Медалі, старовинні монети, посуд та одяг: який антикваріат можна продати у Тернополі та де це зробити

Медалі, старовинні монети, посуд та одяг: який антикваріат можна продати у Тернополі та де це зробити
  • Багато тернополян мають у себе вдома непотрібні речі. Серед різного мотлоху можуть бути і цінні старовинні предмети. Їх залюбки купують колекціонери за немалі гроші.
  • Що можна продати та купити у Тернополі та де це можна зробити, з’ясовував журналіст «20 хвилин».

Багато людей намагаються продати антикваріат за допомогою онлайн-платформ. Ми вже робили підбірку раритетних речей, які продають тернополяни в інтернеті. Однак дехто звертається у спеціальні антикварні магазини, де скуповують старовину. Їх у Тернополі є два – магазин «Антиквар» та «Кімната-музей». Дехто намагається здати антикваріат у ломбард.

Комісійний магазин «Антикваріат»

Магазин знаходиться у самому центрі міста на бульварі Шевченка. Багато тернополян заходять туди просто , щоб подивитися на старовинні речі. Як розповідає продавець, приносять люди різне.

- Несуть посуд, монети, нагороди, старовинні статуетки та багато чого іншого, – розповідає він. – Також у нас продають і просто колекційні монети. Нам здають речі на комісію, але зараз майже нічого не купують.

Відео дня

Продавець не дозволив фотографувати товари, мотивуючи це тим, щоб не спокушати злодіїв, бо серед експонатів є дорогі екземпляри.

Кімната-музей

Магазин розташований на ринку. Знайти його важко, бо навіть не всі продавці знають про його існування. Знаходиться «Кімнати-музей» неподалік м’ясного павільйону напроти ювелірної майстерні. Там можна продати, купити та відреставрувати старовинні речі.

- У Тернополі є багато пенсіонерів, які мають непотрібні статуетки, посуд і не знають що їх можна продати, – розповідає власник «Кімнати-музею» Петро Іваницький. – Часто за копійки люди продають цінні речі різним пиякам або просто викидають. 

Багато людей просто проходячи повз бачать кімнату, і зупиняються щоб розглянути експонати. Продати можна різні старовинні речі.

- Я купую монети, нагороди часів СРСР, статуетки, посуд, документи радянських часів, одяг, годинники, іграшки, настінні тарілки, ікони та багато чого іншого, – розповідає пан Петро. – Принести можна будь-що. Я вже річ оцінюю, при необхідності реставрую.

Ломбарди не приймають

У ломбардах старовинні речі приймати відмовляються.

- Раритетні речі ми не приймаємо, бо їх важко оцінювати та на них майже немає попиту, – розповідають в одному з ломбардів. – Ми можемо примати лише прикраси, монети з дорогоцінних металів, наручні годинники. Предмети побуту приймаємо дуже рідко.

Якщо монета старовинна і виготовлена з цінного металу, то її історичну цінність враховувати не будуть. Враховується лише проба дорогоцінного металу та вага монети.

Як кажуть у ломбардах, нагороди і монети приносять часто, але їх не приймають і радять звернутися до колекціонерів.

Як підготувати річ до продажу

Як радить продавець Петро Іваницький, краще не намагатися самостійно реставрувати речі перед їх продажем.

- Часто люди перед тим, як продати статуетку, намагаються її мити, підфарбувати, чистити, а роблять тільки гірше,  – каже пан Петро. – Так і з різними монетами, нагородами. Краще принести в такому стані, у якому вони є, бо можна тільки попсувати річ, і вона значно втратить свою цінність.

Краще просто протерти річ від пилу та бруду. Предмети одягу не потрібно прати, щоб не пошкодити їх, оскільки тканина з роками втрачає свою міцність. Знімати іржу з монет, нагород та різних предметів побуту наждачним папером не можна. Для цього існують спеціальні розчини.  

А чи маєте ви вдома старовинні речі? Чи здавали їх у антикварні магазини? Відповіді залишайте у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Vira Maksymiak

    Доброго дня!) Скажіть будь ласка , 10 копійок (1992) року , скільки буде коштувати(приблизно)?
  • Ігор

    Доброго дня!Скажіть ьудьласка чи ви купляєте старовині куфери
  • Світлана

    Дурня це все.Говорю як людина, яка працювала в подібному відділі в 90-х.Річ коштує стільки, за скільки її можна продати.А продати можна в основному перекупшику, який подібні речі або ж вивозить за кордон, або торгує ними на ебеї.А якщо у вас дійсно є дорога, раритетні річ і немає каналу її продати, виставляти її в інтернеті просто небезпечно.А якусь дрібницю, можливо і пробачте за копійки.Якщо вам немає за що хліба купити.Який антикваріат в головній, бідній країні?

keyboard_arrow_up