На що підуть 10 мільйонів - туалет, тролейбус, пам’ятник чи притулок

На що підуть 10 мільйонів - туалет, тролейбус, пам’ятник чи притулок

Тернополяни мають шанс вирішувати, куди витратити 10 мільйонів гривень з міського бюджету. Голосування за громадські проекти триватиме до 7 листопада. Щоправда перед початком голосування владна комісія третину проектів викинула

Громадський бюджет у Тернополі діє вже другий рік. Суть ініціативи проста: громадяни пишуть проекти, які, на їхню думку, варто втілити за гроші міста, і такі ж громадяни голосують за ту чи іншу пропозицію. У кого більше голосів, той і переміг. Загальний бюджет – майже 10 мільйонів. Переможців, до слова, декілька, адже є дві категорії проектів: великі – до мільйона та малі - від 300 тисяч до мільйона. Тобто і в категорії «великі» і в категорії «малі» буде декілька переможців згідно з рейтингом після голосування. Голосувати можна за один «малий» і один «великий» проекти.

Основна цьогорічна відмінність – склад номінаційного комітету. Торік він на третину складався з депутатів, на третину - з представників виконавчих органів влади та на третину - з громадськості. Цьогоріч його склад - 50 на 50 - без представників громадського сектору. І якщо частина депутатів ще намагалась чути громаду, то чиновники часто були «як у шоломі». Можливо саме тому номінаційний комітет, як кажуть тернополяни, котрі стежили за його роботою, замість перевірки на формальну відповідність критеріям сам визначає: треба місту проект чи ні. Таким чином з 66 поданих проектів до голосування допустили лише 43. Серед «похованих», приміром, закупівля георадару для розкопок в Тернополі та для комунальних потреб або ж уроки правової та фінансової грамотності для дітей. Натомість серед пропущених проектів є чимало комунальних.

- На мою думку, номінаційний комітет цьогоріч працював дуже суб'єктивно, - каже ініціатор впровадження громадського бюджету в Тернополі Назар Зелінка. - Деколи здавалося, що була мета відхилити максимальну кількість проектів. Члени номінаційного комітету дозволяли собі робити оцінки - варто чи не варто цей проект в місті реалізовувати, а не чи можливо чи не можливо його реалізувати. Бо саме це - основна мета його діяльності. Як наприклад відбулося з проектом із закупівлі георадару для потреб міста.

Відео дня

Могло бути ще більше відхилених проектів, якби в процес не втрутилась громадськість. Автори проектів, які хотіли «зарубати» та їхні симпатики приходили на засідання комітету та заперечували його членам. Були і сварки, і крики, і трансляції «демократичної роботи» в соцмережі.

 - Мені це дуже сумно, бо минулого року ми ставили на меті пропустити максимальну кількість проектів до голосування, щоб тернополяни самі визначили необхідність їх реалізації, - каже пан Зелінка. - Ще раз хочу нагадати, що проекти до реалізації в Громадському бюджеті має визначати громада, а не чиновники. Як результат, цьогоріч відхилили 35% всіх проектів - з 66 поданих на голосування допустили лише 43, відхилили 23 проекти. Минулого року ми відхилили лише 14% - 10 з 71. В інших містах динаміка пішла вгору, у Тернополі, на жаль, вниз.

Редакція подає для ознайомлення проекти з розділу «Великі». Детальніше познайомитися з ними можна на сайті https://pb.rada.te.ua/ . Там можна і проголосувати за один з них. На цьому ж сайті можна познайомитися й з малими проектами та віддати за котрийсь з них свій голос, адже голосувати можна за один великий і один малий проекти. Хто не має можливості голосувати онлайн, може звернутися в міський «Центр надання адміністративних послуг», що на Острозького,6. Там можна проголосувати з паспортом та дізнатись детально про всі проекти.

