неоране поле . і тоді коли б викривали те, тоді порядок був би не тільки на ринках, в т.ч. на цьому як часто кажуть''надалівському'', де ''стрижуть капусту'' з підприємців і продавців. Чи ви тільки можете інспекцію на ринку зробити? а де реально порушують і крадуть то вам зась((  
    а приховану рекламу тих політиків (джинсу), особливо перед виборами гидко читати (20хв в тому питанні ще більш-менш, не найгірші, а от деякі інші це взагалі блювотиння)., а тоді вже після виборів, де журналісти піднімають досить непогану касу, найпродажніші можуть і власність якусь прикупити (думаю самі то знаєте і бачите) вилизуючи всяким під@сам зади і приводячи їх до влади... наслідком чого і є такі порядки і на ринках і взагалі всюди...
    пс (тут хамів не захищаю, бо вони є і на ринку і серед журналістів, і взагалі в різних сферах, як це не сумно)
  • Юрій Гринівецький

    Базар він і  у африці базар
  • Ігор Ігорович

    Якщо гори сміття на ринку бо продавці не дуже культурні .
    То запрошую всіх 1 січня на театральний майдан.
    Перевірте його читоту
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up