Чому газ червоно-жовтий і не печуться пляцки, роз’яснюють фахівці

Чому газ червоно-жовтий і не печуться пляцки, роз’яснюють фахівці
  • Якість газу вже не та! - обурюються тернополяни, мовляв, газ розбавляють.
  • Проте місцеві газовики зазначають, що проблема в слабкому тиску газу та недостатній кількості кисню у домівках містян.
  • В НАК “Нафтогаз” запевняють, що якість природного газу в Україні така ж, як у Європі.

Сьогодні часто можна почути, що вода у чайнику довго закипає. Містяни кажуть, що виною всьому неякісний газ, який “спритні” чиновники розбавляють, для того, аби зробити його дешевшим. Як результат - калорійність газу нижча. Лічильники почали намотувати більше кубів газу, ніж було у попередні роки. Тому збільшилися рахунки в платіжках. У ПАТ “Тернопільгаз” пояснюють, що докачувати в газ інші речовини на герметичних магістральних лініях - технічно неможливо. Натомість радять перевірити газове обладнання і провітрювати помешкання.

“Пляцки” на газі вже не ті

  • По вул. Миру природний газ, як коли, - розповідає Андрій Стахів. - Інколи котел воду добре нагріває. Однак часто - погано. В мене у квартирі стоїть колонка з регулятором подачі газу. Буває, що я її ставлю на максимумі, проте вода тече ледь тепла, особливо вечорами.

Чоловік каже, що через такі перебої, газовий лічильник накручує в два рази більше кубів.

Відео дня

Незадоволений якістю газу і Руслан Жаровський.

  • Якість газу - це перш за все калорійність, а даний параметр у домашніх умовах ніхто ніде не визначає, - зазначає чоловік. - Був би лічильник, який визначав би даний показник - думаю оплата в рази була б меншою, бо сьогодні явно не той газ, що був колись.

Нарікає на якість газу і тернополянка Валентина Хрущ.. 

  • У газовій плитці торт пекти неможливо, - каже пані Валентина. - Я вже багато років користуюся цією плиткою, завжди у ній пекла і все було гаразд. Проте зараз - ні.

Якість газу контролюють ретельно 

Тернопільські газовики кажуть, що природний газ під тиском понад 50-70 кілограм сили на квадратний сантиметр, подають у місто магістральними газопроводами. Проте, у квартирах тернополян він вже у 20 разів менший, становить - 2,5. Зменшення тиску відбувається на газорозподільчих станціях. За словами працівників Тернопільського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів філії УМГЛ Львівтрансгаз (далі Тернопільське ЛВУМГ), тут ретельно слідкують за якістю природного газу. Часто проводять проби, які потім аналізують в спеціально обладнаних та акредитованих лабораторіях.

Розбавлений газ може вибухнути

Весь газ, який надходить до нас, подається виключно через магістральні газопроводи, каже начальник виробничо-технічного відділу ПАТ “Тернопільгаз” Володимир Гутий

  • Раз в декаду Тернопільське ЛВУМГ нам подають акти, в яких зазначено калорійність та інші фізико-хімічні показники природного газу, - коментує фахівець. - Лабораторії, яка відслідковує якість газу, ми не маємо. Вона є виключно у Тернопільського ЛВУМГ. Якість газу може змінюватися лише на родовищах. Тобто по газовій магістралі його технічно не можливо розбавити. Якщо почати змішувати газ у магістралях, до прикладу із повітрям - це призведе до вибуху.

За даними державного стандарту України, калорійність природного газу, що надходить споживачам повинна бути не меншою 7600 ккал/м3. Калорійність палива, що надходить в домівки мешканців Тернопільскої області, в середньому складає 8205 кілокалорій, зазначено на сайті ПАТ “Тернопільгаз”. У жителів нашого міста у домівках середній показник калорійності газу приблизно такий же - 8247 ккал/м3. Ця інформація також є розміщена на сайті ПAT "Тернопільміськгаз".

Жовто-червоне полум’я - бракує кисню

Газ горить червоним чи жовтим полум'ям через несправний газовий прилад або ж через поганий повітрообмін на кухні, пояснює Володимир Гутий.

  • Природний газ повинен горіти блакитним полум'ям, - коментує фахівець. - Якщо його колір жовтий чи червоний це значить, що бракує кисню. Часто це через  проблеми з самим обладнанням. Щоб цього не було, необхідно проводити технічне обслуговування газових приладів. Однак, буває й таке, що просто банально не вистачає кисню у самому приміщенні. 

А щодо довгого закипання води чи сирих пляцків у духовці, то фахівцю було важко однозначно прокоментувати нарікання тернопільських господинь. 

  • Насправді на час закипання води впливає досить багато чинників, - каже фахівець. - Зокрема, багато чого залежить від обладнання, що експлуатується. Тобто у одних камфорка може більше газу пропускати, у інших - менше. Також багато чого залежить від тиску, який є у трубі, - чим менший тиск, тим слабше гріє полум'я. 

Брак кисню - ще одна причина, чому довго закипає вода, каже фахівець. 

  • Якщо приміщення погано провітрюється, газ не весь вигорає, більше того, на час закипання води навіть впливає температура повітря, - наголошує фахівць.

В Україні газ, як у Європі

Якість природного газу для споживачів в Україні відповідає якості газу у країнах Європи, зазначено на сайті Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”. Згідно з аналізом норм, за якими працюють газотранспортні компанії Європи, мінімальні допустимі значення теплоти згоряння природного газу (з приведенням до стандартних умов України) наступні: в Угорщині (6528 ккал/м3), Італії (7387 ккал/м3). Тобто ці показники є меншими, ніж допустимі значення стандарту в Україні. У той же час у Польщі, Словаччині, Австрії, Болгарії та Німеччині вони дещо більші ніж у нас. 

До слова, в Україні фізики-хімічні показники природного газу регламентуються чинним стандартом ГОСТ 5542 “Газы горючие природные для промышленного и коммунально-бытового назначения. Технические условия”. Цим стандартом встановлено, що нижча теплота згоряння природного газу повинна бути не нижчою за 31,8 МДж/м3 (7600 ккал/м3).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Радзібаба Люда

    Азотом регулюють калорійність. Укртрансгаз закуповує азотні установки регулярно інформація є в держзакупівлях. То чому б лохам-споживачам не продати азоту за ціною газу?

    Niko reply Радзібаба Люда

    а люди і так все "проковтнуть", то чого ж не нажитись на лохах?
  • Niko

    В нас все як завжди - якщо не бракує кисню, то значить погода винна
  • Анонім

    А чого жалієтесь . Поставили котли в старих багатоповерхівках ,підключилися до труби ,яка була розрахована тільки на газову плиту . Ще плюс таких по стояку 7-8 з котлами і хочете щоб газ нормально горів . На новорічних вихідних  сусіди аваріку викликали бо тиску не вистачало , а аварійшики лише руками розвели і все спихнули на погоду і на те ,що по стояку стоїть купа котлів .
  • Герасимчук Ростислав

    Не заважайте людям красти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up