Нинішній склад номінаційного комітету:

Юрій Дейнека - начальник управління стратегічного розвитку міста ;

Мар'яна Зварич - начальник відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ;

Тетяна Корчак - начальник управління економіки, промисловості та праці;

Микола Круть - начальник управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту ;

Ганна Муца - начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду УЖКГ;

Надія Кучер – начальник фінансового управління;

Любомир Балук - депутат міської ради, голова комітету;

Галина Гевко - депутат міської ради;

Назарій Зелінка - депутат міської ради;

Святослав Півторак - депутат міської ради;

Петро Поврозник - депутат міської ради;

Вікторія Шараськіна - депутат міської ради

Проект «Громадський простір «Козацький острів»

Короткий опис проекту

Організація громадського простору для відпочинку сімей та організації концертів, заходів, фестивалів та святкувань під відкритим небом.

Мета проекту

Відновити Козацький острів у парку «Топільче». Облаштувати громадський простір для відпочинку сімей та проведення заходів під відкритим небом.

Бюджет

1 000 000 ГРН

Проект № 48. Голосування онлайн https://pb.rada.te.ua/projects/48

Фото Козацький острів

Проект «Міні-парк «Стара Дружба»

Короткий опис проекту

Ми можемо створити справжній міні-парк посеред житлового кварталу. Більше гектара зелених насаджень між вулицями Юності та Орлика уже є. Їх потрібно лише довести до пуття, облаштувати доріжки, освітлення, та простори для різних вікових груп. І маленькі дітлахи і люди пенсійного віку, з усього міста, зможуть відпочити в цій чудовій місцині.

Мета проекту

Створити простір, який з одного боку нестиме рекреаційне призначення, а з іншого буде місцем для дозвілля, спілкування, культурного та спортивного відпочинку тернополян.

Бюджет

984 425 ГРН

Проект № 51. Голосування онлайн https://pb.rada.te.ua/projects/51

Проект «Оновлення глядацького залу УД «ПЕРЕМОГА»

Короткий опис проекту

УД "Перемога" потребує оновлення. Зокрема глядацький зал. Для того, аби комунальна установа приносила прибуток, варто почати з глядацького залу, оновлення аудіовізуальної системи та посадкових місць.

Мета проекту

Зручне розташування (центр міста), сучасна кіноапаратура, прокатні касові фільми, забезпечать перевагу кіноконцертного залу УД «Перемога» над комерційними кінотеатрами і матимуть попит серед тернополян та гостей міста.

Бюджет

1 000 000 ГРН

Проект № 67. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/67

Проект «Спортивний майданчик «Скеледром»

Короткий опис проекту

Проект має на меті створити базу для проведення активного відпочинку та залучення дітей, молоді та до розвитку туризму, скелелазіння, альпінізму. Також база може бути використана спортсменами-професіоналами та аматорами.

Мета проекту

Залучити максимальну кількість молоді до занять спортом. Доступна реалізація своїх фізичних можливостей та мінімальні затрати для досягнення результату. Побудова даної спортивної споруди дасть можливість не тільки займатись спортом але і проводити тренування для служб ДНС та спецпідрозділів, проведення змагань Всеукраїнського рівня.

Враховуючи специфіку місцевості (великі перепади, близькість водойми) база дозволить проводити різноманітні спортивні фестивалі.

Бюджет

999 080 ГРН

Проект № 45. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/45

Проект «Майданчик для пляжних видів спорту в парку «Топільче»

Короткий опис проекту

Облаштування в парку «Топільче» майданчика для пляжних видів спорту з освітленням, огорожею та гральними полями.

Мета проекту

Створити умови для занять пляжними видами спорту та популяризація здорового способу життя і активного дозвілля серед тернополян.

