На 20% підвищили ціни на оковиту, а коньяк - 30%

На 20% підвищили ціни на оковиту, а коньяк - 30%

З 9 вересня набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України щодо підвищення оптово-відпускних та мінімально роздрібних цін на алкогольні напої. Той хто пив - пити буде, переконаний фахівець в сфері лікеро-горілчаних виробів, дегустатор Віталій Левицький, оскільки тернполяни почнуть споживати більше сурогату. 

Ціни на алкоголь зростуть вже з завтрашнього дня, тобто 9 вересня, розповідає фахівець Віталій Левицький. Ще 30 серпня у Кабміні підписали чергову постанову, щодо  підвищення оптово-відпускних та мінімально роздрібних цін на алкогольні напої. Нова постанова набирає чинності через 10 днів після публікації, тобто у суботу 9 вересня.

80 грн за 0,5 л оковитої

- Згідно з прийнятим документом, на оковиту розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін урядовці підвищили на 14-19,41%, на віскі, ром, джин – на 6,5-6,6%, коньяк, бренді – на 12,3-29,1%, вина – на 7,1-13,3%. 

Іншими словами, продовжує фахівець, мінімальні роздрібні ціни на оковиту збільшили майже на 10 грн. Тобто, пляшка ємністю 0,5 л. завтра буде коштувати близько 80 грн. Сьогодні така пляшка ще коштує 69 грн за 0,5 л. 

Відео дня

- Щодо коньяків, то мінімальні роздрібні ціни на тризірковий коньяк становитимуть 119,46 гривень за пляшку 0,5 л. Чотиризірковий коньяк - 129,03 грн також за 0,5 літра, а п’ятизірковий – 138,5 грн за ту ж ємність, - наголошує дегустатор Левицький. - В свою чергу, мінімальна вартість на виноградні вина зростуть з 33 до 37 грн, міцні вина та вермути – з 42 до 45 гривень, ігристі вина – з 69,9 до 79,19 грн. В ціні подорожчають також сидр, пері (без додання спирту, - прим. ред.), напої бродіння, отримані в результаті природного бродіння фруктових та ягідних соків з вмістом спирту не більше 8,5%. Їхня ціна зросте до 28,47 гривень. 

Почнуть пити більше фальсифікату

Збільшення цін на алкогольні напої не вплине на об'єми споживання алкоголю тернополянами, переконаний фахівець Віталій Левицький. 

- Той, хто пив - пити буде, однак питання в тому, що будуть пити тернополяни? - каже фахівець. - На мою думку, тернополяни почнуть більше споживати сурогату, фальсифікату та самогону. Місцеві самогонщики та так звані “шинки” та “кнайпи”, що продають фальсифікат, який вони розливають "по підвалах" - почнуть добряче заробляти. А це все відіб'ється на здоров'ї тернополян. 

Віталій Левицький зазначає, що минулого року в нашій державі кожна друга пляшка оковитої була підроблена. Проте з черговим збільшенням акцизу на 20% тіньовий оборот нелегального міцного алкоголю може сягнути аж 70%. За статистикою, близько 70% смертей від усіх отруєнь в Україні припадає саме на алкоголь. За приблизними оцінками, минулого року майже 3 тисячі людей померли від отруєння алкоголем. 

Вартість алкоголю зросла через дорогу сировину

В уряді роз'яснюють, що розмір мінімальних цін на алкоголь, який діє сьогодні, запроваджено ще у листопаді 2016 року. Водночас у 2017 році зросли ставки акцизного податку на переважну більшість алкогольних напоїв (горілку, коньяк, вина, тощо, - прим. ред.). Відбулося і зростання інших складових ціни, тому сьогодні розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв.

- До Мінекономрозвитку надійшли чисельні звернення учасників ринку, які наголошували, що чинні мінімальні ціни не покривають їхні операційні витрати, - коментують в уряді. - Внаслідок цього, на думку асоціацій виробників алкогольної продукції, послаблюється конкуренція з боку легальних виробників і збільшується частка недобросовісних виробників. Це відбувається, тому що такі компанії можуть скорочувати свої операційні витрати шляхом придбання необлікованого спирту, використання сурогатних речовин, ухилення від сплати податків, виробництва контрафактної продукції, тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петро Білецький

    Кров би вас заляла !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up