"Пеня потрібна, щоб дисциплінувати мешканців платити за послуги", - кажуть тернопільські експерти

"Пеня потрібна, щоб дисциплінувати мешканців платити за послуги", - кажуть тернопільські експерти

Що думають про законодавчі зміни у сфері житлово-комунальних послуг законотворці та підприємства, які їх надають, розповіли експерти. "20 хвилин" також дізналися, що буде із субсидіями після впровадження зміню
 

Реформу у сфері житлово-комунального господарства активно лобіює нардеп із Тернопільщини Роман Заставний. Ми запитали, чому колишній мер Тернополя так захищає зміни, які важко сприйняти пересічним тернополянам та яка практична користь від них.
Основний момент, на якому наголошує нардеп, - закон покликаний дисциплінувати самих споживачів.

- Усі повинні вчасно сплачувати за отримані комунальні послуги, якщо хтось один цього не робить, значить, має буде інший, хто заплатить, - каже він. – Друга сторона медалі – мешканці повинні самі контролювати якість та повноту отримання послуг. Закон фактично закидає м’яч на поле стосунків місцевої громади та влади. Раніше чиновники постійно стверджували, що не можуть навести порядок, бо люди не платять. Тепер є реальний шанс змінити ситуацію.

Для чого потрібна пеня

Житлово-комунальна сфера наразі є досить закритою. Є реальна проблема – місцеві жителі не знають про те, які послуги вони мають отримувати. Винна і місцева влада, і самі люди, які проявляють низьку активність, каже Роман Заставний.
- Закон має спонукати: якщо я власник нерухомості, значить, повинен бути зацікавлений у якісному утриманні цього об’єкту. У нас, на жаль, збереглася пострадянська ментальність, коли хтось має зробити за когось, - продовжує він. 
Щодо пені та абонплати, тут, за словами співрозмовника, не стояло питання покарати споживачів, їх хотіли мотивувати платити вчасно. 

Відео дня

- Не виключено, що розмір пені у майбутньому буде збільшений. Додаткові нарахування визначають соціальну справедливість. Адже одні мешканці сплачують регулярно за компослуги, а інші мають багаторічні борги. Зважаючи на курс гривні, розуміємо, як та чи інша сума боргу нівелюється за певний період часу, - додає він.

Закон ніхто не роз’яснює 

Жителі європейських країн, за словами нардепа, навіть не задумуються над тим, що вони повинні відповідати за свою власність. Для них – це апріорі має бути. Наші громадяни повинні зрозуміти, що порядок у будинках лягає на їхні плечі, додає депутат.

- Закон має розбити монопольність в управлінні підприємств, надавачі послуг не можуть приймати рішення за людей і робити так, як їм вигідно. Мешканці мають право самі управляти своїм майном, достатньо лише – проявити активність, - говорить пан Заставний.

Попри манливі перспективи, тернополяни фактично нічого не знають про те, що буде із комуналкою далі і як, власне, будуть реалізовані зміни. Зауважимо, що навіть у процесі підготовки публікації редакція зверталась за роз’ясненнями і в міське управління ЖКГ, і в міську раду, і до підприємств-надавачів послуг. Ніхто з них не дав чітких пояснень щодо нововведень. Адже, кажуть, ніяких інструкцій і самі не мають. Чому так?

- Думаю, що надавачі послуг усе прекрасно розуміють, але їм не вигідно доносити інформацію до споживачів. Їм добре бути монополістами на ринку, і вони користуються своїм положенням. Усі структури повинні дати профільні роз’яснення щодо впровадження тих чи інших змін – вода, електроенергія, газ тощо. А місцева влада має випрацювати стратегію, яка дасть можливість реалізувати законодавчий акт, - каже нардеп.

Як працюватиме закон на практиці, ми запитали у представників різних підприємств-надавачів послуг.

Водимир СУЛИМА, начальник міського управління соціальної політики:

Субсидію рахуватимуть на всі послуги

- Згідно із змінами, відбулася монетизація субсидій. Ми лише призначаємо їх розмір, а виплачує кошти "Ощадбанк". У розрізі виплат, збільшилася кількість призначень. Віднедавна компенсуються витрати на обслуговування вузлів обліку комерційної енергії. 
У подальшому субсидію мешканцям нараховуватимуть і на інші види послуг, які будуть визначені надавачами. Управління нараховує загальну суму субсидії в залежності від отриманих доходів. Визначений платіж уже буде ділитися на певну кількість послуг.

 

Володимир ЦЕБАК, заступник директора ТОВ "Тернопільоблгаз":

За газ винні більше 220 млн. грн.

- Станом на 1 травня жителі області заборгували за газ понад 220 млн грн, це дані без Тернополя і Тернопільського району. 
Про те, як будемо нараховувати пеню за борги, наразі невідомо. Інструкцій не отримували. Можливо, введення пені якоюсь мірою дисциплінує споживачів. Хоча її розмір – 0,01% від суми боргу не є достатнім аргументом впливу.

 

Василь ЧОРНЕНЬКИЙ, начальник юридичного відділу КП "Тернопільводоаканал"

Мають рік на підписання договорів

- Зміни до закону вступають у дію з 1 травня 2019 року. Втім тернополяни мають рік, аби визначитися з формою договірних відносин – чи це буде індивідуальний договір споживача, чи колективний договір із підприємством. Ті, хто не визначаться за цей період часу, швидше за все, будуть автоматично переведені на індивідуальну форму. Внутрішньо будинкові мережі, які наразі обслуговують приватні підприємства (жеки) є вільним ринком, тому мешканці можуть обирати будь-кого, хто зможе їх обслуговувати на належному рівні.
Наразі КП "Тернопільводоканал" виніс окремою графою у платіжках – за обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку. Нарахування здійснюється кожні три місяці. Розмір платежу визначає економічний відділ. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Володимир Шептицький

    Ще б експерти були проти підвищення прибутків і " ідей держави "
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up