В Україні запровадять обов’язкову реєстрацію абонентів мобільного зв’язку

В Україні запровадять обов’язкову реєстрацію абонентів мобільного зв’язку

В Україні хочуть запровадити обов'язкову реєстрацію абонентів мобільного зв'язку. Потребу в такій пояснюють тим, що можна буде запобігти тероризму та зменшити кількість кримінальних правопорушень, зокрема шайхрайств.

 

 

Ініціатива реєструвати всіх мобільних абонентів з'явилася ще влітку цього року, але був відсутній чіткий механізм. Проте 17 жовтня Нацкомісія регулювання зв'язку та інформатизації впорядкувала механізм реєстрації абонентів мобільного зв'язку. Для того, щоб ця ініціатива вступила в силу, парламент повинен прийняти відповідний законопроект Держслужби спецзв'язку і захисту інформації.

Понад 90% абонентів - аноніми

Сьогодні в Україні понад 90% абонентів мобільного зв’язку користуються анонімно послугами, кажуть оператори. Ідентифікацію особи абонента мобільного зв’язку на сьогодні вже запровадили близько 100 країн світу. Купити або активувати sim-карту без ідентифікації абонента неможливо в Норвегії, Угорщині, Словаччині, Іспанії, Італії, Греції, Японії, Австралії та багатьох інших країнах. У рамках пакетів антитерористичних законів такі норми у 2016 році були запроваджені в Польщі, а із серпня 2017 року – і в  Німеччині. 

Обов’язкова ідентифікація особи

Законопроект, по суті, передбачає обов’язкову ідентифікацію особи абонента мобільного зв’язку та реєстрацію мобільних пристроїв за міжнародним ідентифікатором, розповідають редакції “20 хвилин” у прес-службі Держспецзв’язку. 

Відео дня


- Проект спрямовано на підвищення загального рівня безпеки в Україні, на запобігання тероризму та на зменшення кількості  кримінальних правопорушень, зокрема шахрайств, - кажуть в Держспецзв’язку. - Крім цього, він покликаний сприяти розвиткові бізнесу в країні, його детінізації та відкриттю нових можливостей для абонентів користуватися сучасними сервісами е-врядування, е-фінансів, е-комерції тощо.

Проект закону наразі на погодженні

Зараз проект Закону перебуває на етапі погодження з відповідними міністерствами та відомствами.

- Триває процес консультацій з операторами мобільного зв’язку щодо конкретних механізмів реалізації законопроекту в частині реєстрації вже існуючих абонентів, - кажуть у Держспецзв’язку. - Головна мета цих консультацій - провести процес реєстрації в  найзручніший і найдоступніший спосіб для громадян та запобігти додатковим витратам бізнесу. Зокрема, розглядаються варіанти як дистанційної реєстрації. Наприклад, за допомогою електронного цифрового підпису, так і за особистої присутності абонента. Триває також дискусія й щодо термінів проведення такої реєстрації. 

Як реєструватимуть абонентів

Спираючись на досвід сусідніх країн, зокрема Польщі, найоптимальнішими строками, які враховують як побажання операторів, так і є сприятливими для громадян, вбачаються 9–12 місяців, кажуть в Держспецзв’язку. Щодо нових абонентів, то їх реєстрацію передбачено під час укладання відповідного договору з оператором про надання телекомунікаційних послуг. Це також можна буде зробити як у традиційний спосіб, за особистої присутності, так і дистанційно, з використанням сучасних інструментів електронної ідентифікації громадян.
- Наразі тривають роботи з узагальнення всіх пропозицій і зауважень та вироблення єдиної позиції з означених питань, - додають тут. - Згідно з  установленим порядком цей документ буде переданий на розгляд Верховної Ради України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Петя

    Який дибіл буде терористом чи шахраєм із сімки яка зареєстрована на себе? Вона купить для цього сімку в бомжа. Все робиться тільки для тотального контролю над пересічними людьми - хто де пукнув, хто де плюнув.
  • Volodymer

    Дибіли, ті що ЗА - ви вже повністю одуріли від такого життя чи як це зрозуміти? Тільки тупий раб може бути за те, щоб якась гнила держава його контролювала! Однозначно проти - в разі цього неподобства - ПРИНЦИПОВО не будем давати ніяких даних, вплоть до того, що прийдеться бути без звязку, або купляти користовані чужі сім картки на різних сервісах з продажу, в крайньому випадку зареєструвати на підставну особу за гроші.

    Щодо шахраїв -люди-ідіоти - та включайте нарешті мозги - цікавтеся в житті чимось ще, крім своєї роботи, прокачуйте мозги - і ніякі шахраї вам не будуть страшні!

    Повірте - в такому випадку буде краще всім - чим менше лохів, тим краща держава і суспільство!

    І те саме на виборах - лохи голосують - страждають всі, це абсурд!

    Anonymous reply Volodymer

    Не здивована таким коментарем від людини, яка власне ім'я написала з помилкою
  • Діонісій

    яник хотів ще то коли зробити з азіровим? тоді казали, драконівські закони, а тепер все нормально. якби зробили так давно, то менше булов шахраїв і всякого інакшого кодла. якщо людині немає чого боятись, то чому ні ? я на контракті вже 15 років, нормально себе почуваю.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up