Чого чекати від антикорупційної реформи восени: ТОП-3 зміни

Чого чекати від антикорупційної реформи восени: ТОП-3 зміни

У липні індекс моніторингу реформ (іМоРе) склав +1.1 із можливих від -5 до +5. Певний прогрес відбувся в реформуванні енергетичного сектору, держфінансах та монетарній політиці. Реформ у сфері державного управління не було.

Велика ймовірність, що у серпні реформаторська активність ще більше знизиться – парламент пішов на канікули, настав сезон політичного затишшя.

VoxConnector вирішив запитати у експертів, на які найважливіші зміни слід чекати восени. Експерт РПР Олександр Лємєнов визначив найважливіше за антикорупційним напрямком.

1. Початок створення антикорупційного суду

Відео дня

Закон "Про судоустрій і статус суддів" передбачає створення незалежних антикорупційних судових інституцій. Згідно з його положенням, Вищий антикорупційний суд України утворюється, а конкурси на посади суддів у цьому суді оголошуються протягом 12 місяців з дня набрання чинності. Закон був ухвалений влітку 2016 року, отже, поява антикорупційного суду на часі.

Сьогодні у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, які передбачають створення антикорупційних інституцій. Перший з них (№6011) закладає плацдарм для створення незалежних антикорупційних судів, другий (№6529) – передбачає появу антикорупційних палат у вже створених судах.

2. Передача слідчих функцій від Генпрокуратури до ДБР

Конституція та Кримінальний процесуального кодекс передбачають: Генеральна прокуратура має втратити слідчі функції і передати їх до новоствореного правоохоронного (слідчого) органу. Цією інституцією має стати Державне бюро розслідувань (ДБР). Конкурсна комісія вже півтора року працює над обранням керівництва Бюро. Наразі визначено 19 кандидатів, які пройшли низку етапів відбору. Наступним кроком має стати тест на поліграфі.

ДБР покликане розслідувати злочини посадовців найвищого рівня – екс-президентів, усього складу уряду, перших керівників відомств, правоохоронців та суддів. Виключення становить лише вузький перелік корупційних злочинів, що належать до підслідності Національного антикорупційного бюро.

Передача функцій має відбутися у листопаді, проте є сумніви, що за три місяці вдасться обрати керівництво ДБР та сформувати його апарат.

3. Повноцінний запуск Нацагенства з повернення активів

У грудні 2016 року Кабінет Міністрів України призначив на посаду Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів Антона Янчука. Він переміг у конкурсі, в якому брали участь 20 кандидатів.

Протягом першої половини 2017 року апарат Нацагенства формувався повільно, орган так і не почав повноцінно виконувати свої функції.

В середині серпня продовжено прийом документів для участі у конкурсі з формування Громадської ради при агентстві. Наразі також триває набір фахівців, які добираються в новостворений орган – спеціалісти з управління активами, моніторингу ефективності управління та їх продажу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up