Купувати консервацію в магазині чи робити самому: що дешевше

Купувати консервацію в магазині чи робити самому: що дешевше
  • З настанням сезону овочів та фруктів вже багато тернополян почали готувати консервацію на зиму. Овочі, фрукти та ягоди хтось купує на ринку, а хтось вирощує сам.
  • Журналіст «20 хвилин» порахував, чи справді вигідно самостійно робити консервацію та які є альтернативи заготівок на зиму.

У магазинах вибір солінь та варення широкий, однак ціни дуже кусаються. Як розповідає господарка Любов, купувати консервацію в магазині зовсім невигідно, та і не все є на прилавку.

- Колись ми рахували разом з чоловіком, що навіть з усіма затратами на цукор та газ, робити консерви самому значно вигідніше, – розповідає пані Любов. – Але чи є вже час та бажання у вас – то інше питання. Я особисто встигаю закручувати різні овочі, фрукти, салати, хоча після роботи або на вихідних в спеку це не зовсім і хочеться робити. До того ж, в магазині не завжди купиш того, що хочеться. Я готую огірки з гірчицею або з чилі, різні овочеві салати з кабачків або баклажанів, томатну пасту. Варення готую з агрусу, смородини, вишнями. Консервую цілу черешню. З червоного винограду варимо сік, але для цього потрібно мати соковарку. Якщо є бажання – це все можна зробити.

Що дешевше – купувати чи готувати самому?

У магазині вибір консервацій широкий, але ціни високі. Ми визначили середні ціни на консервовані овочі та фрукти.  

Відео дня

Мариновані огірки (650 г) – 27 грн;

Консервовані помідори (660 г) – 28 грн;

Кабачкова ікра (500 г) – 30 грн;

Лечо з перців та томату (660 г) – 28 грн;

Мариновані кабачки (855 г) – 35 грн;

Аджика гостра (300 г) – 19 грн;

Повидло яблучне (600 г) – 23 грн;

Вишневе варення (360 г) – 44 грн;

Малинове варення – (620 г) – 83 грн;

Смородинове варення (600 г) – 62 грн;

Абрикосовий джем (400 г) – 45 грн;

Полуничний джем (375 г) – 44 грн.  

Найдорожче варення в магазині з малини. Найменша ціна на півлітрову банку складає 83 гривні, але можна знайти і значно дорожче. Це пов’язано з високою вартістю самих ягід. На ринку за літрову банку свіжих ягід продавці просять в середньому 40 гривень. В банці близько 300 грам малини. Потрібно врахувати і вартість цукру. Це близько 14 гривень за кілограм. Для малинового варення на 1 кілограм ягід потрібно 1 кілограм цукру. Після варіння частина вологи випаровується і з 2 кілограм сировини залишається близько 1,5 кілограм варення для консервації. Вартість 100 грам домашнього малинового варення, якщо все купувати на ринку, складає близько 9 гривень. 100 грам магазинного варення коштує близько 13 гривень.

Огірки є одним з найдешевших солінь в магазині. Зараз на ринку кілограм огірків коштує близько 13 гривень. Однак для соління потрібно мати чорний перець горошком, лавровий лист, листя чорної смородини та вишні, кілька зубчиків часнику та зелень кропу. Хтось додає ще хрін, щоб огірки були хрумкими. Враховуючи всі витрати, 100 грам домашніх солоних огірків коштуватимуть всього 1,6 гривні, а магазинних – 4 гривні.

Для кабачкової ікри потрібно вже більше інгредієнтів та сил на приготування. Вам потрібні кабачки, морква, цибуля, томатна паста, соняшникова олія цукор, сіль, чорний перець та оцет. Якщо всі інгредієнти купувати на ринку, то 1 кг кабачкової ікри домашнього приготування коштуватиме 25 гривень, а магазинної – 60 гривень.

Якщо ви використовуєте домашні овочі та фрукти, то доведеться платити лише за сіль, цукор, оцет, спеції та інші необхідні інгредієнти. Однак чи маєте ви час для цього – зовсім інше питання.

Не зловживати консервацією

Міністерство охорони здоров’я України не радить варити варення, а закликає підійти до заготівель на зиму творчо та з користю для здоров’я. Як пише на своїй сторінці у фейсбук виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, вітаміни, нутрієнти і клітковина нам потрібні цілий рік, а додані цукри, тривале стояння біля плити і опіки — ні. Класичне варення зазвичай містить 50% цукру в додачу до цукрів в ягодах та фруктах, а через тривалу термічну обробку багато вітамінів просто втрачаються.

Як пише Уляна Супрун, надмірне споживання солінь становить ризик для людей із гіпертензією. Хронічне споживання ацетилсаліцилової кислоти, яку додають в соління для кращого зберігання, збільшує ризик шлункової кровотечі. Соняшникова олія разом з гірчицею та оцтом збільшує ризики розвитку серцево-судинних захворювань.

Яка альтернатива

Щоб зберегти всю користь заготівок, Уляна Супрун радить заморожувати та сушити ягоди, фрукти та овочі. Сушка добре підходить для яблук, груш, диких абрикосів, слив, малини, чорниці, вишень без кісточок та смородини. Сушити можна в сушарці, духовці або на сонці, але потрібно не забути про захист фруктів від мух. Зберігати сушку можна у мішечках з натуральної тканини, скляних банках та контейнерах.

Овочі також можна заморозити чи висушити. Овочеві чіпси без олії з моркви, буряка, гарбуза чи кабачків – корисний перекус та альтернатива картопляним чіпсам. Кріп можна заморожувати чи сушити, базилік – заливати оливковою олією та заморожувати. Петрушку, м’яту, розмарин, чебрець, червоний перець, шавлію – краще сушити, – пише Уляна Супрун.

В магазинах та на ринку можна придбати вже готові сухофрукти. Кілограм яблучної сушки коштує 30 гривень. Заморожена вишня без кісточки в магазині коштує 70 гривень за кілограм.

Що консерують тернополяни?

Багато тернополян консервують овочі та фрукти, бо купувати готові дуже дорого. Дехто ще намагається заморозити фрукти.

​Галина (49 р.), вчитель:

Готую консервацію на зиму, але лише ту, яка потребує менше затрат на час та газ. Найчастіше закриваю огірочки, салат з капусти та моркви. Зовсім не дорого робити консервацію самому, тим паче, в мене є можливість збирати овочі зі свого городу. В магазині ніколи не купую таке.

 

 

​Любов, економіст:

На зиму готую тільки огірки. Городу я не маю, але мої коліжанки дають мені огірки. На зиму готую приблизно 15-20 банок. Коли не вистачало, то купувала, хоча це дорого. Магазинні також смачні, але своє краще.

 

 

 

Надія (70 р.), пенсіонерка:

Зараз на зиму консервую огірки та помідори. Раніше, коли було більше сил, різні салати консервували. В магазині купувати соління дуже дорого. Ще на зиму заморожую вишню. Вони найкраще зберігаються.

 

 

 

​Ольга, тернополянка:

Консервацію ніяку не купую і не готую на зиму. Консерви не такі смачні як свіжі овочі та фрукти. Зимою консервованого не хочеться нічого взагалі. Лише під час сезону купуємо овочі, ягоди, фрукти.  

 

 

 

А ви готуєте консервацію самі чи купуєте в магазині? 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Світлана Горова

    Тільки самому
  • Val Val

    Захарили вже тою недо-медичкою..
  • Наталія Ковальчук

    Самому
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up