Ми перевірили, що сталось із проєктами громадського бюджету, які влетіли місту у копієчку (ФОТО)

Ми перевірили, що сталось із проєктами громадського бюджету, які влетіли місту у копієчку (ФОТО)
  • У місті вже кілька років реалізовують «Громадський бюджет». Тернополяни пропонують свої проєкти. Ті, які отримали достатню підтримку та набрали необхідну кількість голосів – втілюють в життя. На це виділяють кошти з міського бюджети.
  • Ми перевірили, як виглядають останні реалізовані ініціативи. Чи дбайливо до них ставляться тернополяни та що найбільше потерпає від вандалів. Дивіться в нашому репортажі!

Серед реалізованих проєктів громадського бюджету є чимало дитячих та спортивних майданчиків, зон відпочинку, скверів тощо.

Трансфер-містечко

1 384 300 грн

Новий сквер відкривали на День міста. Йому немає ще й року, тому він фактично як новий. Сквер має різні зони відпочинку, лавки, невелика сцена, мольберти для малювання та дитячий майданчик. Це один за найдорожчих проєктів громадського бюджету минулого року.

Відео дня

Там висадили нові насадження. Старі дерева, які там росли – не чіпали. Всі елементи трансфер–містечка в гарному стані. Лише на одній гойдалці ми помітили, що гумовий елемент гойдалки відірвався. Він необхідний для амортизації.

Благоустрій дворику школи №5

1 411 310 грн

Значна кількість реалізованих проєктів «громадського бюджету» – облаштування дитячих та спортивних майданчиків та благоустрій територій шкіл. Голоси на такі швидко збирають. Минулого року відновили територію біля школи №5. Її вклали бруківкою, облаштували клумби, встановили лавки. Всю територію загородили парканом.

На території висадили квіти, її тримають в чистоті та порядку. Хоча почались літні канікули – біля школи на лавках відпочивають учні.

Ремонт території біля гімназії ім. Франка

1 447 388 грн

Ще один проєкт, пов’язаний з закладами освіти – ремонт території біля входу в гімназію ім. І Франка, що на вулиці Коперника. Територію також загородили парканом. Раніше там на перервах відпочивали гімназисти, тепер же на газон не можна. Висадили нові дерева. Тротуар вклали бруківкою. Можливо, там не завадило б встановити місце для паркування велосипедів. МИ помітили, що велосипеди кріплять до стовпів поруч.

Вуличний спортзал

231 520 грн

Новий сучасний та перший у своєму роді майданчик для вуличного воркауту облаштували на Київській, 1. Вуличних тренажерів у місті чимало, однак на них, як кажуть місцеві, справді займатися спортом важко. Це радше атракціони для дітей чи тренажери для фізкультури.

На Київській же облаштували силові тренажери, вуличні гантелі. Навантаження на тренажери можна регулювати, переставляючи спеціальні диски.

– Зараз спекотно, тому людей на тренажерах немає, але ввечері приходять хлопці, дівчата, щоб займатись, – розповів житель будинку пан Олег. – Діти теж бавляться тут, але старші, які можуть займатися. В теніс грають, гантелі підіймають. З того часу, як їх встановили, нічого, на щастя, не покрали, не поламали.

Всі тренажери працюють. Однак деякі почали покриватись іржею.

На цей проєкт виділяли 300 тис. гривень з бюджету, але вдалось зробити дешевше майже на 70 тис. Ці кошти повернулись назад до бюджету.

Дитячий майданчик «Аляска»

291 370 грн

Новий дитячий майданчик облаштували на Симоненка, 6. Він призначений для маленьких дітей. За загородженням поклали штучну траву, встановили чотири гойдалки, каруселі, гірку, лавки.

Поруч з новим майданчиком є ще й старі гойдалки та атракціони з радянських часів.

Однак у підсумковому звіті про виконання проєктів йшлось не лише про дитячий майданчик, а і про встановлення вуличних тренажерів. Їх ми не знайшли. Як розповіла жителька будинку пані Тетяна, тренажерів не встановлювали, лише майданчик.