Бюджет

1 000 000 ГРН

Проект № 15. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/15

Проект «Кіномайстерня»

Короткий опис проекту

Проект спрямований на організацію та облаштування сучасної кіномайстерні для створення якісного кінопродукту (різножанрові фільми, проморолики, мультиплікація, кліпи, соціальна реклама тощо) з метою промоції Тернополя та популяризації українського кіно, розвитку кіноіндустрії в місті, навчання креативних тернополян азам кіновиробництва та організації платформи комунікації кіномитців.

Мета проекту

Створити творчий простір для креативних тернополян різного віку, сприяти організації та розвитку кіноіндустрії у Тернополі, популяризації українського кіно і просуванню кінопродукту, створеного місцевими кіновиробниками.

Проект № 34. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/34

Бюджет

998 815 ГРН

Проект «Реставрація історичного тролейбуса Škoda 9Tr»

Короткий опис проекту

У багатьох містах України і країн ЄС з електротранспортом збережені та використовуються для урочистих і туристичних потреб історичні тролейбуси чи трамваї. У Тернополі залишилося ще 3 раритетні тролейбуси моделі «Škoda 9Tr», які найближчим часом будуть виведені з експлуатації. Завдання цього проекту - збереження і реставрація такого тролейбуса, для використання з туристичною та атракційною метою.

Мета проекту

Реставрувати та зберегти історичний тролейбус «Škoda 9Tr» у Тернополі для його використання з туристичною метою і в урочистих заходах, а також як місцевої технічної атракції.

Бюджет

850 000 ГРН

Проект № 42. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/42

Проект «Оновлення центральної історичної спадщини Тернополя вул.Камінної»

Короткий опис проекту

Оновити старовинний фасад будинку №7 на вул.Камінна. Встановити водостічні ринви, дашок в під'їзді №1. Відремонтувати падаючі балкони, провести економне освітлення у під'їзді і при вході. Замінити вхідні двері у під'їзді №1, встановити сучасні чотири лавочки в дворі.

Мета проекту

Зацікавити тернополян, туристів і колишніх жителів Тернополя в оновлені історії архітектурних цінностей, старовинної центральної частини нашого міста, в т.ч. органів місцевого самоврядування, депутатів. На вул.Камінна (Костюшки, Правди) проживали відомі особистості - Б.Трофем'як, Ю. Опільський, Ю.Рудницький, а у буд.№7 проживав почесний професор Тернопільського національного економічного університету Р.Харів.

Бюджет

897 500 ГРН

Проект № 24. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/24

Проект «Допоможи малюку народитись здоровим»

Короткий опис проекту

В перинатальному центрі ТМКЛ№2 народжує більше 3000 жінок щорічно. Спостерігається зростання частоти ускладнень вагітності. У відділі патології вагітності проліковано 450 пацієнток, всі вони потребують ретельного моніторування стану плоду для попередження малюкової смертності.

Мета проекту

Покращити якість діагностики порушень стану плоду для своєчасного лікування та родорозрішення.

Бюджет

990 000 ГРН

Проект № 1. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/1

Проект «Пам'ятник вчителеві»

Короткий опис проекту

Встановити пам'ятник вчителеві - носію культури, знань, інтелегентності в Центрі.

Мета проекту

Прикрасити центральну частину міста пам'ятником вчителеві.

Бюджет

999 800 ГРН

Проект № 22. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/22

Проект «Екобіотехнологічне очищення водойм екосистеми Тернопільського ставу»

Короткий опис проекту

На основі наукових розробок молодих вчених ТНПУ пропонується за допомогою вселення у водойму оригінальних водоростей і вищих рослин призупинити «цвітіння води» та забезпечити її придатність для рекреаційного, комунально-побутового та рибогосподарського використання.

Мета проекту

- Забезпечити сталість альгологічного та фітоценотичного стану екосистеми «Тернопільський став», водойм парку «Топільче» та р. Серет в межах Тернополя, підвищити її екологічну стійкість, біорізноманіття;

 - покращити якість води екосистеми водосховища «Тернопільський став»;

 - розширити можливості рекреаційного та господарського використання водних і біоресурсів водосховища «Тернопільський став» у відповідності з вимогами у екологічних нормативів України та Водної рамкової директиви ЄС 2000/6.

