Коли тернополяни мають заповнити декларацію для отримання субсидії

Коли тернополяни мають заповнити декларацію для отримання субсидії

Із жовтня органи соціального захисту починають здійснювати нарахування житлових субсидій на опалювальний період. Хто з тернополян отримає пільгу, як бути безробітним, соціально незахищеним категоріям населення та боржникам, поговорили під час прямого ефіру.

Нагадаємо, що після того, як Міністерство соцполітики змінило форму декларації для отримання субсидії, кількість отримувачів пільги у Тернополі із 49 тис. осіб скоротилася аж до 5 тис. При нарахування пільги і надалі враховуватимуть доходи всіх членів родини (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами. 
Без субсидії залишаться ті, хто має авто, дата випуску якого менше п’яти років. Важливий момент – при перебуванні за кордоном протягом двох місяців одного із членів сім’ї на субсидію теж розраховувати не варто. 

Якщо вас цікавить, як отримати субсидію, але ви не знаєте, куди звернутись за порадою, залишайте запитання тут. І ми оперативно представимо відповіді експертів. 

За словами гостя програми, заступника міського голови Леоніда Бицюри, вони не раз зверталися в Кабмін, аби до прийнятої постанови внесли корективи, які дозволили б їм приймати виважене рішення в тій чи іншій ситуації. Адже насправді багато моментів просто не визначені в юридичній площині, тож це створює труднощі в роботі комісії, яка займається призначенням житлових субсидій.

Відео дня

- У Тернополі й області багато людей, які працюють за кордоном. У постанові визначено, що особи, котрі були там більше 60 днів, не можуть претендувати на отримання субсидії, навіть ті, хто просто їздив у гості до рідних. Є також складнощі з тернополянами, котрі не сплачують ЄСВ, тими, хто отримує мінімальну зарплату чи взагалі не мають заробітку. Ми звернулись до Кабміну з пропозицію щодо внесення змін у пункт про встановлення фактичного місця проживання особи. Ми би могли його встановлювати, аби тим самим працювати в інтересах громадян. Трапляється, що пара не проживає разом, розлучена, а місце проживання чоловіка не встановлене. Є категорія людей, які перебувають у складних життєвих обставинах, наразі ми можемо брати до уваги лише висновок лікарської консультативної комісії. Натомість виникає ряд атипових ситуацій, на які також варто було б зважати, - каже гість програми.

Відповіді на свої звернення у Тернополі не отримали. Держава, на переконання пана Леоніда, зацікавлена в тому, щоб видавати менше субсидій.

- Спілкуючись з представниками Міністерства соціальної політики, прийшов до висновку, що вони трішки в космосі. Зверху думають, що такими методами їм вдасться детінізувати економіку. Тому і такі жорсткі умови для отримання пільги, - продовжує він. – Отже, по пунктам. Житлову субсидію не призначатимуть, яка житлова площа у квартирі перевищує 120 кв.м. і 200 кв.м. – в індивідуальному будинку. Цей момент обмежив значну кількість громадян в отриманні субсидії. Ми пропонуємо, аби до уваги брали не загальну, а лишень опалювальну площу. Друге – якщо хтось із домогосподарства має транспортний засіб, рік випуску якого не перевищує п’ятирічного терміну. От до нас звернувся чоловік, який взяв автомобіль у кредит. І все – субсидії він не отримає. Часом людина і так у скрутній матеріальній ситуації, а їй ще й обмежують право на отримання пільги. Хотілось би, аби комісія могла в індивідуальному порядку встановлювати всі ці моменти.

Наразі протягом жовтня-листопада тернополяни, котрі навесні не подавали документи в управління соціальної політики, повинні заповнити декларації на отримання житлової субсидії за адресою вул. Лисенка, 8А, каб. 12. Ще раз потрібно подати документи і тим, хто має зміни в складі сім’ї. Незалежно від звернення, субсидію призначатимуть із початку опалювального періоду.

Повний запис трансляції за посиланням: https://te.20minut.ua/Podii/scho-potribno-abi-otrimati-subsidiyu-na-opalyuvalniy-period-stavte-pit-10728488.html. Тут ви можете поставити свої питання і ще отримувати відповідь.

 

Гості ефіру:

- заступник міського голови Леонід Бицюра;

- начальник відділу з призначення житлових субсидій управління соіальної політики міської ради Оксана Дандевич.

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Євгенія

Чи можуть батьки претендувати на субсидію, якщо діти зареєстровані у квартирі, але там не проживають (працюють у іншому місті). Що для цього потрібно зробити дітям, принести довідку з місця роботи? Чи таке зараз не працює?