– Ні, тренажерів не було, тільки гойдалки, – каже жінка. – Знаю, що на Куліша ставили, але то ще роки три тому було.

У міській раді пояснили – даний проєкт відносився до малих. Виділених коштів на тренажери не вистачило. Реалізацію погоджували з автором.  

– На сайті міської ради є щомісячний стан реалізації проєктів Громадського бюджету, – пояснює речниця міськради Мар’яна Зварич. – Даний проект відносився до малих із бюджетом 300 тисяч гривень. Те, що подають автори на етапі проектів і те, що реалізовується іноді може різнитися, враховуючи обмежений бюджет. Проте усі зміни відбуваються з погодженням з автором. В межах коштів, які були виділені на реалізацію даного проєкту, з автором було погоджено, що відбудеться влаштування «Спортивно-ігрового дитячого майданчика «Аляска» на дану суму. Тому не було вуличних тренажерів.

«Доріжка здоров’я»

292 005 гривень

Вуличні тренажери, схожі з тими, о встановили на Київській, тепер є і в гідропарку «Топільче». Розташовані вони біля центру загартовування «Нептун». Однак цим тренажерам пощастило менше. Один з них понищили вандали – зламали одну з перекладин. Однак тренажер працює.

Інші тренажери в хорошому стані, але деякі металеві елементи почали покриватися іржею.

Дитяча «лазанка»

249 652 грн

Канатна «лазанка» стоїть на трав’яному пляжі в парку Шевченка. Її встановили минулого року. Вона має підсвітку, якою можна керувати зі смартфону, поруч  ліхтар з датчиком руху. Така забава сподобалась дітлахам і вдень. Коли не надто спекотно, там граються діти.

Конструкції ще немає і року. Її встановили у серпні минулого року. Однак за цей час її добряче понищили вандали. Найбільше постраждали різнокольорові ліхтарики. Їх є дев’ять і всюди побите захисне скло. Більшість світлодіодів не працюють. Лише чотири ліхтарика працювали.

Інклюзивний майданчик «Місто мрій»

1 390 942 грн

Таких майданчиків у місті мало. Атракціони для діток з інвалідністю є в парку Шевченка, біля дитячої поліклініки. Найбільший сучасний майданчик облаштували в парку Нацвідродження у 2019 році. Однак не встигли його до кінця облаштувати та відкрити, як його понищили вандали. Одразу після становлення вночі невідомі зламали гойдалку. Її відремонтували.

Наразі на майданчику граються всі діти, не лише з особливими потребами. Всі атракціони в хорошому стані. А от деякі лавки зламані. Їх ремонтували. Не в найкращому стані дитяча пісочниця – вона почала розвалюватися. А захисний ланцюг на дитячій каруселі, на яку можна заїхати навіть на інвалідному візку, обірвали. Скільки ж сили та розуму треба, щоб розірвати металевий ланцюг?

Штучна трава біля гойдалок вже протерлась. Під нею пісок.

– Ввечері тут шастають різні люди, – каже тернополянка Ольга. – На майданчику зранку і пляшки з алкоголю лишають, і сміття. Тут парк, камер немає, патрулі рідко бувають, от і маємо, що ламають та нищать.   

Пам’ятник учителю

999 800 грн

Цей проект 2018 року викликав чимало дискусій серед місцевих. Не всі розуміли, навіщо потрібно витрачати гроші саме на пам’ятник. Хтось хотів, щоб він виглядав інакше. Не обійшлось і без гумору. Дехто пропонував встановити пам’ятник майстру Йоді з «Зоряних війн», щоб приваблювати туристів.

Врешті пам’ятник встановили. Однак багато людей не зрозуміли, чому замість вчителя – постамент та два учні.

Пам’ятник в хорошому стані. Поруч висаджують квіти. Там фотографуються місцеві. Але деякі бронзові елементи почали покриватися зеленим нальотом.

А який проєкт вам подобається найбільше? Що б ви хотіли бачити в нашому місті? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up