Бюджет

729 000 ГРН

Проект № 43. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/43

Проект «Мережа міні-притулків для тварин «Вірні друзі»

Короткий опис проекту

Проект передбачає створення двох міні-притулків для тварин на масивах «Східний» та «Сонячний». Кожен з притулків буде розрахований на 5-7 собак, щоб не створювати дискомфорту городянам, але разом з тим частково зменшити чисельність безпритульних тварин на вказаних масивах. Передбачається поступове вилучення тварин з вулиць міста, обробка їх від паразитів, вакцинація, соціалізація та прилаштування

Мета проекту

Поступове зменшення кількості безпритульних тварин на вулицях міста гуманним шляхом, зокрема на масивах «Східний» та «Сонячний».

Бюжет

995 000 ГРН

Проект № 35. Голосування онлайн https://pb.rada.te.ua/projects/35

Проект «Центр реабілітації учасників бойових дій»

Короткий опис проекту

Проект має на меті закупівлю спеціального медичного обладнання для залу лікувальної фізкультури в Центрі реабілітації учасників бойових дій

Мета проекту

Створити залу лікувальної фізкультури з сучасним високоефективним медичним обладнанням, що буде доступне учасникам бойових дій (не лише учасникам АТО) . Функціональні завдання залу:

- заміна та компенсація втрачених функцій;

- відновлення рухових вмінь та навичок самообслуговування;

- зменшення болю, розвиток сили та витривалості м’язів;

- підвищення опірності організму до зовнішніх чинників.

Бюджет

898 000 ГРН

Проект № 61. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/61

Проект «Промоція міста»

Короткий опис проекту

Тернопіль дійсно Файне місто, але про це мало хто знає. На жаль, в Українському, Європейському та світовому масштабі нас дуже часто путають з Чорнобилем. Давайте зробимо, щоб про нас дізнався увесь світ та захотів до нас приїхати!

Мета проекту

Щоб про Тернопіль дізнався увесь світ та захотів сюди приїхати!

Бюджет

1 000 000 ГРН

Проект № 54. Голосування онлайн https://pb.rada.te.ua/projects/54

Проект «Реконструкція спортивно-відпочинкового комплексу «Тарнава»

Короткий опис проекту

Пропонуємо реконструювати та модернізувати діючий спортивний майданчик, що на вулиці Тарнавського, перетворивши у спортивно-відпочинковий комплекс «Тарнава».

Мета проекту

Ефективне і раціональне використання території міста Тернополя, забезпечення комфортного, сприятливого проведення вільного часу мешканців міста, залучаючи до активної рухової активності, та проведення відпочинку на свіжому повітрі.

Бюджет

1 000 000 ГРН

Проект № 26. Голосування онлайн https://pb.rada.te.ua/projects/26

Проект «Розвиток та популяризація автоспорту, його виду – картинг»

Короткий опис проекту

Ми прагнемо створити справжній клуб картингу - «Картинговий клуб «Тернопіль»», у якому кожний бажаючий, під наглядом тренера, зможе себе відчути пілотом. Обновити матеріально-технічну базу, створеного спільно з КЗ ТМР «СЮТ» сучасного гуртка картингу, в якому буде навчатися учнівська молодь міста. Виховувати національних та міжнародних чемпіонів, що будуть прославляти Тернопіль та Україну.

Мета проекту

Популяризувати автоспорт серед дітей, юнаків, молоді міста. Формування у дітей, юнаків та молоді техніко-технологічних знань, розширення їх політехнічного світогляду, конструкторської, експериментальної та винахідницької діяльності. Формування практичних навичок та підвищення майстерності учнівської молоді в сфері розвитку картингового спорту та формування здорового способу життя. Виховання позитивних якостей особистості: працелюбність, наполегливість у досягненні мети, відповідальність за результат своєї діяльності. А це у майбутньому – професійний інженер, механік, водій.

