Де платять більше: як знайти роботу в Тернополі і за кордоном

Де платять більше: як знайти роботу в Тернополі і за кордоном

Середня заробітна плата в Тернопільській області, аналізуючи вакансії Центру зайнятості, - 5 060 грн. За кордоном пропонують 15-16 000 грн. Саме тому все більше співвітчизників виїжджають на роботу в інші країни

 

Невелика заробітна плата та неможливість знайти роботу вдома – ці фактори зазвичай спонукають багатьох жителів краю шукати кращі можливості за кордоном. Чи реально в Тернополі заробити так, як далеко за межами країни, які вакансії є популярними на ринку праці та оплачуються найбільше, поговорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин».

Експерти поділилися секретами, як знайти робоче місце без досвіду роботи, розкали про те, на що найбільше орієнтуються роботодавці в пошуку працівників, чи можна навчатися за рахунок компаній. Де українцям платять найбільше та як не потрапити в пастку до шахраїв – про все це ви можете дізнатися з рубрики «Відеочат», або відсканувавши QR-код.

Тернополяни використовують різні шляхи пошуку роботи – звертаються в центри зайнятості, кадрові агенції, читають місцеві ЗМІ та користуються порадами знайомих. Кожен із них є вірним та дієвим. Якщо говорити по офіційне працевлаштування, то всі ті вакансії, які представлені в центрі зайнятості, є перевіреними, говорить заступник директора Тернопільського обласного центру зайнятості Олександра Островська.

Відео дня

- Наші фахівці отримують інформацію від роботодавців, також опрацьовують оголошення на різних сайтах та ЗМІ, спілкуються з представниками компаній, уточнюють всі деталі, аби згодом люди, які до нас звертаються, мали можливість вибрати саме те, що їм потрібно. Якщо порівнювати роки, то в середньому 45-47 тисяч осіб користуються послугами центру зайнятості. Є одна суттєва відмінність – зменшується кількість людей, які отримують статус безробітного – на 8-9%. Причин декілька: перше – збільшується кількість вакансій та оголошень від роботодавців, друге – змінився підхід у роботі центру зайнятості: уже при першому зверненні ми даємо відвідувачам вичерпні інформацію про всі вакансії, які їх цікавлять. Крім того, роботодавці  починають трішки піднімати заробітну плату.

Саме останній фактор і є ключовим при пошуку роботи, погоджується пані Островська. Уже потім люди звертають увагу на умови праці, соціальний пакет та інші пропозиції роботодавців.

На ринку праці на Тернопільщині найбільша потреба у спеціалістах робітничих професій – водії, продавці, швачки, газозварники, слюсарі тощо, додає начальник відділу працевлаштування Валентина Нікуліна.

- Якщо говорити про заробітну плату, то для водіїв у середньому – це 5-7 тисяч гривень, водіям тролейбусів пропонують 12 тисяч, кондукторам – 7 тисяч, продавцям – 4 тисячі, газозварникам – 8 тисяч. Працевлаштування є офіційним, вакансії є «білими» зі сплатою всіх соціальних внесків з боку роботодавця, - каже вона.

33% усіх відвідувачів центру зайнятості є молодими особами, до 35 років. 45% мають одну або дві вищі освіти. Середня заробітна плата в області, аналізуючи вакансії центру зайнятості, - 5 060 грн. В Україні – 5 773 грн. Не секрет, що саме мала зарплата  в регіоні і спонукає багатьох тернополян їхати на заробітки. Рівень заробітної плати там істотно відрізняється.

- Той же зварник у Польщі може отримати більше 20 тисяч гривень. За роботу без кваліфікації можна отримати щонайменше 15-16 тисяч гривень, - говорить менеджер з набору персоналу Асоціації роботодавців Світлана Повар.

 

 Гостями прямого ефіру були:

  • менеджер з набору персоналу Асоціації роботодавців Світлана Повар;
  • заступник директора Тернопільського обласного центру зайнятості Олександра Островська;
  • начальник відділу працевлаштування Валентина Нікуліна.

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Ольга

Які найцікавіші проекти працевлаштування за кордоном?

Валентина Нікуліна

Маємо цікавий проект для працевлаштування наших будівельників в Ізраїлі.  Особи звертаються у центр зайнятості, наші спеціалісти вносять їх у спеціальний реєстр. Ізраїльська сторона опрацьовує ці дані та вибирає претендентів. Ними визначені певні умови: потенційні працівники не повинні ніколи раніше бути в Ізраїлі, професійний досвід їх не цікавить, усі претенденти проходять тести, потім – медогляд і вже потім офіційно працевлаштовуються. Заробітна плата – близько 2500 доларів. Працювати в Ізраїлі українець може 5 років, до того ж, може змінювати роботодавця. У такому реєстрі про співпрацю наразі 70 тернополян.

