На кондукторах за рік Тернопіль може «відбити» до 10 мільйонів. Чи варто відмовлятися? (ОПИТУВАННЯ)

На кондукторах за рік Тернопіль може «відбити» до 10 мільйонів. Чи варто відмовлятися? (ОПИТУВАННЯ)
  • 24 березня на засіданні виконкому Тернопільської міськради начальник управління транспортних мереж та зв'язку міськради Олег Вітрук повідомив про збитковість комунального підприємства «Тернопільелектротранс».
  • На запитання членів виконкому як підприємство планує виживати, пан Вітрук повідомив, що в КП «Тернопільелектротранс» планують відмовитися від кондукторів. При тому, що минуло го року вже скорочували 30 працівників.
  • Чи дійсно в підприємстві відмовляться від кондукторів? І скільки на цьому виграє місто, аналізуємо.

Нагадаємо, 24 березня на засіданні виконкому Тернопільської міськради пан Вітрук прозвітував, що у 2021 році КП «Тернопільелектротранс» планує заробити 146 мільйонів гривень, при тому що, 80 мільйонів – це компенсація від міськради. Та найбільше шокує цифра витрат, що значно перевищує дохідну частину – 222 мільйони гривень. Тобто наприкінці 2021 року збиток підприємства становитиме 75 мільйонів гривень.

Будемо без кондукторів?

Тоді Олег Вітрук пояснив таку різницю між доходами та витратами через ситуацію з поширенням коронавірусу, а також обмеженням на перевезення пасажирів понад кількість сидячих місць. При відсутності вказаних обмежень планова виручка підприємства була би втричі більшою, зауважив він

– Ми розглядаємо можливість відходу від кондукторів, – пояснював директор КП «Тернопільелектротранс» Андрій Мастюх. – Та для цього потрібно здійснити ряд заходів. По-перше, розрив готівкового та безготівкового проїзду, по-друге, повне забезпечення рухомого складу безконтактними валідаторами.

Відео дня

Чи дійсно звільнятимуть кондукторів цьогоріч та скільки в такому випадку вдасться зекономити? Журналісти «20 хвилин» відправили відповідний запит у комунальне підприємство 25 травня. І лишень 22 червня отримали відповідь.

Отож, станом на 7 травня 2021 року, у підприємстві працюють 105 кондукторів та 167 водіїв. За чотири місяці 2021 року середня зарплатня перших становила 7 632 гривні, других – 15 724 гривні.

Скільки вдасться зекономити?

Чи звільнятимуть кондукторів цьогоріч, аби хоч якось зекономити? Чіткої відповіді ми так і не отримали.

Водії в 2021 році в підприємство прийматимуть, відповідно, скорочувати не будуть, а щодо кондукторів – кажуть, відповідно до обставин, що складуться в майбутньому.

Тож скільки вдасться зекономити на кондукторах комунальному підприємству за рік, звільнивши їх?

Множимо їх середню щомісячну зарплатню на кількість кондукторів і на 12 місяців. Виходить 9 616 320 гривень. Тобто з 76 мільйонів гривень збитків наприкінці року, зекономивши на кондукторах, за рік вдасться відбити трішки менше десяти мільйонів.

Андрій Мастюх заявляв про можливість відходу від кондукторів. Який у підприємства план щодо цього? Чи реально і що потрібно для того, щоб повністю перевести транспорт на безготівковий розрахунок? Що з тими, хто може оплачувати лише готівкою? Чи планує директор частину кондукторів перевести на контролерів?

Відповіді на ці запитання ми також не отримали. Нам відповіли лиш, що КП «Тернопільелектротранс» є підприємством Тернопільської міської ради, тож рішення щодо можливості відходу від кондукторів приймає міськрада.

В Тернопільській міськраді нам відповіли, що ще обдумують питання переведення пасажирів на безготівковий розрахунок.

А як вважаєте ви, чи потрібно відмовитися від кондукторів у громадському транспорті Тернополя? Діліться своїми думками в коментарях.

 

Читайте також:

Будемо їздити без кондукторів? Як у КП "Тернопільелектротранс" планують економити

«Ліві» гроші або Скільки в маршрутках заробляють на пасажирах без квитків? Ми перевірили (ЕКСКЛЮЗИВ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач25

    Для нашого міста, саме для міста, а не для всіх хто у кормушки біля тролейбусів було б вигідніше якби був безкоштовний проїзд.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up