Економіст з Тернополя пояснив, чому вартість на деякі продукти зросла. До чого тут долар?

Економіст з Тернополя пояснив, чому вартість на деякі продукти зросла. До чого тут долар?
  • Вартість продуктів, як і вартість бензину чи одягу змінюється чи не кожного дня. 
  • Ми порівняли зміни вартості деяких продуктів, а економіст з Тернополя пояснив нам, чому ж на більшість з них ціни зросли.

До уваги брали не весь продуктовий кошик українця, а окремі його складові. Також порівняли зміни ціни на алкоголь (столове вино) та пальне. Графік створили за даними сайту Державної служби статистики.

Як змінилася вартість продуктів

На графіку нижче ви бачите, що вартість продуктів у області зросла. Помітно подорожчали курячі яйця, за рік – на третину, а цукор – майже вдвічі. Лише вартість житнього хліба зменшилася на декілька копійок, а вина – на цілих п’ять гривень.

Відео дня

А от вартість пального, у порівнянні з січнем минулого року, також зменшилася. Але помітно зросла у порівнянні з груднем 2020 року.

Курс долара в грудні-січні був майже однаковим. У графіку ми подали найвищий курс долара за місяць.

Чому зростають ціни

Ми попросили тернопільського економіста Володимира Мартинюка пояснити, що ж впливає на формування ціни та чому вартість багатьох продуктів поступово зростає. І ось, що він відповів:

– На формування цін впливає попит та пропозиція. Але можуть бути і специфічні цінники, наприклад, ті, що маємо ми зараз, тобто подорожчання цін на пальне.

Будь-який виробник має складову витрат на пальне, адже в будь-якому виробництві вони є. Тобто зі зростанням цін на пальне, зростають і ціни на багато продуктів.

Але це не єдина причина. Зараз ми маємо зимово-весняний період, і на низку продуктів активно змінюється ціна, адже їх запаси зменшуються, наприклад, курячі яйця. Адже при постійному попиті взимку кури відкладають менше яєць.

Або ж яблука, інші фрукти чи овочі, що вирощують у нас. Багато підприємств не мають великих потужностей для їх зберігання впродовж всієї зими, тому розпродують за коротший термін. На ринку пропозиція на яблука спадає, але попит залишається стабільним. Тому ціна на них також зросте.

Курс долара не впливає на вартість продуктів. Адже, як ви помітили, зараз він залишається сталим та не надто коливається.

Але, якщо говорити про продукцію з-за кордону, імпортну, курс долара відіграє свою роль. Наприклад, коли завозимо польські яблука, і є зміни валютного курсу гривні до злотого, чи гривні до долара. Тоді буду змінюватися ціни.

Щодо алкоголю, можу сказати, що його подешевшання пов’язане з галузевими чинниками. Якими саме, не знаю, адже глибоко не досліджував цю сферу. Ймовірно, після січневих свят попит на алкоголь просто зменшився.

Прогнози на майбутнє щодо вартості продуктів дуже важко дати, адже і саме прогнозування є складним процесом, що потребує аналітики і багатьох даних. Будемо сподіватися, що все буде добре.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up