Е-декларації: дорога нерухомість та дешеві авто у місцевих депутатів

Е-декларації: дорога нерухомість та дешеві авто у місцевих депутатів

Готівки та боргів на мільйони гривень, соціальна допомога, новенькі авто за копійки  - це та інше задекларували наступної за алфавітом десятки депутатів міської ради

Цикл публікацій про декларації тернопільських можновладців продовжує редакція “RIA плюс” разом з системою YouControl. Аналізуємо нові е-декларації за 2016 р. місцевих обранців. У попередніх публікаціях ми вже проаналізували декларації перших  двадцяти за алфавітом депутатів міської ради. У цій — наступну п'ятірку.


 Читайте також:

"Чим депутати міської ради “відзначилися” у деклараціях"

Відео дня

"Е-декларації: як депутати місцевої ради легалізують свої статки"

"У місцевих депутатів готівка максимальна, доходи - мінімальні"

“Борги, позичені гроші, гуртожитки, дешеві авто декларують депутати міськради”


Загалом у Тернопільській міській раді є 42 депутати. Електронну звітність щодо майна та доходів подали усі місцеві обранці.

 

Зауважимо, що починаючи з е-декларацій за 2015 р., за приховування власності посадовцям можуть присудити 51 000 грн штрафу, громадські роботи, позбавлення волі до двох років із позбавленням права обіймати державні посади.


Допомагають батьки, що у селі

Наступну п'ятірку розпочинаємо з аналізу е-декларації депутата від ВО «Свобода» Романа Навроцького — перший заступник начальника Державної інспекції сільського господарства в Тернопільській області. Депутат фіксує скромний дохід своєї сім'ї в розмірі 44 227 грн, з яких: 33 907 грн - заробітна плата, отримана за основним місцем роботи п. Навроцького та 10 320 грн - соціальна допомога дружині депутата п. Ользі. Однак, депутат не вказує джерело соцдопомоги. Тобто у 2016 році сім'я депутата, яка складається з трьох осіб жила на 3 686 грн у місяць.

Попри невеликі офіційні доходи декларант фіксує чималу готівку. В загальній сумі у різній валюті сім'я депутата має 756 тис. грн. Окрім зазначеного, п. Навроцький зазначає ряд нерухомого майна, зокрема: три земельні наділи, загальною площею в 1,38 га. Дві з зазначенних ділянок є у власності депутата, третя - у власності п. Ольги. У власності дружини також є дві квартири у Підволочиську. Там і житловий будинок та інше нежитлове приміщення.

Сьогодні без родичів у селі прожити одному на 1229 грн в місяць дуже складно, - коментує інформацію про свої доходи Роман Навроцький. – Нам допомагають батьки, які проживають в селі. Щодо соцдопомоги, то вона була виплачена дружині, як допомога на дитину.

Роман Навроцький 
ВО «Свобода»

Нерухомість: житловий будинок, дві квартири, три земельні ділянки та нежитлове приміщення
44 227 грн - сукупний дохід сім'ї
756 000 грн - сукупна готівка
Автомобіль: відсутній

Планує розширити свій бізнес

Депутат від «Самопомочі» Олег Нитка — підприємець, та фіксує 1 621 346 грн, як дохід від підприємницької діяльності. Також декларант фіксує зарплату дружини в розмірі 30 114 грн. До слова, пані Світлана працює в школі №11. Окрім цього підприємець Нитка фіксує 520 тис. грн у валюті, як власну готівку та 780 тис. грн також у валюті, як кошти, позичені третій особі.

Щодо нерухомості, то депутата зазначає у е-документі дві земельні ділянки, квартиру, гараж та дачний будинок. У власності депутата автомобіль Toyota Prado 2007, вартість якого на 2015 рік він фіксує у 149 тис. грн. На порталі http://auto.ria.com/ середня ціна за згаданий користований автомобіль на сьогодні — 500 тис. грн.

