Не платить аліменти? Йдіть до виконавчої служби – 47 мільйонів минулоріч стягнули з боржників

Не платить аліменти? Йдіть до виконавчої служби – 47 мільйонів минулоріч стягнули з боржників
  • Прожитковий мінімум на дітей до 6 років - 1429 грн. Від 6 до 18 – 1860 грн.
  • Від липня минулого року розмір аліментів збільшено. Тепер суд не може визначати на дитину їх розмір менше ніж 50% прожиткового мінімуму. Раніше було 30%

- Чоловік не платить аліменти, вже понад півроку від нього ні слуху, ні духу! Куди йти – не знаю! Підкажіть, що робити в такому випадку? – зателефонувала до редакції 17 січня жінка, яка назвалась Аліною Гак.

Жінка розповіла, що менше року тому розлучилась з чоловіком. Двоє доньок-дошкільнят проживають з нею в одному з сіл, що в передмісті Тернополя. Колишній чоловік офіційно не працює. Зв'язок з ним обірвався близько півроку тому – ймовірно, змінив номер мобільного, а домашнього телефону в нього не було. За кордон не виїжджав, бо спільні знайомі не раз його бачили в розважальних закладах Тернополя. Жінка каже, намагалась зв'язатись з його батьками й іншими родичами, проте на контакт ті не йдуть. Мовляв, ми вас не одружували, не розводили – розбирайтесь самі.

Є 9 тисяч проваджень щодо неплатників аліментів

Відео дня

- Я не витягую фінансово двох дітей, - скаржиться пані Аліна. – І в цей час він спокійно, забувши про доньок, розважається у барах. Грошей, аби винайняти адвоката, не маю. Зверталась до сільради з проханням підказати, куди звертатись, аби примусили екс-чоловіка сплатити аліменти на дітей. Там мене «відфутболили», мовляв, то не наша компетенція. Хоч ви, може, підкажете?

Ще жінка просить підказати, яким є зараз розмір прожиткового мінімуму на дітей.

Питання Аліни Гак ми адресували до головного територіального управління юстиції в області.

  • Жінці необхідно з виконавчим листом звернутися до виконавчої служби управління юстиції за місцем реєстрації або проживання боржника, - пояснив начальник головного територіального управління юстиції в області Едуард Кольцов.

У  державній виконавчій службі  управління юстиції перебуває близько 9-ти тисяч проваджень щодо неплатників аліментів. Загалом це становить майже 30 відсотків від загальної кількості, виконавчих документів, що є у провадженні.

- За 2017 рік нашими виконавцями стягнуто близько 47 млн. грн. аліментних сумм на користь дітей, - каже Едуард Кольцов. - З урахуванням змін у законодавстві, з липня минулого року розмір аліментів збільшено. Відтепер суд не може визначати на дитину їх розмір менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. (Раніше було 30% - прим. ред.)

Що треба зробити для виплати аліментів?

Один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину в розмірі та на строк, які визначені у заяві.

Аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії.

На підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути відраховані й тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину.

Чи потрібно підписувати якісь папери?

Обов’язку підписання таких паперів немає. Однак батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначаються розмір та строки виплати. 

Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. 

У разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором, аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

У яких випадках слід звертатися до суду?

У разі неможливості досягнення між батьками угоди про добровільне відрахування, кошти на утримання дитини можуть бути присуджені за рішенням суду.

Яким може бути розмір аліментів?

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Якщо стягуються аліменти на 2 і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі:

на 1 дитину – однієї чверті,

на 2 дітей – однієї третини,

на 3 і більше дітей – половини заробітку платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Суд за заявою одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

У такому випадку розмір аліментів підлягає індексації. Індексація проводиться згідно із Законом України «Про індексацію грошових доходів населення».

Той із батьків, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Чи є можливість змінити розмір аліментів?

Розмір аліментів може бути згодом зменшено або збільшено за домовленістю між батьками або за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них.

За яких умов можливе дострокове припинення виплати аліментів?

За угодою між батьками обов’язок зі сплати аліментів може бути достроково припинений шляхом укладення з дозволу органу опіки та піклування договору про припинення права на аліменти на дитину в зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації. 

Довідка

Прожитковий мінімум на дітей становить*:

віком до 6 років: з 1 грудня 2017 р.- 1492 гривні.

віком від 6 до 18 років: з 1 грудня 2017 р. - 1860 гривень.

*Від 1 грудня 2017 р. За інф. головного територіального управління юстиції в області. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ніна

    Виконавча служба і поліція нічого не роблять. Я зверталась до них рік назад. Як тоді не платив так і тепер не платить. Вихід один... Позбавити батьківських прав його.

    василь reply Ніна

    позбавлення батьківськах прав не звільняє від сплати аліментів!!! так що нічого не вдієш , потрібно гарно думати ще до , наголошую ДО народження дітей!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up