З Водоканалу присилають «листи щастя» на десятки тисяч гривень. За що повинні платити мешканці?

З Водоканалу присилають «листи щастя» на десятки тисяч гривень. За що повинні платити мешканці?
  • У редакцію «20 хвилин» звернулись тернополяни, які занепокоєні через вимогу КП «Тернопільводоканалу» встановлювати у їх будинках загальні лічильники на воду. А це десятки тисяч гривень, які можуть лягти на плечі мешканців. Люди розповідають, що такі «листи щастя» отримують чимало будинків по всьому місту.
  • Ми дізналися, хто має платити за встановлення лічильників, чи це тепер обов'язкова умова та що буде, якщо відмовитися або ж проігнорувати повідомлення.

Повідомлення про необхідність встановити загальнобудинковий лічильник тернополяни почали отримувати на початку липня. Це викликало неабиякий ажіотаж. 

Потрібно заплатити 30 000 гривень

Як розповідає мешканець будинку на Дубовецькій пан Володимир – обуренню немає межі. Будинок 1А, обслуговує приватне підприємство . В ньому 8 квартир. 

– Нам надійшло повідомлення від Водоканалу, що ми повинні встановити в будинку загальний лічильник, а це коштує 30 тисяч гривень, якщо це робитиме комунальне підприємство, – каже чоловік. – Ще ми можемо встановити його самостійно, але дешевше то не буде. Я ще розумію, якби мова йшла про багатоповерхівки, бо якщо розділити цю загальну вартість на кілька десятків квартир, то це не так вже і багато. Але у нас невеликий будинок на вісім квартир. Це майже по 4 тисячі гривень з кожної. У кожному помешканні є окремий лічильник, його перевіряють, ми платимо всі за показниками. То навіщо нам ще один загальний? 

Відео дня

У повідомленні, яке отримали тернополяни, йдеться, що на відповідь  вони мають два місяці. Вони повинні визначитися, чи встановлюватиме лічильник Водоканал, чи це мешканці знайдуть інших працівників і за власний рахунок облаштують лічильник. Якщо ж співвласники будинку не дадуть згоду на встановлення лічильника – його все одно облаштують на умовах оператора зовнішніх інженерних мереж.

– Вже не знають, як з народу грошей витягнути, – каже пан Володимир. – Тарифи попіднімали, нові послуги вводять, а страждають звичайні люди. Це немаленька сума.

Чому встановлюють лічильники

Загальнобудинкові вузли комерційного обліку встановлюють відповідно до Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Закон прийняли ще у 2017 році. Тоді ж він вступив в дію. Загальнобудинкові лічильники встановлені вже в більшості будинків за кошти співмешканців. Загальну суму розділяли на кількість споживачів. Тепер черга дійшла до невеликих будинків, де є по кілька квартир.

У поправках до Закону від грудня 2020-го року йдеться, що співвласники будівлі протягом двох місяців з дня отримання такого повідомлення мають право повідомити оператора зовнішніх інженерних мереж про:

Якщо протягом двох місяців з дати отримання повідомлення власник співвласники не надали згоду на встановлення вузла комерційного обліку на запропонованих оператором зовнішніх інженерних мереж умовах або не повідомили оператора зовнішніх інженерних мереж про намір самостійно обладнати будівлю вузлами комерційного обліку, а також у разі якщо власник (співвласники) повідомив про намір самостійно обладнати будівлю вузлами комерційного обліку, але не зробив цього протягом чотирьох місяців з дати повідомлення оператором про намір встановити вузли комерційного обліку, оснащення будівлі лічильником здійснюватиме Водоканал.

Якщо ж співвласники будинку не дають згоди або створюють перешкоди для встановлення вузла комерційного обліку в місцях вводу зовнішніх інженерних мереж у будівлю, оператор зовнішніх інженерних мереж, до яких приєднана будівля, може звернутися до суду, щоб обладнати лічильник. А також - мати можливість його обслуговувати. 

Що кажуть у Водоканалі? 

Ми звернулися за коментарем до КП «Тернопільводоканал». Там пояснюють, що облаштування таких вузлів комерційного обліку не примха підприємства чи міської ради. Це вимагає Закон.

– Останніми днями  у  місцевих Фейсбук-спільнотах активно обговорюють «Повідомлення про намір встановлення вузла комерційного обліку», які КП «Тернопільводоканал» надіслав споживачам, – каже речниця Наталія Федорців. – Оснащення багатоквартирних житлових будинків вузлами обліку води не є ініціативою ані Тернопільської міської ради, ані нашого комунального підприємства. Це вимагає Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» й передбачає жорсткі санкції до підприємств, які не виконують його до серпня 2022 року. Закон, зокрема, спрямований на те, щоб зменшити втрати води, які в Україні, а відповідно — і в Тернополі, величезні.

Наразі в КП «Тернопільводоканал» не змогли надати інформацію, які втрати несе підприємство.

– Ці втрати спричинені крадіжками води, – пояснює Наталія Федорців. – Різними шляхами дехто намагається обманути підприємство. Це і магніти на лічильниках, і інші методи. Якщо в будинку встановлено загальний лічильник, то факт крадіжки вже приховати не вдасться, і різницю в показниках, які надали мешканці, та об’єм води на загальному лічильнику збігатися не буде. Тоді цю різницю розділяють між усіма мешканцями будинку.

Наразі ж в будинках, де загального лічильника немає, споживачі сплачують за показниками водомірів у квартирах. Відстежити реальну спожиту кількість води там не можуть, тому фактично збитки несе підприємство. 

