Монет номіналом в 25, 5, 2 та 1 копійок скоро не буде

Монет номіналом в 25, 5, 2 та 1 копійок скоро не буде

Національний банк України оптимізує обіг дрібних монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Пропонує запровадити в Україні механізм заокруглення загальних сум розрахунків за товари, роботи, послуги. Місцеві фахівці кажуть, що це поганий сигнал для економіки нашої країни.

Сьогодні у магазинах все рідше можна отримати рештту дрібними монетами. Часто продавці або не додають монет або дають решту цукеркам, жартома каже Іван Когут. Тернополянин припускає, що їх мабуть не вигідно тепер випускати.

Про цю проблему знають і в Найціональному банку країни. Зокрема, вчора у НБУ повідомили, що регулятор відмовляється від карбування монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок.

Монети не відіграють жодної ролі

У НБУ пропонують два дляхи вирішення цієї проблеми. Зокрема перший передбачає одномоментне вилучення з обігу монет дрібних номіналів, коли монети перестають бути засобом платежу. Другий – припинення карбування монет із поступовим виведенням їх з обігу.

Відео дня
  • Сьогодні монети дрібних номіналів майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги, - запевняють в НБУ. - Вони не повною мірою забезпечують функцію обігу, тобто фактично припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Водночас вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість.

Урахувавши світовий досвід, Національний банк України підготував проект Постанови “Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів”.

  • Запровадження правил заокруглення не матиме жодного впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни індивідуальних товарів, - запевняють у Нацбанку. - З огляду на це, прямого впливу на показники інфляції запропоноване рішення не спричинить. Це також підтверджує досвід таких країн як Данія, Швеція, Норвегія, Угорщина та Чехія тощо.

Виною всьому інфляція

Однак місцеві фахівці в сфері економіки вважають інакше. Зокрема кандидат економічних наук, викладач кафедри економіки та фінансів ТНТУ Віталій Кудлак вважає, що основний чинник, що впливає на це рішення НБУ - інфляційні процеси, які призводять до знецінення національної валюти.

- Спершу регулятор виводить дрібні монети, потім дещо більші, після чого починає виводити дрібні купюри з грошового ринку країни, - коментує Віталій Кудлак.

Фахівець наводить приклад і каже, що тернополяни мають прекрасно пам’ятати початок 90-х років. Коли були спершу купони номіналом 1, 5, 10, а потім сотні і тисячі. Те саме відбувається і зараз. Такі рішення НБУ свідчать лише про одне, що справи в українській економіці  погані.

- Також в НБУ було багато розмов, що будуть вводити купюру номіналом в 1000 грн, - зауважує співрозмовник. - Введення крупних грошей - друга сторона цього процесу. Тобто дрібні гроші виводять, а крупні для розрахунків вводять.

Тернополянам фахівець радить зберігати монети, оскільки років за десять вони будуть колекційними. Відповідно вартість їх буде весь час збільшуватися.

Те, що виною всьому знецінення нацвалюти, каже банківський фахівець, кандидат економічних наук, викладач кафедри банківської справи ТНЕУ Любов Прийдун.

- Як показує практика, чим вищий номінал валют, тим більша інфляція у тій країні, - зауважує пані Прийдун. - В основних засадах грошово-кредтиної політики на 2018 рік НБУ задекларував інфляцію на рівні 6% (+/-2%). Проте рішення НБУ вивести монети, тим більше номіналом 25 копійок, означає лише одне - що наразі інфляція в Україні не на такому низькому рівні, про який нам весь час говорять. Це означає, що НБУ не взмозі втримати інфляцію на рівні, який задекларував. Як результат, можна очікувати чергове зростання цін й подальші негативні інфляційні очікування населення.

Купюру номіналом в 1000 грн наразі випускати не будуть

Рішення щодо виведення дрібних монет Нацбанк приймає на основі співставлення витрат на видавництво грошових засобів і їх ролі в структурі грошового обігу, коментує редакції член Ради Національного банку України, вчений у галузі економіки Віктор Козюк.

- Якщо НБУ прийняв таке рішення, то зрозуміло, що він керується згаданими принципами, а саме оптимізацією витрат на видавництво грошей і відповідно те, що такі грошові засоби не є затребувані та не є часто використовуванні в грошових транзакціях, - зауважує Віктор Козюк. - Зрозуміло, що опосередкованим чинником є те, що зростає значення безготівкових розрахунків. Щодо копюри номіналом в 1000 грн то НБУ його ще не прийняв.

Разом з тим, пан Козюк зауважує, що рада Нацбанку не втручається в операційну діяльність НБУ. Це питання, які є виключно в компетенції управління НБУ.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Діонісій

    дрібні монети приберуть з обігу, а нові паперчики випустять 1000, 2000, 5000, 25000.

    доречі, а куди монетка 10 поділась ? чи вона якась особлива ? чи то автори промахали ?
  • David Starr

    Вау, у Тернополі, ще у тангу, є фахівці з економіки?
  • Петро Білецький

    Буде, а куда вони дінутсья ?? Я назбирав два трилітрових бутлі дома. Через рік або два зіпущу їх в обіг - спеціально на зло.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up