Саджанці та насіння: що тернополяни купують для висадки на своїх ділянках

Саджанці та насіння: що тернополяни купують для висадки на своїх ділянках
  • З настанням весни тернополяни починають готуватися до висадок. Хтось має дачні ділянки, а хтось купує саджанці та квіти для свого двору.
  • Ми дізналися, що можна придбати у Тернополі та як правильно садити рослини, щоб вони прижилися.

На ринку вже продають саджанці. Продавці кажуть, що не варто тягнути, оскільки саме час для висадки.

Що можна придбати

Вибір різних саджанців є великий. Можна купити фруктові дерева, горіхи, кущі. Є різні сорти яблук, груш, нектарину, персиків, тощо. Деякі продавці навіть мають плоди яблук, щоб можна було побачити, що це за сорт. Яблуні коштують по 60 – 70 гривень за саджанець. Як кажуть продавці, люди найбільше купують сорт яблук «Червонець», бо урожай великий, гарний та солодкий. «Голден» - зелені яблука. Вони не такі солодкі та більш тверді. Вони найбільше підходять для виготовлення повидла, варення. Їх краще класти у випічку, бо вони не такі водянисті і тісто від них не «пливе».

Відео дня

Також є різні сорти шовковиці, слив, груш. Можна придбати навіть хурму. Є і різні горіхи – «Фернор» (нагадує великий грецький горіх), фундук та навіть миндаль. Саджанець таких коштує 80 гривень.

Є і кущі смородини малини, агрусу, порічки. Такі кущики недорогі – по 40 гривень.

 

Ціна:

Яблуня «Червонець»

60 грн

Яблуня «Президент»

60 грн

Яблуня «Чемпіон»

60 грн

Яблуня «Білий налив»

60 грн

Груша «Повисла»

70 грн

Груша «Кюре»

70 грн

Персик «Ананасний»

80 грн

Нектарин «Інжирний»

80 грн

Вишня «Шпанка»

70 грн

Вишня «Мічуринка»

70 грн

Шовковиця «Малинівка»

50 грн

Черешня «Чорнокорка»

70 грн

Черешня «Наполеон»

70 грн

Малина «Жовтий гігант»

30 грн

Аґрус «Берил»

50 грн

Смородина «Дана»

40 грн

Як правильно садити дерева

Деревця та кущі можна висаджувати як восени, так і навесні. Але бажано робити це восени, щоб рослина швидше росла.

- Якщо садити деревця весною, то ви втрачаєте рік, - каже продавчиная Зіна. - Восени земля волога, і саджанці встигають прижитися, пустити нові корінці, і тому весною вони вже добре починають рости.

Яму перед посадкою треба добре залити водою. Можна додати туди чорнозем або навіть листя, яке лишилось з осені. Воно буде хорошим добривом, оскільки почало розкладатися. Це буде хороша підживка для рослини. Є і спеціальні універсальні мінеральні добрива. Розводити їх потрібно у воді та підливати дерева та кущі після висадки. Упаковки добрива за 30 гривень вистачить на 100 літрів води.

Насіння овочів: що купувати

На ринку та в магазинах можна придбати насіння різних овочів – огірки, помідори, кукурудзу, моркву та багато інших. Ціни на них – від 3 до 15 гривень за упаковку. В ній – або певна кількість насінин, або певна вага насіння.

Дорожче насіння покрите спеціальною речовиною, яка захищає паросток від грибків. 

Деяке насіння варто висаджувати одразу в землю, однак дехто загортає його у вологі ганчірки на кілька днів, щоб паросток проріс. Дехто готує розсаду. Переважно це стосується помідорів та перцю.

Щоб не пошкодити корінці при пересадці розсади, можна використовувати спеціальні торф’яні горщики. Залежно від розміру, вони коштують 1 – 3 гривні за штуку. Придбати такі можна на ринку, у садівничих магазинах та супермаркетах. Розсаду варто садити в землю прямо з такими горщиками. Вони стають добривом.

Якщо ви не маєте земельної ділянки, все одно можете виростити домашні овочі прямо на балконі. Звичайно, кукурудзу чи буряк з морквою на балконі не виростиш, а от томати – запросто. Є сорти помідорів, які ростуть у вазонах. Наприклад, на підвіконні ви зможете виростити помідори чері.

На ринку також можна придбати цибулю кущівку для посадки. Кілограм коштує 100 гривень. Сорт цибулі на вартість не впливає.

- Цибулю купують мішками, переважно люди з районів, - каже продавець Михайло. – Її вже можна висаджувати, але з деякими сортами ще варто почекати до кінця березня. Дехто купує по кілька кілограм. 100 гривень – це недорого. Якщо є ділянка землі або дача, то вигідніше садити цибулю самому.

Які квіти можна купити

Окрім саджанців фруктових дерев та кущів, можна придбати і квіти. На ринку продають саджанці троянд. Кущик вартує 50 – 55 гривень. Є і дорожчі – польські. Вони коштують по 70 гривень. Вони запаковані у коробки, місця зрізу оброблені парафіном. Він потрібен для того, щоб зберегти вологу всередині рослини.

- Висаджувати можна на початку весни, погода зараз це дозволяє, - каже продавчиня пані Марта. – Ніякого добрива окремо купувати не потрібно, але краще в землю додати перегній або хороший чорнозем. Можна дати трохи попелу, але небагато. Парафін зі зрізу варто зняти після висадки. Ну і підлити рослину потрібно. Накривати кущ не варто, бо вже йде потепління. Зазвичай великими банками накривають саджанці троянд, перед настанням зими. Весною їх потрібно забирати.

Також можна придбати цибулини тюльпанів. Вони коштують по 10 гривень за цибулину. Їх потрібно добре їх оглянути. Продавчиня Марта радить взяти цибулину в руки – вона має бути тверда. Якщо є м’які місця, то з неї нічого не буде, оскільки вона почала гнити. Варто зняти і верхнє лушпиння, щоб переконатися, що цибулина не покрита пліснявою. Якщо цвіль все ж є, краще обробити їх спеціальним засобом, який знищує грибок. Його продають у вигляді порошку. Пакетик коштує до 25 гривень. Також спеціальні розчини використовують для того, щоб обробити сажанці. Однак якщо ви не бачите на кореневищі ознак плісняви, вони не потрібні.

Якщо ви хочете прикрасити клумбу квітами, можна придбати і насіння. Це найдешевший варіант. Пакетик насіння коштує 5 – 10 гривень. Їх можна придбати на ринку чи у супермаркеті. Сіяти їх можна одразу у землю, однак бажано трохи почекати – кажуть продавці. Має бути трохи тепліше, але грунт ще має лишатися вологим. Якщо висаджувати насіння в холодну та вологу пору, є велика імовірність того, що вони покриються пліснявою і не проростуть.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up