Згаданий закон зобов’язує місцеві водоканали не менш, як за два місяці, повідомляти про намір встановлення вузла комерційного обліку та його вартість власникам (співвласникам) будівлі. Порядок інформування затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 444 від 6 червня 2018 року. У ньому йдеться, що в повідомленні повинна бути вказана вартість встановлення вузла комерційного обліку. 

Хто заплатить за водоміри

Як повідомили журналісту «20 хвилин», станом на 20 липня, з 1700 будинків у Тернополі, які обслуговує Водоканал, вузлами комерційного обліку не обладнано ще 458. Це переважно малоквартирні будинки до 10 споживачів. 

Багатоквартирні будинки вже обладнані такими вузлами обліку. Там, де такі встановлені – за них платили мешканці. Встановлювали водоміри працівники Водоканалу.  

– Більшість будинків вже мають такі лічильники, навіть якщо мешканці про це не знають, – каже голова ради ОСББ Сергій Лупак. – Дехто не розуміє, що вузол комерційного обліку вже є в будинку давно. Цей закон запрацював у 2017 році. Мешканці будинків сплачували за їх встановлення самостійно. Сума була розділена на 5 років, і її частинами віддають мешканці, сплачуючи за комунальні послуги, як і за обслуговування лічильників. Є окрема графа у платіжках Водоканалу, які ми отримуємо. У багатоповерхівках, де квартир багато, це не так помітно для мешканців, а от в невеликих будинках на кілька квартир ця сума відповідно в платіжках більша. 

Як пояснює пан Лупак, дати згоду або вирішити встановлювати лічильник власними силами люди можуть самостійно.

– Мешканці можуть провести загальні збори, де шляхом голосування вирішують ті чи інші питання, – продовжує Сергій Лупак. – Тобто цим можуть зайнятися обслуговуючі організації, ОСББ чи самі мешканці на зборах.  

Йдеться про 30 000 грн

Вартість лічильників залежить від діаметру водопроводу,  тож може різнитися, але для більшості будинків вона становить 30 076,66 грн з ПДВ, пояснюють у Водоканалі. 

– Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» неодноразово доповнювався й змінювався, – кажуть у пресслужбі Водоканалу. – Якщо в перших його редакціях передбачалося встановлення вузлів за рахунок внесків споживачів із розтермінуванням оплати на 5 років, то, згідно з редакцією від 1 травня 2021 року, засоби комерційного обліку води встановлюватимуться коштом Інвестиційної програми, яку для КП «Тернопільводоканал»  щороку затверджує НКРЕКП. 

Тому тернополяни, які отримали таке повідомлення, можуть не переживати. Платити за лічильник тепер не доведеться, наголошує пані Федорців. Співвласники повинні лише надати згоду у встановлений термін, який вказано у повідомленні, або ж обладнати лічильник самостійно за власні кошти.

У який саме спосіб повинні надати згоду мешканці Водоканалу - Закон не регулює. Але навіть якщо мешканці не повідомлять піжприємство про згоду, все одно загальнобудинковий лічильник встановлять.

Якщо мешканці хочуть встановити лічильник самостійно – витрати повністю лягають на них. Однак ці дії потрібно узгодити з КП «Тернопільводоканал». Варто придбати водомір з певними характеристиками, які назвуть спеціалісти, щоб він відповідав усім вимогам. Оскільки в такому випадку співвласники купуватимуть та встановлюватимуть водомір самі, нічого платити Водоканалу не потрібно. 

Наталія Федорців наголошує, що в Законі не йдеться про те, що споживачі можуть обирати на власний розсуд - встановлювати чи не встановлювати вузол комерційного обліку в їх будинку. Про вартість обладнання лічильника повідомляють мешканців лише через те, що цього вимагає Закон, хоч мешканці і не сплачуватимуть вказану суму. Запевняють тут. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Роман Галів

    Це все не законно. Якщо в квартирі є прилад обліку води, то мешканці оплачують послугу згідно діючому тарифу за метр куб.А то ,що водоканал щось собі придумав, то посилайте їх нахуй разом з Кузьмою і міською радою!

    ds sdfds reply Роман Галів

    але якщо мешканці добровільно нададуть згоду, то чому б ні?! усі недостачі будуть ділити між мешканцями. ТОМУ ПЕРЕД ТИМ ЯК ДАВАТИ ЗГОДУ ПОТРІБНО ДОБРЕ ПОДУМАТИ ТА ПОСЛАТИ ХИТРОГО НАДАЛА ПОДАЛІ
  • Катерина

    Кожна квартира має свій лічильник
    навіщо ще загального.?Ще хтось хоче підзаробити.До тих пір якобходилися.
    Роби на танки на самольоти і на здорові
    каліки.

    ds sdfds reply Катерина

    Загальний лічильник ставлять, щоб у разі недостачі ділити ту суму на усіх жителів будинку !!! Посилати водоканал та Надала, який нічого не робить в одне місце
  • ds sdfds

    пішов той водоканал до одного місця, якщо питають згоду на встановлення, значить можна спокійно відмовити! Чому я маю платити за дядю Вассю чи тьотю Іру, яка краде воду. НЕхай ходять по квартирах і ставлять магнітні плоби від магнітів !!!!!!! ВІДМОВЛЙТЕ, якщо отримали таке повідомлення, в іншому випадку усі недостачі будуть ділитись між мешканцями !!!!!!!!!!

keyboard_arrow_up