Борги у мільйони гривень та «дешеві» авто у місцевих депутатів

Борги у мільйони гривень та «дешеві» авто у місцевих депутатів

Квартири в Іспанії, готівки та боргів на мільйони гривень, соціальна допомога, новенькі авто за копійки  - це та інше задекларували наступної за алфавітом десятки депутатів міської ради.

 

Цикл публікацій про декларації тернопільських можновладців продовжує редакція “RIA плюс” разом з системою YouControl. Аналізуємо нові е-декларації за 2016 р. місцевих обранців. У попередніх публікаціях ми вже проаналізували декларації перших двадцяти п'яти за алфавітом депутатів міської ради. У цій — наступну п'ятірку.


Читайте також: 
"Чим депутати міської ради “відзначилися” у деклараціях"
"Е-декларації: як депутати місцевої ради легалізують свої статки"
"У місцевих депутатів готівка максимальна, доходи - мінімальні"
“Борги, позичені гроші, гуртожитки, дешеві авто декларують депутати міськради”
“Е-декларації: дорога нерухомість та дешеві авто у місцевих депутатів”


Загалом у Тернопільській міській раді є 42 депутати. Електронну звітність щодо майна та доходів подали усі місцеві обранці.

Відео дня

Зауважимо, що починаючи з е-декларацій за 2015 р., за приховування власності посадовцям можуть присудити 51 000 грн штрафу, громадські роботи, позбавлення волі до двох років із позбавленням права обіймати державні посади.

Готівки понад 2,2 млн. грн

Представниця від пропрезидентської партії Ліна Прокопів зазначає низьку вартість автомобілів на дату набуття. До слова, депутат Ліна Прокопів заступник директора ПП «Креатор-Буд».

Зокрема у 2013 році депутатка стала власницею новенького Volkswagen Caddy 2013 року. Обійшовся їй цей автомобіль усього в 27 тис. грн. Станом на сьогодні середня ціна на таке нове авто сягає 520 тис. грн, а користованого - 390 тис. грн. Також п. Прокопів є власницю Renault Megane 2013, це авто їй обійшлося в 40 тис. грн, а Ford Focus Trend того ж року в 49 тис. грн. Проте, середні ціни на згадані авто сьогодні по 260 тис грн за одиницю. До слова, середні ціни на авто взяті з порталу http://auto.ria.com/.

Нерухомості у сім'ї депутата також достатньо. Зокрема, дві тернопільські квартири, загальною площею в 120 кв. м, дві земельні ділянки загальною площею 855 кв. м, також у місті та одне не житлове приміщення площею в 148,1 кв. м.

Доходи сім'ї минулого року становили - 240 677 грн, в тому числі 155 320 грн - дохід від підприємницької діяльності чоловіка п. Ліни - Руслана Щерби. Не дивлячись на невеликі доходи, у сім'ї депутата є чимала сума грошей у різній валюті - 2 234 000 грн.

На запитання нашого кореспондента, чому така різниця між доходами та готівкою, якою володіє сім’я і чому така низька вартість автомобілів на дату набуття права власності, Ліна Прокопів відповіла, що не буде нічого коментувати.

Ліна Прокопів 
БПП «Солідарність»

Нерухомість: дві квартири, дві земельні ділянки, нежитлове приміщення площею 148,1 кв. м.
240 677 грн - сукупні доходи сім'ї
2 234 000 грн - готівка сім'ї
Автомобілі: Volkswagen Caddy 2013 року, Renault Megane 2013 та Ford Focus Trend 2013 року 

Живе то в батьків то в бабці

Наступна декларація представника від ВО «Свобода» Назарія Редькви. Депутат працює директором тернопільської філії ПП «Юридична компанія «Лідер», за що отримав зарплату 55 тис. грн за рік. Дружина депутата Наталія Лукащук також працює і отримує дещо більше за депутата — понад 66 тис. грн. Цікаво, що зарплата дружини депутата є власністю - депутата. Тобто у графі, що навпроти доходу дружини, Назарій прописав себе як власника її заробітної плати. Загалом доходи сім'ї становлять - 136 454 грн.