Окрім матеріального майна, декларант фіксує і нематеріальні цінності. Зокрема депутат зазначає, що власник двох винаходів: “Спосіб інформування громадян на зупинках громадського транспорту” та “Спосіб інформування громадян про поштові надходження”. Також має право власності на комерційне найменування “Вуличне радіо”.

Я займаюся бізнесом в сфері реклами вже десять років, - коментує депутат Нитка. – Наша організація веде діяльність у Тернополі, Івано-Франківську, Чернівцях та Хмельницькому. Ми також плануємо розширяти свою діяльність на Рівне, Білу Церкву, Умань та Вінницю. Я нічого не приховую, все що я заробив за ці роки зазначив у е-документі. Щодо вартості авто, то я його придбав у дуже поганому стані. Мені довелося вкласти чимало грошей в ремонт. Однак з фінансової сторони це було вигідніше зробити, ніж придбати справне, проте дороге авто.

Олег Нитка 
Об‘єднання «Самопоміч»

Нерухомість: дві земельні ділянки, квартира, гараж та дачний будинок
1 746 397 грн - сукупний дохід сім'ї
520 000 грн - сукупна готівка
45 039 грн - кошти на банківських рахунках
780 000 грн – кошти, позичені третій особі
85 809 грн - сплачені кошти по кредиту
Автомобіль: Toyota Prado 2007 року

Вкладають гроші в акції

Представник від ВО «Свобода» Наталія Паньків зазначила, що має право користування на новенький автомобіль Toyota Land Cruiser Prado 150  2015 року випуску. Зазначене авто належить її матері Галині Плисюк. Депутат Паньків також зазначила вартість задекларованого авто — 1 566 000 грн. Варто відмітити, що п. Паньків — наразі єдиний декларант у міськраді, хто зазначив таку вартість авто, яка збігається із середньою вартістю на ринку. 

Загалом у розпорядженні у сім’ї декларанта є ще один автомобіль — Daewoo Matiz 2007 року випуску. Власником зазначеного авто є чоловік депутата — Віктор Паньків. 

Також чоловік депутата є акціонером ПАТ «Тернопільвтормет» та володіє 24,5% РА «Маркетингові технології ПБС».

Із нерухомого майна в розпорядженні сім’ї є три тернопільські квартири. 

Доходи у сім’ї незначні — 94 786 грн. Із них: 43 612 грн — страхові виплати депутата, 27 299 грн — державна та соціальна матеріальна допомога депутату та 23 875 грн — державна і соцматеріальна допомога чоловікові декларанта Віктору Паньківу. Її надавав Тернопільський міськрайонний центр зайнятості.  У сімейний бюджет Паньківих були фінансові надходження від відчуження рухомого майна в сумі 368 200 грн.

Готівки декларант фіксує у різній валюті 827 800 грн. Сім’я депутата мала чимале фінансове зобов’язання перед фінустановою, зокрема декларант фіксує 258 539 грн сплачених коштів по кредиту та сам кредит на суму 1 388 530 грн у валюті.

Нам не вдалося поспілкуватися з Наталією Паньків. На наші телефонні дзвінки депутат не відповідає і не передзвонює. Проте помічниця депутата Паньків повідомила, що в декларації зазначено суму кредиту, отриманого ще у 2006 р., і значна частина заборгованості станом на сьогодні вже погашена.

Наталія Паньків 
ВО «Свобода»

Нерухомість: три квартири
94 786 грн - сукупний дохід сім'ї
368 200 грн - відчуження рухомого майна
827 800 грн - сукупна готівка 
1 388 530 грн - кредит
258 539 грн - сплачені кошти по кредиту
Автомобілі: Toyota Land Cruiser 2015 року та Daewoo Matiz 2007 року

Дві зарплати за основним місцем роботи

Радикал Святослав Півторак обіймає посаду заступника директора КП «Тернопільелектротранс». В е-документі декларант фіксує дві тернопільські квартири, щоправда одна з них у спільній власності. Також зазначає один гараж у місті та один земельний наділ у Великих Гаях. Загальні доходи у сім'ї радикала становлять 119 213 грн. В тому числі дві зарплати депутата за основним місцем роботи, зокрема суму 9 668 грн та 47 581 грн.