Бюджет

995 200 ГРН

Проект № 14. Голосування онлайн https://pb.rada.te.ua/projects/14

Проект «Мультиспортивний майданчик для дітей та молоді «Чемпіон»

КороткиЙ опис проекту

На Східному масиві у дворі між будинками за адресою вул. Лесі Українки № 33 і Протасевича № 10 А я пропоную на місці практично зруйнованого міні-футбольного поля збудувати новий сучасний мультиспортивний майданчик. Планується там розмістити синтетичне поле для гри у міні-футбол та баскетбол, вуличні тренажери, гойдалки для дітей, сміттєві урни та лавки для батьків.

Мета проекту

Створення сучасного мультиспортивного майданчику, яким зможуть користуватися жителі Східного масиву Тернополя.

Бюджет

1 000 000 ГРН

Проект № 19. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/19

Проект «Соціальне таксі»

Короткий опис проекту

Купівля та обслуговування спеціально облаштованого авто для людей з особливими потребами.

Мета проекту

Допомога в пересуванні та транспортуванні людей з особливими потребами.

Бюджет

1 000 000 ГРН

Проект № 53. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/53

Проект «Центр молодіжного дозвілля»

Короткий опис проекту

Проект має на меті створити базу для проведення розвиваючого дозвілля шкільної та студентської молоді. На базі центру будуть проводитися освітні, культурні, розвиваючі заходи. Центр молодіжного дозвілля буде доступний громадським організаціям, студентам та школярам. Також базу можна використовувати для групових та індивідуальних репетиторських занять, вивчення іноземних мов

Мета проекту

Цей проект спрямований в першу чергу на студентів, хоча користуватися проектом можуть учні старших шкіл та репетитори, які на базі центру зможуть проводити додаткові заняття. Враховуючи близькість до гуртожитків, ВНЗ Тернополя студентам зручно та комфортно проводити час на базі Молодіжного форуму, навчаючись та проводячи дозвілля на базі центру.

Бюджет

994 015 ГРН

Проект № 32. Голосування онлайн  https://pb.rada.te.ua/projects/32

Проект «Громадський міський туалет»

Короткий опис проекту

Громадський міський туалет є дуже важливим інструментом розвитку інфраструктури міста та підвищення комфорту перебування в ньому. Зовнішній вид легко ідентифікується пішоходами на вулиці та органічно вписується в міське середовище. Передбачено користування для людей з обмеженими фізичними можливостями, а також встановлення пеленального столика для немовлят.

Мета проекту

Забезпечення базових потреб людини.

Бюджет

933 100 ГРН

Проект № 11. Голосування онлайн   https://pb.rada.te.ua/projects/11

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Ось я почитав проекти ,і що саме основне більшість із них треба було зарубати як тільки автор написав заголовок . Ну ви тільки вдумайтесь памятник вчителю . Пора вже зрозуміти ,що це ж така ж професія як і всі решта .Поставлять вчителю ,а інші професії значить у нас ,що 3 сорт .Автор цього проекту явно м.......... . Те саме стосується автора " котячої хати ". Далі проект міні парку. Для чого створювати міні парк на дружбі , і тим самим фактично херити історичний вигляд масиву Дружба. Мають парк Топільче нехай тішуться. Краще нехай дивляться щоб ці дерева по вул Юності ,і Орлика не вирубали ,а то там вже готель будують біля бару "Доміно",а можуть і далі будувати всяку херню . Я так подивився  майже всі проекти відпочинково -розважального характеру ,а треба думати за проекти технічного характеру тобто енергозбереження , телеметрія аварійності мереж в житлових будинках ось куда треба вкладати гроші ,а у нас привикли тільки хліба і видовища . Створіть хоча б одне підприємство і то толк буде .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up