Чи міняти гривні на долари? Тернопільський економіст розповів, що буде з курсом валют улітку

Чи міняти гривні на долари? Тернопільський економіст розповів, що буде з курсом валют улітку

Кандидат на посаду ректора ТНЕУ та один з кращих економістів Тернополя не прогнозує різкого стрибку курсу в літній період. Здешевлення гривні може бути вже в серпні. Наразі ж нам потрібно більше інвестувати в українську економіку.

Бути чи не бути подорожчанню інвалюти і чи утримає гривня свої позиції? Для когось це – риторичне питання, а для Володимира Мартинюка – всього лиш проста арифметика, аналіз певних економічних чинників та фінансовий прогноз.

Володимир Мартинюк є професором кафедри підприємництва та екологічної експертизи товарів Національного університету «Львівська політехніка»., працює викладачем у польському університеті. Донедавна очолював кафедру фінансово-економічної безпеки та інтелектуальної власності Тернопільського національного економічного університету (далі – ТНЕУ – прим. авт.).  А нині він – ще й кандидат на посаду ректора цього вузу. Нагадаємо, що вибори мають відбутися 25 квітня.

Під час інтерв’ю із журналістом «RIA плюс» Володимир Мартинюк розповів про те, що відбувається зараз на валютному ринку, чи надовго закріпилася гривня на своїх позиціях і чи не втратить рубіжу найближчим часом.

Відео дня

- Останнім часом країну фактично «лихоманить» від зміни курсу валют. Яку ситуацію прогнозуєте Ви? Чи відбудеться знову подорожчання долара чи ціна утримається на тому ж рівні, що і тепер?

- Курс гривні щодо долара та інших валют залежить від ряду економічних чинників, основні з яких – це експорт, імпорт, прямі інвестиції, приплив/відплив капіталу, розрахунок уряду по своїх кредитних зобов’язаннях тощо. Приміром, коли Кабмін сплачує борги, скаче і курс долара. Відповідно, сам уряд провокує попит на іноземну валюту.

Якщо прогнозувати на найближчий період, то приблизно до липня слід очікувати стабільності національної валюти. Звісно, якщо не виникнуть форс-мажорні обставини та серйозні фактори, які можуть стати причиною економічних змін не на користь гривні. У серпні уряд зазвичай сплачує боргові зобов’язання, скуповуючи велику кількість доларів. Тому в цей період можуть бути коливання. Гривня може здешевшати до інших валют на 1-2 гривні.

Протягом року, за моїми спостереженнями, гривню найбільше «лихоманить» двічі: у серпні та грудні. Щодо євро, злотих, юаня, фунта-стерлінга ситуація буде приблизно такою ж.

- Нині, коли інвалюта подешевшала, багато тернополян та й жителів інших регіонів масово її скуповують. Як це позначається на курсі?

- У науці є таке поняття, як «рівень доларизації економіки» - це витіснення національної валюти сильнішою – іноземною валютою (переважно долари США), яка використовується у функціях обігу, платежу, нагромадження, міри вартості. Зараз він становить в межах 60%. Коли українці починають масово скупляти інвалюту, вони самі знецінюють гривню, поступово формуючи підґрунтя для занепаду і краху української економіки. Тому нам потрібно зменшити рівень доларизації суспільства. А для цього необхідна довготривала економічна стабільність.

- Як думаєте, чи зміниться щось у країні в кращу сторону в економічному плані? Чи має Україна умови для того, аби бути справді незалежною від сусідів?

- Якби років два-три в країні не було ніяких економічних та політичних потрясінь, тоді в населення виникла б довіра до національної валюти. Коли гривня довгостроково стабільна, у населення та підприємств не має великої необхідності скупляти долари. Маючи високу довіру до національної грошової одиниці, населення намагається заощаджувати в гривнях, а це позитивно позначається на економіці. Уряд та НБУ повинні забезпечити гарну кон'юнктуру на ринках енергоносіїв та допомогти національній валюті втримати позиції. Тоді Україна матиме зовсім інший курс та зможе вилізти з багаторічної боргової ями. Без сумніву, середньострокова економічна стабільність могла б допомогти Україні вийти із кризи, у якій ми опинилися з об’єктивних причин – військові події на Сході і так далі.

