Оренда квартири в Тернополі: майже довоєнна вартість, цінники в доларах та шок-пропозиції

Оренда квартири в Тернополі: майже довоєнна вартість, цінники в доларах та шок-пропозиції

Яка зараз ситуація з орендою квартир у Тернополі, скільки треба заплатити аби винайняти житло та за скільки «зникає» вільна квартира — дізнавалися «20 хвилин».

Наприкінці лютого та на початку березня, після повномасштабного вторгнення росії, на захід України рушили сотні тисяч українців, які тікали від війни до більш безпечних регіонів країни. Велика кількість переселенців зі сходу, півдня та півночі обрали собі за тимчасовий притулок затишний Тернопіль. За останніми даними Тернопільської міської ради, з початку війни Тернопільська громада прийняла більше 38 000 внутрішньо переміщених осіб.

Одночасна поява десятків тисяч людей, які потребували тимчасового притулку, змусила тернопільський ринок оренди житла просто таки вибухнути.

Коли були найбільші піки

Вартість оренди квартир у Тернополі зростала протягом усього березня та досягла свого піку наприкінці березня або ж на початку квітня, розповідає директорка агенції нерухомості «Оранта» Люба Лисак. Підйом тримався весь другий весняний місяць. Потім окупанти залишили північ України, частина людей почала повертатися до своїх домівок, і вже в травні ціни почали падати, стало з’являтися більше пропозицій, квартиранти отримали можливість вибору.

— Якщо у пікові періоди з’являлася вільна квартира, то ми її здавали за 5 хвилин. Зараз уже може здаватися день або два. Ну а головне, що ціни, які виставляють орендодавці, вже практично повернулися до того рівня, який був у Тернополі до 24-го лютого. Висока вартість лишається тільки на ті помешкання, які є самі по собі дорогими. Це новобудови, перша здача, з новим ремонтом, новою технікою та меблями, — розповідає Люба Лисак.

Зараз же можна винайняти однокімнатну квартиру в новобудові з 7000-8000 тисяч гривень. Такою була вартість таких квартир і до російського вторгнення. А, наприклад, двокімнатну квартиру з «радянським» ремонтом можна винайняти за 5000 гривень.

— І я вам скажу, що ця квартира, хоч вона була і акуратна, але тим не менше, вона на раз-два вже не пішла. Орендарі обирають, не беруть хоч щось, хочуть щось краще. Якщо сказати про двокімнатну в новобудові, перша здача з усім новеньким коштуватиме 13000-14000 тисяч гривень, —  каже пані Лисак.

Також рієлторка зазначає, що певне непорозуміння виникає, бо орендодавці Тернополя зазначають ціни в доларах, а орендарі, якими є переважно переселенці, не готові платити за житло у валюті. Але, звісно, що у підсумку люди знаходять спільну мову. Також у нагоді тут стає менша плата за послуги рієлторів, бо до війни вони брали за свою роботу ціну місячної плати за квартиру, а зараз тільки половину вартості.

Відео дня

Що буде далі?


Влітку, якщо не буде якихось військових змін у країні, то, скоріше за все, ситуація з орендою житла у Тернополі не змінюватиметься. Можливо, запит стане більшим ближче до осені. Це станеться, якщо до міста будуть повертатися студенти, зауважує співрозмовниця. 


Найдешевші



На сайті пошуку житла dom.ria.com зараз достатньо пропозицій квартир у Тернополі для орендарів. Зрозуміло, що найдешевші пропозиції стосуються однокімнатних квартир. Таку оселю на Дружбі є шанси винайняти за 3000 гривень на місяць. У решті районів зустрічаються «однушки» по 4000-5000 гривень, а найвищий мінімальний цінник — на Оболоні, там таку квартиру можна орендувати щонайменше за 8700.

Найдоступніші двокімнатні квартири є запропоновані на Алясці та Сонячному масивах. Можна буде вкластися у менш, ніж 5000 гривень. Найвищі мінімальні цінники на квартири з двома кімнатами знову на Оболоні та на Канаді — 6000 гривень на місяця, щонайменше.

Найдешевшу трикімнатну квартиру можна орендувати також на Сонячному — всього за 5000 гривень. Ну а найдорожчим районом Тернополя і в цьому сегменті квартир лишається Оболоня. Тут квартира з трьома кімнатами коштує, як мінімум, 14 000 гривень.

Читайте також:
Ціни падають! За скільки можна орендувати квартиру у різних мікрорайонах Тернополя (ГРАФІКА)

35 000 за місяць, а що там?

«20 хвилин» також вирішили дізнатися, а якими зараз є пікові пропозиції на оренду квартир у Тернополі.

Станом на друге червня — найдорожчою орендною пропозицією є 5-кімнатна квартира в центрі Тернополя, за яку власники бажають отримувати на місяць 35 000 гривень. Звісно, що орендарю доведеться окремо оплачувати «по лічильниках», натомість він отримає 200 квадратних метрів площі, євроремонт, джакузі, 5 кімнат та 7 спальних місць. Власник дозволяє жити з тваринами. І, мабуть, розуміючи, що пропозиція «кусається», пропонує винаймати одну квартиру – на дві родини. Якраз кількість кімнат дозволяє і такий варіант.


3-КІМНАТНІ. 22 876 гривень на місяць хочуть отримувати власники 3-кімнатної квартири на третьому поверсі в 5-поверхівки в районі Аляска. Запевняють, що в оселі є вся необхідна техніка, опалення індивідуальне, а комфортно ночувати можуть шість людей. Зважаючи на ціну, заманити орендарів, автори оголошення намагаються невеликими комунальними платежами, оскільки власники мають субсидії.



2-КІМНАТНІ. 19 608 гривень бажають отримувати власники за оренду своєї двокімнатної квартири в 10-поверховій новобудові на вулиці Глибокій. Автори оголошення описують квартиру, як «стильну та сучасну», але при цьому наполягають, щоб орендарі були без тварин та дітей.



1-КІМНАТНІ. Найдорожча однокімнатна квартира, яку здають в оренду в Тернополі, станом на 2 червня, вартує дорожче, ніж 2-кімнатна або 3-кімнатна квартира. За оселю в житловому комплексі на Шептицького просять 26 144 гривні на місяць. Натомість пропонують три спальні місця на 45-ти квадратних метрах з «авторським» ремонтом, сучасну техніку, парковку та «закритий» двір з відеоспостереженням.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up