Щодо готівки, то загальна її сума у різній валюті становить 468 700 грн. На банківських рахунках також п. Святослав має певні заощадження, що сягають 50 752 грн в американській валюті. Перед фінустановою сім'я радикала також має борг майже в 30 тис. грн.

Я минулого року змінив роботу, тому і в е-декларації зазначив дві зарплати за основним місцем роботи, - коментує Святослав Півторак. – На початку 2016 року я ще працював начальником відділу в службі автомобільних доріг в Тернопільській області. Згодом отримав посаду директора КП «Тернопільелектротранс».

Святослав Півторак 
«Радикальна Партія Олега Ляшка»

Нерухомість: дві квартири, гараж та земельна ділянка
119 213 грн - сукупний дохід сім'ї
468 700 грн - сукупна готівка
29 944 грн - сплачені кошти по кредиту
Автомобіль: відсутній

Дружина підприємець

Екс-представник ВО «Батьківщина» Петро Поврозник працює директором тернопільської школи №5. Депутат у декларації зазначає право власності його дружини п. Марії на п'ять земельних наділів. Зокрема один площею в 589 кв. м у Лошневі Теребовлянського району та чотири загальною площею в 5,17 га у с. Оліїв, що у Зборівському районі. Також на дружину депутата оформлене право власності на тернопільську квартиру площею 62,2 кв. м. Щодо  нерухомості самого декларанта, то він має право власності лише на одну земельну ділянку площею в 600 кв. м у Миролюбівці Тернопільського району. Також Петро Поврозник має автмобіль Opel Combo C Van 2006 року випуску та причіп до легкового автомобіля ТАРЗ.

Депутат з дружиною є акціонерами ряду підприємств, зокрема: ВАТ “Тернопільський кар’єр", ВАТ “Тернопільголовпостач" та ВАТ "Тернопільська фабрика художніх меблів".

Cукупний дохід сім'ї директора школи №5 торік сягнув 257 279 грн. В тому числі: 85 219 грн - заробітна плата отримана за основним місцем роботи, 33 589 грн - пенсія директора, 113 817 грн - дохід від заняття підприємницькою діяльністю дружини депутата п. Марії, 14 976 грн - пенсія дружини, 9 678 грн - дохід від ТОВ "Грейн-Ленд", що отримує п. Марія від надання майна в оренду.

На банківських рахунках у сім'ї директора школи 8 025 грн, а у його дружини готівки - 136 760 грн у валюті.

Дружина моя — підприємець та на ринку торгує дитячими іграшками, - роз’яснює кореспонденту Петро Поврозник. – Щодо доходу від оренди, то ще від наших батьків нам в спадок перейшли земельні ділянки. Сьогодні їх винаймає фермерське господарство, яке і сплачує відповідну суму за так званий пай. Також ми маємо майнові сертифікати ще часів Пензеника. Ми, як і більшість ураїнців, тоді повелися на такий обман наших чиновників. Тепер неможливо тих акцій ні позбутися, ні отримати хоч якусь вигоду.

Петро Поврозник 
ВО «Батьківщина»

Нерухомість: шість земельних ділянок, квартира
257 279 грн - сукупний дохід сім'ї
136 760 грн - готівка
8 025 грн - на банківських рахунках
Автмобіль: Opel Combo C Van 2006 року

Підсумовуючи, зазначимо, що депутати міськради, вміють вдало здійснювати покупки, особливо авто, які вони купують нижче за ринкову ціну. Окрім цього, депутати, як і більшість посадовців, декларують великі суми готівки, яка часто не відповідає доходам їхніх сімей.

У наступних публікаціях на te.20minut.ua та в «RIA плюс» ми продовжимо аналізувати декларації наступної п'ятірки депутатів Тернопільської міськради за алфавітом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up