Нерухомості у сім'ї немає, проте є Toyota Corolla 2014 року, вартість на дату набуття він зазначає 205 тис. грн. Станом на сьогодні на порталі http://auto.ria.com/ середня ціна за згаданий користований автомобіль — 310 тис. грн.

Працюючи юристом, адвокатом, консультантом консалтингової компанії я у свої 27 років ще не заробив на нерухомість, - розповідає Назарій Редьква. – Я проживаю або в квартирі своїх батьків, або в квартирі батьків своєї дружини, або в квартирі своєї бабці. Сьогодні в місті Тернопіль у 27 років заробити на квартиру майже не реально. В мене немає власної нерухомості, тому я і нічого не зазначав.

Назарій Редьква
ВО «Свобода»

Нерухомість: відсутня
136 454 грн - сукупні доходи сім'ї
Автомобіль:Toyota Corolla 2014 року

Задекларував металообробний верстат

Радикал Тарас Серетний працює головним спеціалістом-юрисконсультом відділу Держгеокадастру у Тернополі. У е-документі фіксує квартиру, житловий будинок та земельну ділянку, зареєстровану на батьків. Будинок щоправда зазначений, як об'єкт незавершеного будівництва. Декларант також фіксує металообробний верстат Elsen Hammerwerk-1979, що є у власності його батька. Сукупні доходи депутата становлять 123 696 грн, а готівки - 804 тис. грн, з яких: 117 тис. грн - депутата, 687 тис. грн його батька.

Станом на сьогодні в мене нерухомості немає, я проживаю з батьками, що і зазначив у декларації, - розповідає депутат Тарас Серетний. – Щодо бізнесу, то мій батько довший час займався підприємницькою діяльністю в сфері транспортних послуг. Наразі свою діяльність як підприємець він припинив.

Тарас Серетний 
«Радикальна Партія Олега Ляшка»

Нерухомість: квартира, житловий будинок, земельна ділянка
123 696 грн - сукупні доходи сім'ї
804 000 грн - готівка сім'ї
Цінне рухоме майно - металообробний верстат Elsen Hammerwerk-1979

242 661 грн овердрафт по кредитці

Михайло Сиротюк, який представляє інтереси ВО «Свобода» у міськраді, декларує тернопільську квартиру, що є у спільній власності та земельну ділянку площею в 1742 кв. м у Старому Збаражі, яка належить його дружині Христині Білінській. Також у власності п. Христини автомобіль Kia Cerato 2007 року. Вартість на дату набуття авто у 2014 році декларант зафіксував 56 тис. грн. Станом на сьогодні на порталі http://auto.ria.com/ середня ціна за згаданий користований автомобіль — 170 тис. грн.

Окрім зазначеного, декларант фіксує авторське право його дружини на ряд нематеріальних активів, зокрема: Психодіагностична комп'ютерна програма «Дослідження уваги та пам'яті», Психодіагностична комп'ютерна програма «Біорітмік тест», Психодіагностична комп'ютерна програма «Психофізіолог» та Комп'ютерна програма «Психодіагностична комп'ютерна програма «Психофізіолог-2» (Версія 0.0.1.48).

Щодо доходів сім'ї, то депутат фіксує в загальній сумі - 153 760 грн. Окрім доходу фіксує й фінансові зобов'язання перед фінустановами в загальній сумі - 242 661 грн.

Зазначена сума в розділі фінансового зобов’язання, це фактично оборот грошей на кредитці. Тобто так званий «овердрафт» - гроші, які я знімав протягом року та одразу ж повертав назад на кредитку, - розповідає Михайло Сиротюк. – Я також є приватним підприємцем і навчаю дітей програмуванню.

