Чого чекати від вступної кампанії

Чого чекати від вступної кампанії

Вступників у місцеві вузи стає все менше, а навчання все дорожчає. В університетах кажуть, що на вартість навчання впливає багато чинників. Та крім нових цін на абітурієнтів чекає ряд змін в умовах вступу в університет.

Вчорашні випускники шкіл готуються до вступу у вищі навчальні заклади. Уже від 29 червня абітурієнти могли створити електронні кабінети на сайті електронної бази з питань освіти (ez.osvitavsim.org.ua, - прим. ред.), завдяки яким, зможуть подавати заяви на вступ до вищих навчальних закладів.

У паперовому вигляді заяви подають лише ті, хто згідно з чинним законодавством, має право на спеціальні умови на участь у конкурсному відборі або мають розбіжності в необхідних для вступу документах. І вже з 12 липня університетські приймальні комісії розпочнуть свою роботу. 

Не спішать подавати документи

Мати абітурієнтки Світлани Зінь каже, що вони документи нести у приймальні комісії ще не спішать, хочуть дещо зачекати.

Відео дня

- Нам знайомі, діти яких минулого року поступали в університети, рекомендували не спішити з подачею документів, - розповідає Олександра Зінь. – Краще декілька днів зачекати для того, аби попередньо побачити, які рейтинги будуть на ту чи іншу  спеціальність. У приймальну комісію будемо іти аж після 20 числа.

Тернополянка каже, що донька планує подавати документи у Львів, Київ та Одесу. Однак, поступити у навчальний заклад у великому місті цього року буде важче. 

- Знаємо, що міністерство освіти ввело ряд нововведень, - продовжує мати абітурієнтки. - Тепер кожне місто має різні коефіцієнти. Університети у великих містах - менші, у таких як Тернопіль - більші. Тобто будуть додаткові бали нараховувати вступнику за те, що він поступає в навчальний заклад у малому місті, а не їде у великі, такі як Львів, Київ тощо.

Вступники за 2016 і 2017 роки

Цьогорічна вступна кампанія має низку особливостей порівняно з минулими роками.

-    У 2017 році при вступі на основі повної загальної середньої освіти, вступник має право подати сертифікати ЗНО за 2016 і 2017 роки у різних комбінаціях, -коментує відповідальний секретар приймальної комісії в ТНЕУ Олег Луцишин.- Також кількість вищих навчальних закладів, до яких подають документи, не обмежується. Однак можна вибрати лише 4 спеціальності і написати лише 9 заяв. 

Це нововведення дасть змогу вступникові сконцентрувати свою увагу лише на тих спеціальностях, які є для нього найбільш прийнятними з точки зору майбутньої професійної діяльності. 

Крім того, ще однією особливістю цьогорічної вступної кампанії є алгоритм розрахунку конкурсного бала, який визначається як сума оцінок зовнішнього незалежного оцінювання, середнього балу документу про повну загальну середню освіту, помножених на відповідні вагові коефіцієнти. Остаточно конкурсний бал балансується на регіональний, галузевий, сільський та першочерговий коефіцієнти шляхом його множення на їх добуток.

Вартість навчання може зрости до 12%

Важливим чинником при виборі навчального закладу для більшості батьків абітурієнтів і надалі залишається вартість навчання на контрактній формі. До слова, у відповідності до норм законодавства, навчальні заклади мають право щорічно підвищувати ціни на контрактне навчання в межах інфляції. Тобто, в цьому році вартість навчання може подорожчати до 12%. 

У навчальних закладах кажуть, що причин для збільшення вартості на навчання багато. Зокрема інфляційні процеси, здорожчання усіх комунальних послуг, тощо. Однак здорова конкуренція між університетами не дозволила суттєво підняти ціни. 

Зокрема в ТНЕУ кажуть, що  плата за навчання зросла в середньому на 500–1000 грн на рік. Про ріст цін кажуть і в інших ВНЗ міста.

-    Вартість навчання у нашому університеті значно не зросла, - розповідає заступник голови приймальної комісії Тернопільського державного медичного університету ім. І. Я. Горбачеквського Григорій Загричук. - В середньому ціни зросли від однієї до двох тисяч гривень.

Відповідальний секретар приймальної комісії ТНТУ ім. І. Пулюя Володимир Кобельник  також зазначає, що в їхньому університеті вартість навчання зросла частково. Про частковий ріст цін на навчання кажуть і в педуніверситеті.

-    Вартість навчання на деяких спеціальностях порівняно з минулим роком навіть знизилася, -  коментує заступник відповідального секретаря приймальної комісії педуніверситету Андрій Вельгач.

Загалом, кажуть у навчальних закладах, вартість навчання мала б зрости на 30%. Місцеві університети перспектива підняття цін не тішить, тому що останніми роками і так спостерігається тенденція до зниження кількості студентів, а тут ще й ріст цін. 

Абітурієнтів все менше

Цього року спостерігається помітне скорочення кількості випускників загальноосвітніх середніх навчальних закладів, які зареєструвалися й успішно пройшли процедуру зовнішнього незалежного оцінювання, кажуть в ТНЕУ. Ситуацію зі скороченням випускників можна пояснити об’єктивними демографічними процесами, що відбуваються в нашій країні. 

-    Аналізуючи вступні кампанії попередніх років можна сказати, що негативна динаміка скорочення студентів нашому навчальному закладі не притаманна, - розповідає представник медуніверситету пан Загричук.

У інших ВНЗ міста вже підрахували, що кількість вступників цього року в них залишиться на минулорічному рівні. 

Проте офіційна статистика свідчить, що вступників у тернопільських вузах таки менше. Зокрема, згідно з даними Головного управління статистики у Тернопільській області, ще у 2014-2015 навчальних років, прийняли на навчання 8,2 тис. студентів, а минулого навчального року — 7,5 тисяч студентів. Випускників, які закінчили навчальні заклади Тернопільщини також все менше. Зокрема у 2014 році їх було 9,6 тисяч, а минулого року - 6,4 тисяч.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Кожного року одне і то саме з інститутів випускають купу так званих педагогів ,юристів ,економісті ,менеджерів і всі вони опиняються на лаві безробітних . І кожного року знову інститути набирають потенційних безробітних в майбутньому  після закінчення вузів . Зараз ринок праці потребує людей із технічних спеціальностей , а не того г....... , що зараз твориться .Зараз щоб знайти толкового технаря так треба ще добре постаратися ,а всякого педагогічно-економічного сміття повно  .  Пора щось міняти в тих інститутах .Нах..... нам ті педагогічні вузи, якщо вони виконали план років так на 30 .Чи навіть той ТНЕУ ось кого він готує -економістів та у нас зараз тих економістів напевно кожен 5 , а живемо гірше якихось задрипаних країн де хоч якась економіка працює за рахунок виробництва ,а у нас куда не плюнь так всюди економіст ,педагог ,політолог ,історик ,дохтора економічних ,математичних наук ,доценти , і вся їхня праця це болтати язиком ,і писати всяку теоретичну хрень ,яка абсолютно не має практичного застосування .

    Piter Savka reply Анонім

    Нам ті педагоге так як і виробнитство нахрен непотрібні !!!! Це все країни третього світу займаються виробнитством. На більше потрібно розвивати сферу послуг і науку
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up