 

Уляна

Куди тернополяни їдуть працювати за кордон?

Світлана Повар

Усюди. Найбільше потрібні працівники робітничих спеціальностей – чи не щодня мені замовляють зварників, слюсарів, токарів, будівельників, швачок. Заробітки цікавлять тернополян. Рівень заробітної плати – мінімум 750 доларів і вище. У залежності від рівня кваліфікації, визначається і рівень зарплати.  

Для жінок останнім часом є гарні пропозиції щодо опікунства. Німеччина найближчим часом планує підписати з Україною співпрацю в цьому напрямку. Йдеться про виховання наших дівчат на мовному рівні.

 

Наталія

Які країни  найбільш лояльними щодо працевлаштування українців?

Світлана Повар

Польща створює умови для офіційного працевлаштування за кордоном. І соціальні пакети пропонують українцям. Я би все-таки радила обирати офіційну роботу, щоб бути захищеними . Оця наша ментальна хитрість часом до добра не доводить.

Навіть їдучи далі, – Скандинавія чи Німеччина – транзит виконуємо через Польщу. Наявність біометричного паспорта відкрив багато можливостей для тернополян.

Німці замовляють багато опікунок по догляду за престарілими людьми. Пропонують і соціальний захист, і легальне працевлаштування.

 

Василь

Чи можу візьмуть мене на роботу без досвіду роботи?
Олександра Островська

Роботодавець завжди ставить високу планку, бо хоче, щоб до нього прийшла людина, яка все вміє та знає. Але на практиці не завжди так буває. Є молодь, яка тільки-но закінчила навчання в університеті, ми пропонуємо роботодавцям взяти таку особу на стажування. Таким чином молодий спеціаліст може адаптуватися до робочого місця, колективу, оцінити свої сили. Натомість роботодавець аналізує можливості людини. Тож результат короткотривалого стажування може мати корисні плоди.

 

Від редакції

Чи охоче роботодавці беруть до себе на навчання спеціалістів, які, можливо, і не залишаться в них на роботі?

Олександра Островська

За минулий рік 2 600 безробітних пройшли професійне навчання – як на виробництві, так і на курсах чи навчальних закладах. 98% з них працевлаштовані.

Люди в 45+ мають можливість скористатися ваучером на навчання – пройти підвищення кваліфікації чи збільшити освітній рівень (визначено понад 50 різних напрямів). 55 осіб у Тернополі минулого року отримали такий ваучер, 54 зараховані в навчальні заклади. Кухарі мають можливість підтвердити своє неформальне професійне навчання. У 2018-му 12 чоловік скористалися таким правом. Роботодавець дає завдання, відповідно, робітник показує свої вміння.

 

Олександр

Як я можу отримати ваучер на безкоштовне навчання?

Олександра Островська

Це люди, віком від 45 років. Також його може отримати той, хто не має статусу безробітного. У цю категорію потрапляють учасники бойових дій. Після того вони йдуть у навчальний заклад, після зарахування ми отримуємо рахунок.

Валентина Нікуліна

Є ще одна умова – повинно бути не менше 15 років страхового стажу.

 

Від редакції

У зв’язку зі змінами, пов’язаними з нарахуванням субсидій. Адже безробітні втрачають право на отримання пільг. Чи помітили приплив відвідувачів у центрі зайнятості?

Олександра Островська

Ажіотажу не помітили. Усе-таки багато людей їдуть працювати за кордон. Щоб зменшити цю кількість емігрантів, ми докладаємо максимум зусиль, щоб тернополяни працювали вдома – ведемо переговори з роботодавцями про покращення умов роботи, збільшення заробітної плати. Збалансовуємо ситуацію.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Діма Андрущенко

    Вибачте техпомилка 8300 гр
  • Діма Андрущенко

    Шановні це з якого РОКУ у Вас статистика-дані ? На Тернопільщині з слів голови ОДА середня зарплата 833300 гр а по державі вже в районі 10 000   гр.
  • David Starr

    Ваші дані сильно занижені, покажіть мені зварювальника, що поїде у Польщу на 20 тис гривень :), та й різноробочі без проблем знаходять роботу від 20 тис. із безкоштовним житлом.
  • Пустило

    Які найцікавіші проекти працевлаштування за кордоном? Мити дідам дупи.

    Anonymous reply Пустило

    За нетто 2500 дол. можно і закордонні дупи мити, головне щоб не красти.

    Пустило reply Anonymous

    А як свою підставити то ше цікавіший проект вийде,бо то європа,головне шоб не красти,нє?

    Anonymous reply Пустило

    Якщо вас виховували українськи тато і мама, то я геть розчарований, і в церкву, напевно, ходите? Згоден, у кожного свої морально-етичні рамки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up