Оксана Дендевич

Достатньо дітям надати довідку з місця роботи про їх працевлаштування там, або ж довідку з жеку про те, що вони фактично проживають в іншому місті. Тоді це питання виноситимуть на розгляд комісії, яка виключить їх із даного домогосподарства.

 

Ольга

Якщо чоловік зі мною не зареєстрований, його доходи і мені рахуватимуть, і батькам, де він офіційно «проживає»?

Оксана Дендевич

Якщо це сім’я, і вони офіційно одружені, дохід усіх членів родини рахується і за однією, і за другою адресами. З домогосподарства батьків можуть виключити чоловіка, якщо він документально підтвердить, що живе та працює в іншому місті.

 

Ірина

Нас в сім'ї 4. Я, чоловік та двоє дітей неповнолітніх. В квартирі прописана лише я і діти, чоловік офіційно не працює...Чи варто подавати документи на субсидію?????

Оксана Дендевич

Згідно з постановою, така сім’я не має права на отримання субсидії. Хіба що чоловік буде офіційно працевлаштований, або мінімум два місяці сплачував єдиний соціальний внесок. Тоді дане питання винесуть на рішення комісії і, швидше за все, пара субсидію отримає.

Леонід Бицюра

Щодо ЄСВ, із цим питанням можна звернутися або в податкову, або в пенсійний фонд. Нараз0і такий внесок становить 823 грн. Потрібно буде заключити договір.

 

Наталя

А чому ЄСВ потрібно платити в подвійному розмірі?

Оксана Дендевич

Так, як зараз при нарахування субсидії беруть до уваги доходи громадян у період із січня по червень, то тернополяни повинні були б сплачувати ЄСВ саме в цей період. Тому треба здійснити оплату, як за цей, так і попередній період – у подвійному розмірі, не 823 грн, а 1646 грн.

 

Віка

Чи думали соціальні служби області, як будуть виживати люди взимку, ті кому «врізали субсидію»? Розумію, що може когось оформите, як малозабезпечених, а решта? Основна маса як буде виживати?

Леонід Бицюра

Уряд обрав таку політику – подавати неправдиву інформацію. Кабмін розказує байки, що потрібно звертатись в місцеві управління соцполітики, аби там нарахували субсидію. Але самі постановою обрізали нам крила. Просто наверху не можуть визнати, що в державі нема грошей. Ми в комісії не можемо додати люфт, та в індивідуальному порядку вирішувати певні ситуації. Нам  зв’язали руки і чітко прописали – «у випадку, якщо». Коли ми звертались до уряду, то хотіли, аби вони нас почули. Місто що може закриває – закриває. Субсидії – виняткова державна функція.

 

Від редакції

Яку суму коштів спрямували на субсидії для тернополян цьогоріч? Порівняйте з минулорічними показниками.

Оксана Дендевич

У 2017 році на субсидії дали 464 млн грн. Цьогоріч – 146 млн грн.

Леонід Бицюра

Місто було зацікавлене в більшій кількості отримувачів субсидії. Дохід громадян падає, отже, люди просто не матимуть можливості оплачувати рахунки. Другий момент – це стимулювало надавачів послуг більш ритмічно здійснювати свої функції. Нараз КП «Тернопільсіськтеплокомуненерго» має борг майже 20 млн грн, ПАТ «Тернопільміськгаз» - 9 млн грн. Від того, що тернополяни не зможуть отримувати субсидії, нічого доброго не буде. Впаде відсоток спроможності підприємств оплачувати кошти за енергоносії. Ми звертаємось до уряду, але відповідь і досі не отримували.

 

Наталка

А що буде з боржниками?

Леонід Бицюра

Це замкнуте коло. З одного боку, не буде сплати. З іншого, люди не зможуть оформити пільгу.

Оксана Дендевич

На літній період ми мали близько 2 тис. боржників. Усі вони мають можливість або вже оплатити борг, або заключити договір реструктиризації (повернення частинами – прим. авт.). Тоді субсидія буде призначена з початку опалювального періоду.

 

Романія

Я пенсіонерка, дочка інвалід з дитинства, працює на півставки, син отримує мінімальну зарплату. Чи будуть мені надані субсидії на опалювальний період?

Оксана Дендевич

Якщо вона працює на півставки, то дане питання розглядатимуть на комісії.

 

Люба Олійник

Якщо в квартирі зареєстровані батьки, але фактично вони не проживають там, чи будуть враховані їхні доходи при подачі на субсидію?

Оксана Дендевич

Щоб виключити їх з домогосподарства, батьки повинні надати довідку про їх фактичне місце проживання.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Моткалюк

    Спочатку кинули костомаху .а тепер забрали.А не пішла би та влада#в сраку?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up