Що буде з українськими підприємствами без російських: 1С, Mail.ru, Яндекс...

Що буде з українськими підприємствами без російських: 1С, Mail.ru, Яндекс...

Фахівці VoxConnector ексклюзивно для 20minut.ua розповідають, чого чекати місцевим підприємствам без російських спеціалізованих бухгалтерських програм, соцмереж та ін. 

Нещодавно Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій до широкого кола російських компаній. Серед них соціальні мережі "ВКонтакте", "Однокласники", компанії "Яндекс", "Аерофлот", Mail.ru, виробники програм бухгалтерського обліку "1С" і "Парус".

Без 1С відбудеться колапс

Через санкції проти російських компаній на український бізнес може чекати колапс, вважає  голова правління Інтернет Асоціації України Олександр Федієнко.

Відео дня

  • Розповсюдження економічних санкцій на систему 1С може призвести до заморозки бухгалтерських процесів, - розповідає Олександр Федієнко. - Цю систему використовують більше 90% підприємців України. Якщо 1С не знайде спосіб легалізувати свою діяльність в Україні, або українська влада не відкладе своє рішення щодо санкцій проти 1С на пізніший термін, перший місяць-два на бізнес чекає колапс. Потім з’явиться національний продукт, бізнес поступово почне з ним працювати.

З альтернативними програмними продуктами поки що все складно, кажа він. На сьогодні існує система M.E.Doc, але вона не настільки широко використовувана, і ще питання – наскільки відповідає потребам бізнесу. 

  • При виборі російських компаній, проти яких застосовувати санкції, потрібно зважати на те, від чого може постраждати і наша економіка, - зазначає пан Федієнко. - У випадку із соціальними мережами та системою 1С спочатку ми повинні були створи свої програмні продукти, запропонувати їх бізнесу та українцям, а вже потім вводити санкції.

Фахівець вважає, що російські соцмережі можна було заборонити ще три роки тому, запропонувавши при цьому українцям альтернативну платформу для подальшого спілкування.

Ніхто не знає реальних наслідків цих санкцій

  • Найбільша проблема у тому, що на сьогодні ми не маємо розрахунків щодо впливу рішення про введення санкцій на економіку, - коментує голова бюджетного комітету громадської ради Міністерства фінансів України Тарас Козак. - Відповідно, є великий ризик, що від санкцій проти російських підприємств постраждає вітчизняна економіка.

Ухвалене рішення несе різноманітні ризики для бізнес-діяльності багатьох українських компаній. Наприклад, через заборонені соцмережі чимало компаній проводили комунікацію зі своїми клієнтами. Ще більше загроз для нашого бізнесу несуть санкції на російських виробників систем бухобліку. За деякими оцінками, відсоток українських компаній, які ведуть свій бухгалтерський облік на "1С" чи на "Парусі" значно перевищує 90%.

  • І хоча використання цих програм не заборонено, і українські дистриб’ютори цього програмного забезпечення оголосили про продовження технічної підтримки, ризики залишаються, каже він. - Зокрема, незрозуміло, чи зможуть бути виправлені критичні помилки чи безпекові дірки в ядрі програм, якщо такі будуть виявлені. Адже російські розробники нікому не дають доступ до оригінального коду.

Силовики скористаються ситуацією

Ще одна небезпека полягає в корупції українських правоохоронних органів, наголошує Тарас Козак. Він переконаний, що під "соусом" санкцій наші силовики вилучатимуть у компаній комп’ютери та сервери з встановленими на них "1С" і матимуть додаткові важелі несправедливого тиску на бізнес.

  • Також залишаються незрозумілими ризики щодо ліцензійних прав на використання вищезазначеного програмного забезпечення, каже п. Тарас. - Зазвичай, податкові інспектори трактують такі випадки не на користь українських компаній. Немає сумніву, що нам потрібно зменшувати економічні зв’язки з Росією, припиняти ділові, культурні та інші контакти з країною-агресором. Але чому рік чи два тому, заздалегідь, не можна було сказати, що ми заборонимо "1С"? Компанії б мали час вивчити ринок програмного забезпечення, підготувалися, перевели бухгалтерію на інший софт. Зрештою, українські виробники змогли б написати нескладні та недорогі програми бухобліку для малого бізнесу. 

Звісно, вихід знайдеться. За півроку-рік з’являться нові українські рішення і ця проблема зникне. Але весь цей час український бізнес матиме додатковий стрес. Та й довіри до влади такі неочікувані рішення не збільшують.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Сергій Кулина

    Автор статті взагалі має поняття про  бізнес та розробку програм? Якщо немає попиту ніхто розробляти нове не буде, бо ніхто не запропонує на це гроші
  • marijka

    Укр правда пише, що 1С можна замінити таким: SAP Business One, Microsoft Dynamics, ERP Cloud от Oracle, OpenPro от IBM, IT-Enterprise, "Универсал", BSI, ИС-ПРО, Megapolis, M.E.Doc, "Дебет плюс", "Акцент", "АБ-офис", "Предприниматель 4", "Элфи", "Инфополис", Tria, iFin. То ще замало для ваших експертів ?

    Ihor Seredyuk reply marijka

    Кат, є такі продукти... Але як тільки починаєш цікавитись ними, взнавати деталі, то не все так гарно. SAP Business One - ще не має модуля нарахування зп, обіцяють до кінця року. Але це для тих, хто використовував тільки бухгалтерій, для інших не підійде. Microsoft Dynamics - дорого, і не зрозуміло, як вона налаштована для наших потреб - зміна законодавства досить часто відбувається. IT-Enterprise - так українська ERP, але коли дізнаєшся деталі, накшталт того,  що багато в цій системі створене студентами інтернами. Наскільки це якісно - не зрозуміло. І у всі наші системи, нажаль, аж ніяк не можуть конкурувати з 1С. А на "західні" можна перейти лише тих, в кого ликористовується лише бухгалтерія. Остальне доробляти за величезні кошти, і довго. До того ж, ніхто вам не перенесе всіх документів - лише залишки...

    Діонісій reply marijka

    Укр правда пише... треба , щоб це питання вирішили кваліфіковані люди. чи так насправді чи ні. правда, що пишуть, треба своє з самого початку зробити, запропонувати, а потім забороняти. а у нас, як завжди роблять. стосовно соцмереж то таке, а от 1С, то не іграшки зовсім.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up