- Що найбільше гальмує розвиток економіки в країні?

- Прикро, що в нас так багато політичних потрясінь. Ми живемо «від революції до революції». Економісти знають, що після політичних змін настає фінансова криза. Як пересічний українець, я також незадоволений діями теперішньої  влади, часто засуджую політичні витівки чиновників. Але я проти змін на даний момент. Адже, перше, це негативно позначиться на економіці, друге, невідомо, хто прийде до влади. Чесно кажучи, я боюсь майбутніх президентських виборів, аби не прийшов керівник, який не буде підтримувати нашу проєвропейську позицію. Як на мене, не часі на переправі міняти коней. Треба закінчити війну, стабілізувати країну, інтегруватися в Європейський союз, вступити в НАТО, а потім вже міняти владу, таким чином з новими силами обирати сучасний вектор розвитку нашої держави. Поки що маємо хоча б якісь зародки стабільності, треба їх примножувати.

- Після того, як отримані від кредитів МВФ кошти уряд витратив на рефінансування банків, які занепали і тріснули, люди просто бояться довіряти цим фінансовим установам. Де ж краще зберігати заощадження, аби не прогадати?

- Тримати заощадження у фінансових установах – нормальна світова практика. Це і сприяє економічному зростанню, адже ці фінустанови кредитують реальний сектор економіки. Але мова про те, що українці втратили довіру до банків. І останні самі в цьому самі винні. Минулоріч ми з професорами з інших країн провели дослідження цього питання. Ключове питання – куди респонденти звертаються, аби отримати гроші (банки, друзі, знайомі, сусіди тощо), і цікаво, що банки – остання інституція, куди звертаються українці у випадку, коли потрібні додаткові кошти.

- Якщо вже заговорили про гроші, порадьте, як кваліфікований експерт, як тернополянам навчитись планувати сімейний бюджет. Як ефективно розподіляти витрати?

-Є така гарна фраза: свої доходи потрібно шукати у своїх видатках. Але трішечки вона неадаптована до української ситуації, тому що досить часто наших доходів вистачає лише для того, аби задовільнити свої первинні потреби (житло, компослуги, харчування, одяг). Я вже не говорю про відпочинок.

При плануванні потрібно чітко прописати для себе всі доходи і видатки, аналізувати і  приймати рішення. Нині є багато мобільних додатків, як допомагають ефективно розрахувати сімейний бюджет.

Україна повинна більше активніше переходити на винятково безготівкову форму оплати. У такому випадку банк допомагає своєму клієнтові в онлайн-режимі відслідковувати і аналізувати всі отримані та витрачені гроші. У Європі, наприклад, готівка потрібна лише для того, аби купити каву чи помити автомобіль. У всіх інших випадках можна спокійно розрахуватись банківською карткою. Це великий плюс, адже людина почувається в безпеці, не потрібно хвилюватись, що її пограбують. Аналіз видатків і доходів – дуже зручно і практично.

- На жаль, у Тернополі термінали безготівкового розрахунку є далеко не в кожному магазині…

- Це – серйозне порушення, за яке повинні штрафувати підприємців.

- Наостанок. 25 квітня відбудуться вибори ректора, до яких Ви готувались тривалий час. Як настрій?

- Настрій оптимістичний і бойовий, дехто з кандидатів почав застосовувати адмінресурс, але з досвіду: чим більший тиск, тим більший спротив. Вже середа все покаже).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    А може варто зробити національну валюту долар чи євро і не є......ь собі мозги з тими курсами . Ось ніби їх рятують ці постійні обміни валюти .Один хер розрахунок в магазинах іде в гривнях.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up