Михайло Сиротюк 
ВО «Свобода»

Нерухомість: квартира, земельна ділянка
153 760 грн - сукупні доходи сім'ї
242 661 грн - сукупний борг перед фінустановою
Автомобіль: Kia Cerato 2007 року

Квартира у Іспанії

Юрій Смакоуз - лідер у міськраді, сім'я якого володіє найбільшою кількістю нерухомості та авто. Депутат є одним з трьох співвласників ТОВ "Компанія Добробуд" - іншими є його брат та батько: Віталій Смакоуз та Георгій Смакоуз. Зокрема представник БПП «Солідарність» у е-документі за 2016 зазначив: 12 квартир, з яких 11 в Тернополі (одна у спільній власності - прим. ред.) та одна квартира у Іспанії. Загальна площа квартир - 1147,9 кв. м. Також декларант фіксує 38 не житлових та інших приміщень, шість гаражів, чотири земельні ділянки загальною площею в 0,51 га. та: фізкультурно-оздоровчий центр, цех розливу мінеральної води, заклад громадського харчування, магазин продтоварів тощо.

Окрім цього декларант фіксує один житловий будинок та один садовий будинок, як об’єкти незавершеного будівництва. Депутат Смакоуз також фіксує ряд спецтехніки, зокрема: два бортових причепа, десять вантажних авто, один гусеничний бульдозер та один легковий авто Nissan Murano 2003 року.

Сім’я депутата також має має корпоративні права у ряду організацій, зокрема: ТОВ "Озерянський ДОЗ", ТОВ "Тернопільське РБУ № 4", ТОВ "В-систем Україна", ТОВ "Староміщина", ТОВ "Зборівський цегельний завод", ТОВ "Компанія Добробуд", ТОВ "Тернобітум", ОК ЖБК "Тернобуд Плюс", Об’єднання співвласників кварталу індивідуальної забудови по вул. Паркова в м. Теребовля "Забудівник, ТІЗ "Універсальна комунальна система", обслуговуючий житлово - будівельний кооператив "Парковий квартал", ТОВ "Надра ППС".

Не дивлячись на велику кількість комерційних організацій, декларант фіксує досить скромні доходи - 236 365 грн. Усі кошти депутат зазначає, як дохід отриманий від надання майна в оренду.

Нам не вдалося поспілкуватися з депутатом Юрієм Смакоузом. Депутат на телефонні дзвінки не відповідає і не передзвонює.

Юрій Смакоуз 
БПП «Солідарність»

Нерухомість:12 квартир 38 нежитлових та інших приміщень, шість гаражів, чотири земельні ділянки, фізкультурно-оздоровчий центр, цех розливу мінеральної води, заклад громадського харчування, магазин продтоварів тощо. Також один житловий будинок та один садовий будинок, як об’єкти незавершеного будівництва.
236 365 грн - сукупні доходи сім'ї
841 000 грн - готівка у різній валюті
600 000 грн – кошти, позичені третім особам
891 021 грн - кошти на банківських рахунках у різній валюті
Автомобілі та спецтехніка: два бортових причепа, десять вантажних авто, гусеничний бульдозер та легковий автомобіль Nissan Murano 2003 року.

Підсумовуючи, зазначимо, що депутати міськради, вміють вдало здійснювати покупки, особливо авто, які вони купують нижче за ринкову ціну. Окрім цього, депутати, як і більшість посадовців, декларують великі суми готівки, яка часто не відповідає доходам їхніх сімей.

У наступних публікаціях на te.20minut.ua та в «RIA плюс» ми продовжимо аналізувати декларації інші е-документи депутатів Тернопільської міськради за алфавітом. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Борис Сорокин

    Ахахахахахах....автор аматор. От скажіть мені будь ласка, А от як так порівнювати вартість авто в 2013 з теперішніми цінами? Ще по тексту помилки.

    З - заздрість. Або автора образили дані особи, або ще щосб. Бо на нашому місцевому політ. олімпі, є набагато цікавіші постаті й персони!

    Стаття ні про що...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up