Купити чи орендувати комунальне майно можна без "договорняків"

Купити чи орендувати комунальне майно можна без "договорняків"

Доступ в питанні купівлі чи оренді комунального майна для всіх зацікавлених дає електронна торгова система “ProZorro. Продажі”. Схитрувати важко, віддати своїм проблематично. А місто заробляє значно більше грошей.

У Тернополі є можливість продавати та давати в оренду комунальне майно на чесних та вигідних для міста засадах. Один із таких прикладів: ефективна робота мадайнчику Prozorro.

Частина тернополян не знає про можливості, які відкривають публічні аукціони з продажу та оренди майна.

- Нещодавно я вперше почув про те, що і в Тернополі на Prozorro продають чи надають в оренду майно, - сказав під час форуму «Ми реформи» підприємець Олександр Сохацький. – Форум у квітні відбувався в Тернополі, і там всім охочим влада та представники ГО демонстрували корисний досвід та здобутки.

Відео дня

Думку чоловіка поділяють і інші представники місцевого бізнесу. Варто активніше популяризувати цю можливість, розповідати, що з комунального майна можна купити чи орендувати, зробити дані про об’єкти доступнішими, вважають вони.

Що ж таке ця платформа і як вона працює?

Продали в 10 разів дорожче

Отже, трохи з екскурсу – "ProZorro. Продажі" - електронна торгова система, створена в 2016 році за ініціативи Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Transparency International Україна, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного Банку України та українських електронних майданчиків. Побудована за цінностями та принципами сім’ї ProZorro. У 2017 році на платформі стартувала реалізація майна фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а потім державних та комунальних підприємств по всій Україні.

Крім цього, був розроблений Меморандум для органів місцевого самоврядування, у рамках якого до реформи приєдналося більш, ніж 30 міст по всій країні. Такий меморандум підписав і Тернопіль.

У 2018 році через цю систему в місті вже почали продавати об’єкти комунальної власності. Найяскравіший приклад - продаж приміщення на бульварі Шевченка (колишній магазин Текстерно – авт.), площею майже 150 квадратів за більш, ніж 12 мільйонів гривень. Торги розпочались з суми в 10 разів меншої.

А в 2019 році стартувала й оренда майна через ProZorro.

Менше часу й документів

Торги з оренди проводяться у випадку, якщо, згідно з оголошенням виконавчого комітету про намір передати в оренду майно комунальної власності, надійде дві або більше заяв від потенційних орендарів. Як результат, визначається орендар, який запропонував найбільшу орендну плату та погодився на умови орендодавця щодо експлуатації об’єкта оренди. На платформі "Prozorro.Продажі” відображаються усі об'єкти комунальної власності, які виставлені для передачі в оренду.

- Використання системи електронних торгів “ProZorro.Продажі” для оренди комунального майна територіальної громади Тернополя позитивно вплине на процес здачі об’єктів в оренду та значно збільшить надходження до міського бюджету, - повідомив після старту оренди заступник начальника управління обліку та контролю за використанням комунального майна Іван Поливко. - Адже зменшаться терміни передачі майна в оренду (раніше процес тривав від 2 до 6 місяців – авт.), перелік необхідних документів для подачі особами, що мають намір отримати в оренду комунальне майно (як результат зросте кількість потенційних орендарів – авт.) та підвищиться ефективність використання майна комунальної власності.

Тернопіль — п'ятий у рейтингу

До процесу впровадження продажу та оренди комунального через систему ProZorro долучились й громадські організації, зокрема місцева коаліція громадських організацій «Центр реформ».

- Іноді співпраця влади та громади вдається, - каже експерт коаліції Катерина Кондратюк. – Та й взагалі Тернопіль нині – п’ятий у рейтингу міст щодо впровадження продажів чи послуг в електронній торговій системі. Тож є сенс працювати над реалізацією через ProZorro місць для літньої торгівлі та розташування атракціонів, встановлення тимчасових споруд, продажем можливостей розміщення реклами в громадському транспорті. Запити на це все є, а головне - це найпростіший механізм подолання корупції, "договорняків", а також збільшення надходжень до бюджету та рівність у доступі для всіх охочих.

Стежте та користуйтесь

Пані Кондратюк радить стежити за оголошеннями на сайті міської ради про намір віддати майно в оренду ( https://rada.te.ua/auktsioni-tenderi-ogoloshennya/ogoloshennya---auktsioni/) та подати заяву. Якщо ви єдиний претендент, орендуєте без конкуренції. Якщо ж якась заявка вже є, або їх декілька, позмагаєтесь в публічному аукціоні.

Користуватися ProZorro для моніторингу того, що продають чи здають в оренду або ж для участі в самих торгах -  нескладно. Потрібно лише зайти на сайт https://prozorro.sale та, скориставшись стрічкою пошуку (за назвою міста, органу влади, коду юридичної особи і т.п – авт.) знайти потрібного вам продавця. Далі потрібно зареєструватись на одному з 40 майданчиків, де з допомогою фільтрів на сайті звузити свій пошук до купівлі об’єкта чи його оренди, подати передбачені та зазначені документи і не пропустити часу онлайн торгу.

Майно, яке зараз продають у Тернополі

Продаж нежитлового приміщення площею 310,1 кв.м в м. по вул. А.Манастирського, 42

Приміщення розміщене в підвалі прибудови 10-поверхового цегляного житлового будинку. Конструкції будівлі зроблено з залізобетону, цегли. Покрівля рулонна, перекриття залізо-бетонні панелі. Підвальне приміщення в задовільному технічному стані, потребує ремонту.

Стартова ціна: 262 740 грн з ПДВ

Кінцевий строк подання цінових пропозицій: 15.05.2019 19:42

https://prozorro.sale/auction/UA-PS-2019-04-25-000052-2

 

Продаж нежитлового приміщення площею 372,9 кв.м по вул.Дружби, 3.

Приміщення розташоване в підвалі 5-поверхового житлового будинку. Висота приміщень 2,6 м. Приміщення не експлуатується, знаходиться в незадовільному технічному стані, потребує ремонту

Стартова ціна: 254 784 грн з ПДВ

Кінцевий строк подання цінових пропозицій: 14.05.2019 20:03

https://prozorro.sale/auction/UA-PS-2019-04-24-000040-1

 

Продаж нежитлового приміщення (мезонін 2-поверхової будівлі торгового комплексу "Молодіжний") площею 18,4 кв.м (в т.ч. площа спільного користування 4,2 кв.м). Стан приміщення задовільний.

Стартова ціна: 59 772 грн з ПДВ

Кінцевий строк подання цінових пропозицій: 12.05.2019 19:30

https://prozorro.sale/auction/UA-PS-2019-04-12-000040-1

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up