Коли в Тернополі вимкнуть опалення та чи вдалося зекономити на теплій зимі

Коли в Тернополі вимкнуть опалення та чи вдалося зекономити на теплій зимі
  • Опалювальний сезон в Україні щороку закінчується у середині квітня. Зазвичай, до 15 квітня опалення вже вимикають, проте ця дата може змінюватися, оскільки тривалість опалювального сезону залежить від температури повітря.
  • Коли в Тернополі батареї будуть холодні, скільки вдалося зекономити КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» та чи є в них борг від абонентів, дізнавалися «20 хвилин».

У Нафтогазі повідомили, що у деяких регіонах можуть швидше вимкнути опалення через заборгованість. Для 52 виробників тепла існує ризик припинення газопостачання вже у березні 2020 року.

Нафтогаз попередив, що боржники повинні заплатити понад 392,8 млн грн і оприлюднив список областей, які можуть залишитися без тепла раніше. Тернопільської області серед перелічених немає. Але чи означає це те, що тернополяни вправно сплачують тарифи за опалення? 

«З приходом постійного тепла вимкнемо опалення»

Ми поспілкувалися з керівником «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрієм Чумаком. Він пояснив, що тарифи коригували у зв'язку зі зміною вартості газу, а саме зменшення ціни на нього.

Відео дня

─ Закон поки не дозволяє нам зменшувати ціну на опалення, і ми її впродовж опалювального сезону лише коригували, відповідно до ціни на газ. Ми не зекономили на цьому ніяк, бо просто виставляли менші рахунки,  а тариф при цьому не мінявся. Після самих перерахунків тернополяни почали справніше оплачувати надані послуги, та і сам рівень оплати у нас непоганий. 98 % громадян, як правило, справно оплачують послуги нашого підприємства. Значну частину боргу складають ті громадяни, які затримують сплату роками.

Точної дати вимкнення опалення у Тернополі ще нема, каже пан Чумак. Усе залежить від погоди, якщо протягом трьох днів температура повітря буде не менше восьми градусів тепла, опалення можна вимикати.

Вартість послуг перерахували, чи зекономили тернополяни

Протягом опалювального періоду з жовтня по січень відбулося неодноразове перерахування тарифів на централізоване опалення та постачання гарячої води. При чому, відбувалося це перерахування в бік зменшення.

Так, у жовтні тарифи на централізоване опалення зменшилися на 22,9%, з 3,47 до 2,69 грн/кв.м (за три дні здійснення опалення), у листопаді – на 16,2% - з 28,97 до 24,28 грн/кв.м, у грудні на 22,7% - з 38,83 до 30,01 грн/кв.м, а в січні тариф на централізоване опалення зменшився на 19,82% - з 42,03 до 33,71 грн/кв.м.

За словами керівника КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрія Чумака, саме підприємство не зекономило на такій теплій зимі, а навіть навпаки.

─ У нас кількість електроенергії, яку споживає підприємство не залежить  від погоди. Тобто чим тепліша погода, тим гірша ситуація для нас. Так, за останні роки, коли температурний показник зимою був, принаймні, на середньому рівні, то ми один місяць програвали, а інший вигравали. Цього сезону ми програємо весь час.

«Тернопільміськтеплокомуненерго» - боржник?

Андрій Чумак також розказав, що на даний момент тернопільське комунальне підприємство має заборгованість перед  Нафтогазом в розмірі 200 мільйонів гривень.

─ Іде тенденція до зменшення боргу, так, наприклад, за минулий рік ми зменшили його на 23 мільйони гривень. У попередні роки були такі механізми, щоби резструктуризувати заборгованість на п'ять-сім років, ─ повідомив керівник.

За словами Андрія Чумака, основною причиною таких боргів є наявність індивідуального опалення в будинках, де частину квартир обслуговує КП "Тернопільміськтеплокомуненерго". А також недосконалість законодавства щодо нарахування гарячої води. Оскільки гаряча вода циркулює по колу і навіть коли люди не користуються кранами, щоби скористатися нею, теплова енергія весь час витрачається. Комунальне підприємство стягує кошти, лише за теплову енергію, яка разом з водою витікає з крану. Приблизно 40% коштів  «Тернопільміськтеплокомуненерго» недоотримує.

Інфографіка

КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» на прикладі середньостатистичної двокімнатної квартири показало, які зміни у тарифах відбулися та скільки вдалося зекономити жителям.

Так, за жовтень економія склала 39 грн, за листопад – 234 грн, а за грудень – 440 грн.

Порівнявши нинішній тариф на опалення з іншими обласними центрами, наприклад, Львів, Київ, або Чернівці, можна сказати, що в Тернополі тариф є середнім – 33,71 грн за кв.м  та на одному рівні зі Львовом – 32,15 грн за кв.м. Дешевше платять чернівчани – 27,9 грн за кв.м, а найбільше сплачують жителі столиці – 38,5 грн за кв.м.
Імовірно, якщо ціна на газ збільшиться, то вже на початку наступного опалювального сезону варто очікувати нові підвищені тарифи.

А ви зекономили на платіжках завдяки теплій зимі? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Оксана

    Тут море коментів від жителів верхніх поверхів. Я згодна з ними, що опалювати так сильно не потрібно, коли на вулиці +17. Але, я житель 1-го поверху і хочу сказати, що на першому поверсі значно-значно холодніше, ніж на верхніх поверхах. Тому я за опалення до 15 травня, але щоб батареї не були гарячі, а теплі.
  • Анонім

    Сьогодні цілий день шкварять хоча на вулиці +12 так ,що це за економія газу нехай розберуться з тим теплоенерго для чого газ дурно спалювати . На вулиці весняна погода ,ніхто в хатах не змерзне . Чому я мушу відкривати балкон , і всі вікна лише для того щоб збавити температуру в квартирі оскільки у мене в квартирі +30 градусів як це розуміти .Журналісти підніміть дане питання . Чим те теплоенерго думає я не розумію . Кожен рік одне і те саме  і нічого не можуть модернізувати ,спростити .
  • ззз

    та коли 15 квітня як завжди в нас тільки вміють говорити про економію газу а тим часом при +15 будуть палити на повну
  • Діонісій

    нафтогаз нехай премії своїм керовнікам змешнить
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up